توصیه ای به متخصصان وطنیِ «علوم اجتماعی غربی»



به گزارش مشرق، احمدحسین شریفی، عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در کانال خود در ایتا نوشت:

بسیاری از متخصصان وطنی علوم اجتماعی غربی دائماً از «احتضار» و «مرگ» علوم انسانی و اجتماعی در کشور ما سخن می گویند.

همواره از بی مهری و بی اعتنایی مردم و مدیران جامعه به علوم اجتماعی می نالند و برای این منظور نشست و میزگرد هم می گیرند!

با فرض پذیرش این نگرانی، سؤال این است که آیا واقعاً علوم انسانی و اجتماعی موجود، علیرغم کارآمدی و توانمندی و گره گشایی هایی که در حیات اجتماعی انسان ایرانی داشته اند باز هم مورد بی اعتنایی و بی مهری مردم و مدیران واقع شده اند؟!

یا آنکه اساساً علوم موجود با توجه به مبانی و معیارها و ارزش های حاکم بر آنها و با توجه به روش های تحقیقی که در آنها وجود دارد، علومی ناکارآمد بوده و نه تنها توانایی گره گشایی از مسائل مردم ایران را ندارند که هیچ تناسبی با بنیان های دینی و اسلامی ما هم ندارند؟

بنده به بخش دوم معتقدم.

و به متخصصان وطنی و ایرانی و مسلمان این علوم توصیه می کنم پیش از هر چیز سعی کنید علمیت و کارآمدی این علوم را برای مسائل ایران اسلامی اثبات کنید.

و معتقدم شرط لازم برای اثبات کارآمدی این علوم برای انسان ایرانی آن است که:

اولاً، دست از تعصب نسبت به دستگاه مفهومی موجود در علوم اجتماعی غربی بردارید و تلاش کنید دستگاهی مفهومی متناسب با کنش های اجتماعی مردمان موحد و دین دار ایران تولید کنید. زیرا بسیار واضح است که با دستگاه مفهومی وارداتی و اجاره ای از جوامع لیبرالی و الحادی، هرگز نمی توان فهمی درست و واقع بینانه از کنش های اجتماعی انسان توحیدی و جامعه دینی داشت!

ثانیاً، روش های صائبی برای دستیابی به توصیفی واقع بینانه، و نه سوگیرانه و مقلدانه، از کنش های اجتماعی مردم تولید کنید؛

ثالثاً، در اندیشه تولید روشی اطمینان آور برای فهم مرادات و مقاصد کنش گران و راهیابی به حاق معانی و انگیزه های آنان باشید. و البته تولید چنین روشی، نیازمند داشتن فهمی درست از آموزه ها و انگیزه های دینی و مفاهیمی چون ایثار و احسان و خیرخواهی و عشق به تعالی و امثال آن است.

رابعاً، در مقام تبیین و کشف چرایی کنش ها، کلیشه ای برخورد نکنید و خود را از اسارت تبیین های صرفاً مادی و کمّی و سکولار رها کنید. چرا که با چنان تبیین هایی هرگز نمی توان کنش ها و پدیده های واقعی انسان مسلمان را فهم کرد.

و خامساً، دست کم همچون برخی از محققان غربی، تلاش کنید با همان روش های متداول در مکتب تفسیرگرایی، مدتی کوتاه زیست انسانِ ولایی و انقلابی و مسلمان را هم تجربه کنید. بی طرفانه و به هدف فهم حقیقت، در پیاده روی اربعین شرکت کنید. در مناسک دینی و برنامه های هفتگی هیئات مذهبی مشارکت کنید. شور و اشتیاق و نشاط جوانان و نوجوانان را در این مجالس ببینید. و از اسارت تحلیل های کلیشه ای درباب مناسک و مراسم مذهبی خارج شوید.

البته در کنار همه اینها سعی کنید فهم درستی از توحید و هدایت و نجات و رحمت الهی و امثال آن داشته باشید چرا که بدون داشتن چنین درکی هرگز نمی توانید روشنگری، نجات بخشی، هدایت گری و رحمت واسعه الهی بودن امام حسین و دستگاه حسینی را درک کنید.

البته همین معنا را نیز به حکم صفت بارز «حضرت طوطی»، به تبعیت و تقلیدِ برخی از متخصصان غربی درباره علوم اجتماعی می گویند!

در پس آینه طوطی صفتم داشته اند

آن چه استاد ازل گفت بگو می گویم

*بازنشر مطالب شبکه های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه ها منتشر می شود.
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «توصیه ای به متخصصان وطنیِ «علوم اجتماعی غربی»» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.