هاشور و تتو کردن ابرو ها و لب ها در چه صورتی جایز است؟



به گزارش خبرنگار مهر، امروزه خالکوبی کردن در سراسر جهان فراگیر شده و زنان بیشتر ابروان و خطوط مژه و لب های خود را تتو می کنند. مردان هم بیشتر به ایجاد نقش و نگارهایی روی بازو، ساعد و کتف های خود تمایل دارند. برای بررسی اینکه این عمل از نظر شرعی چه حکمی دارد و احکام موضوعات مرتبط با آن در وضو و غسل نگاه به استفتائات مراجع تقلید لازم است.

حضرت آیت الله خامنه ای

خالکوبی حرام نیست. به شرط آنکه ترویج فرهنگ غیراسلامی نشود. وضو و غسل آن هم صحیح است.

سوال: بعضی از قسمت های بدنم خالکوبی (تتو) شده است، گفته می شود که غسل و وضو و نمازم باطل هستند و نمازی از من پذیرفته نمی شود. امیدوارم مرا در این باره راهنمایی فرمائید.

جواب: اگر خالکوبی مجرد رنگ باشد و یا در زیر پوست بوده و بر ظاهر پوست چیزی که مانع از رسیدن آب بر آن شود، وجود نداشته باشد، وضو و غسل و نماز صحیح است.

سوال: کاشت و هاشور ابرو اشکال دارد؟ آیا لازم است از نامحرم پوشانده شود؟

جواب: اگر به گونه ای باشد که مانع رسیدن آب به پوست یا ابرو شود، وضو و غسل صحیح نیست و اگر زیبایی و زینت محسوب شود، باید از نامحرم پوشانده شود.

حضرت آیت الله سیستانی

سوال: حکم خالکوبی یا تاتو (تتو) یا هاشور ابرو برای خانم ها چیست؟ آیا مانع غسل و وضو است؟ آیا نشان دادن آن به نامحرم جایز است؟

جواب: خالکوبی زیر پوست فی حد ذاته اشکال ندارد و مانع وضو و غسل نیست ولی اگر عرفا زینت به حساب بیاید زن باید آن را از مرد نامحرم بپوشاند.

سوال: من یک پسر جوان هستم دوست داشتم روی دستم خالکوبی کنم آیا حرام است و آیا غسل و وضویم مشکل دارد و آیا پس از مرگ باید آنها را بتراشند؟

جواب: فی نفسه اشکال ندارد. و خالکوبی زیر پوستی مانع غسل و وضو نمی شود، و تراشیدن لازم نیست.

سوال: تتو کردن ابروها و لب ها چه حکمی دارد؟ و آیا تتو مانع غسل و وضو می شود؟

جواب: خالکوبی زیر پوست فی حد ذاته اشکال ندارد و مانع وضو و غسل نیست ولی اگر عرفا زینت به حساب بیاید زن باید آن را از مرد نامحرم بپوشاند.

سوال: کاشتن ابرو برای زنان اشکال دارد یا خیر؟

جواب: کاشتن ابرو اگر رشد نداشته باشد به جهت وضو و غسل اشکال دارد ولی اگر ابروی کاشته شده مانند ابرو طبیعی رشد می کند اشکال ندارد.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی

سوال: اخیرا برخی از بانوان نسبت به ابرو یا دور لب، عملیات تتو انجام می دهند، (پر رنگ کردن دور ابرو و لب با خال کوبی که طبعا زینت تلقی می شود و گاه پوشاندن آن نیز مقدور نمی باشد) لطفا حکم این عمل را بیان نمائید؟

جواب: این کار در صورتی که آرایش تند محسوب نشود و منشأ فسادی نگردد جایز است؛ و در هر حال برای وضو و غسل اشکالی ندارد، زیرا چیزی نیست که روی پوست را بپوشاند. و اگر روی پوست باشد، باید در صورت امکان به هنگام غسل و وضو برطرف گردد.

سوال: اگر ابرو یا لب تتو شود برای غسل چه حکمی دارد؟

جواب: این کار در صورتی که آرایش تند محسوب نشود و منشأ فساد نگردد جایز است و در هر حال برای غسل اشکالی ندارد، زیرا چیزی نیست که روی پوست را بپوشاند و اگر روی پوست باشد باید در صورت امکان به هنگام غسل برطرف شود.

پرسش و پاسخ در هاشور و تتو کردن ابرو ها و لب ها در چه صورتی جایز است؟

گفتگو با هوش مصنوعی