رئیس شورای تأمین کنندگان دام کشور: مشکل گرانی گوشت قرمز با خرید تضمینی برطرف می شود



به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، گوشت قرمز از مهمترین منابع تامین پروتئین محسوب می شود که در غذای ایرانیان از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، از این روز سیاست دولت ها بر افزایش تولیدات دام سبک و سنگین به ویژه در چند سال گذشته متمرکز شده است. به گونه ای که دامپروری ها گسترش یافته و این حرفه به عنوان منبعی سودآور مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران قرار گرفت و سبب جهشی در این عرصه شد.

با این وجود افزایش سرسام آور قیمت گوشت به ویژه در سه سال گذشته سبب شد خانواده های ایرانی یا به سمت حذف این ماده غذایی از سبد کالای خود بروند و یا اینکه مصرف آن را به حداقل برسانند.

موضوعی که سبب شد خبرگزاری تسنیم به دنبال بررسی دلایل این مشکل برود و در گام نخست با نشستن پای صحبت های رئیس شورای تأمین کنندگان دام کشور این مشکل را از نگاهی دیگر واکاوی کند.

منصور پوریان درباره مسئله گرانی گوشت در کشور و راحل این مشکل اظهار داشت: راه حل برون رفت کشور از مسئله گرانی گوشت خرید تضمینی دولت است یعنی اگر دولت مانند گندم اقدام به خرید تضمینی گوشت از دامداران کند آن وقت دامداران فرصتی مناسب برای پرورش دام داشته و زودتر از موعد نیز دام خود را ارائه می دهند و این گونه قیمت گوشت در بازار ثابت می ماند.

وی بابیان اینکه کشور در بخش تولید دام در شرایط بسیار خوبی به سر می برد افزود: از سه سال پیش تاکنون در بخش پرواربندی جهش خوبی شکل گرفت و تولیدکنندگان در این بخش هزینه های زیادی کردند اما امروز نبود بازار مناسب و کاهش قدرت خرید مردم در بازار مصرف سبب زیان تولیدکنندگان شده است.

حضور پررنگ دلال ها در چرخه تولید و توزیع

رئیس شورای تأمین کنندگان دام کشور با تشریح دلایل گران شدن گوشت در بازار عنوان کرد: از زمانی که دام از تولیدکننده خریداری شده و در کشتارگاه ها ذبح می شود تا به دست مشتری برسد عواملی مانند حضور پررنگ دلال ها و واسطه ها سبب افزایش قیمت گوشت می شود.

وی مطرح کرد: از طرفی دامداران درگیر مسئله خرید هستند و انتظار دارند دام آنها به نرخ روز خریداری شود اما کشتارگاه ها تلاش می کنند به دلیل شرایط کشور خرید نقدی انجام نشود.

پوریان افزود: دامداران به دلیل برخی شرایط مانند دستورالعمل های وزارت بهداشت نمی توانند خودشان کشتارگاه داشته باشند و مستقیم اقدام به ذبح دام خود کرده و آن را به بازار بدهد.

وی بیان کرد: بسیاری از کشتارگاه ها خصوصی هستند و تلاش می کنند خودشان گوشت را وارد بازار مصرف کنند به همین دلیل باقی افراد توان رقابت با آنها را ندارند.

کمبود نهاده های دامی مانع تولید

رئیس شورای تأمین کنندگان دام کشور مشکل کمبود نهاده های دامی را از دیگر دلایل افزایش قیمت گوشت در کشور دانست و گفت: در بخشی مانند پرورش گوساله، نهاده تأثیر مستقیمی بر قیمت دارد، بنابراین اگرچه دامداران تولیدات متنوعی دارند اما مجبورند هزینه دام سنگینی که بر روی دستشان مانده را با افزایش قیمت دام سبک جبران کنند.

وی با تأکید بر اینکه با وجود تمام نکات ذکرشده بازهم گوشتی که وارد بازار مصرف شده ثابت بوده و برای دام سنگین کیلویی۳۰ تا ۳۱ هزار تومان و برای دام سبک ۴۰ هزار تومان است، عنوان کرد: متأسفانه برخی افراد و بنگاه ها اعلام کرده اند که می توانند گوشت موردنیاز بازار را تهیه کنند افرادی که دام را خریده، قیمت ها را افزایش داده و بعد گوشت را وارد بازار مصرف می کنند.

پوریان ببا اشاره به اینکه باوجوداینکه در بخش تولید دام سبک و سنگین در کشور مزیت نسبی داریم اما همچنان با گرانی گوشت روبه رو هستیم، افزود: در حال حاضر و با توجه به شرایط پیش آمده جمعیت دامی کشور بیش از نیاز کشور است چراکه بیماری کرونا سبب کاهش مصرف مردم و از طرفی بالا رفتن حجم دام ها شده است یعنی دام ها افزایش وزن پیداکرده اند که همین مسئله هزینه های تولیدکننده را افزایش می دهد.

رئیس شورای تأمین کنندگان دام کشور با بیان اینکه در بخش دام سبک نیز در حال حاضر ۷۰ میلیون رأس گوسفند در کشور وجود دارد، گفت: چون تولید دام سبک فصلی انجام می شود دامداران ضریب گوشتی دام خود را بالابرده اند درحالی که به دلیل شرایط بد اقتصادی تقاضای مردم برای گوشت گوسفند کاهش یافته و تولیدکننده مجبور است دام خود را نگه دارد که همین مسئله نیز سبب افزایش حجم دام می شود.

جزیره ای عمل نکنیم

وی بیان کرد: تا امروز دولت به ویژه ستاد تنظیم بازار تصمیماتی جزیره ای گرفته اند که نتوانسته مشکل تأمین گوشت و گرانی آن در بازار مصرف را حل کند.

پوریان عنوان کرد: گرانی موجود در بازار گوشت نه ربطی به تولید دارد نه ربطی به صادرات بلکه این مسئله نتیجه هیجانات و نوسان قیمت ها در بازار است که نشان می دهد این تصمیمات بازاری هرگز کمکی به بخش تولید نکرده است.

وی تصریح کرد: واردات زیاد گوشت سبب سرکوب بخش داخلی فعال در این عرصه شد درحالی که ما باید راه حل صادرات در کنار خرید تضمینی گوشت را در پیش بگیریم حتی می توانیم صادرات دام زنده را تغییر دهیم یعنی گوشت را فرآوری کرده و آن بخش از محصول که نیاز بازار داخلی نیست را به همراه دیگر محصولات جانبی آن به دیگر کشورها صادر کنیم.

رئیس شورای تأمین کنندگان دام کشور درباره وضعیت نهاده های دامی نیز مطرح کرد: بخشی از نهادها در داخل کشور تأمین شده و بخش دیگر نیز وارد می شود اما نکته حائز اهمیت این است که قیمت نهاده ها نباید دچار نوسانات شود چراکه نوسانات ارزی قیمت نهادههای وارداتی به کشور را افزایش داده و همین موضوع نیز بر قیمت گوشت اثر می گذارد چراکه دامداران مجبورند نهاده ها را باقیمت بیشتری خریداری کنند.

انتهای پیام/۷۴۲/ی

پرسش و پاسخ در رئیس شورای تأمین کنندگان دام کشور: مشکل گرانی گوشت قرمز با خرید تضمینی برطرف می شود

گفتگو با هوش مصنوعی