تأثیر معماری شهری بر پیشگیری از وقوع جرم



عبدالله میر فردی استاد دانشگاه گفت: یکی از عوامل مؤثر در وقوع جرم، محیط اجتماع و زندگی است و بررسی موضوعاتی همچون کیفیت و نحوه معماری مسکن و چگونگی شهرسازی در جوامع و شهر های مختلف یک کشور و یا محله های متفاوت یک شهر مبین تأثیرگذاری محیط بر بزهکاری است. نوع و کیفیت معماری و شهرسازی در کاهش یا افزایش وقوع جرایم تأثیر بسیاری دارد هرچند در تصویب قوانین به این موضوع توجه چندانی نشده است.

وی افزود: امروزه با گسترش شهرنشینی و افزایش رفتار های ناهنجاری شهری بویژه جرایم، موضوع پیشگیری محیطی از طریق برنامه ریزی و طراحی محیطی اهمیت زیادی یافته است. علوم محیطی و شهرسازی با شناخت ویژگی های مؤثر مکانی و شرایط محیطی، در کنار سایر اقدامات دیگر می توانند از وقوع رفتار های ناهنجار، جرم و جنایت در مکان های شهری پیشگیری کنند، به نحوی که فرد خلافکار فرصت اجرای رفتار های مجرمانه و جنایتکارانه را در فضا های شهری بسیار کمتر یابد. شهرسازی و نیز معماری ساختمان ها رابطه مستقیمی با جرم دارد. از این رو است که برخی کشور ها در حوزه معماری جنایی به گونه ای علمی عمل می کنند و در طراحی ساختمان ها و شهر ها توجه ویژه ای به این موضوع دارند که این توجه سبب جلوگیری از بروز جرم و جنایت تا حد ممکن می شود.

میرفردی ادامه داد: اگر به آمار پرونده های وارد شده به مراجع انتظامی و قضایی مناطق جنوب و حاشیه شهر های بزرگ توجه کنیم، می بینیم که درصد قابل توجهی از جرایم ناشی از درگیری و نزاع ساکنان یک کوچه یا خیابان به واسطه نداشتن پارکینگ اختصاصی برای پارک وسیله نقلیه و همچنین نبود خیابان ها و کوچه های متناسب با استاندارد های شهرسازی اصولی است و همین موضوع باعث بروز اختلاف و در گیری و در نهایت وقوع جرایم و ایجاد اخلال در نظم اجتماعی می شود.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: از این رو در طراحی شهر ها و معماری شهری باید به الگو های معماری اسلامی و ایرانی که متناسب با خصوصیات اجتماعی و فرهنگی کشورمان هستند، توجه شده و در الگوبرداری از طراحی های سایر کشور ها مراقبت شود که از هویت اسلامی خارج نشود. وظیفه مسئولان امر این است که با استفاده از نظریات کارشناسان سازمان های مختلف مهندسان و حقوقدانان برجسته به تصویب قوانین متناسب اقدام کرده و به نقش مهم و کلیدی معماری و شهرسازی در کاهش جرایم و افزایش امنیت اجتماعی بیش از پیش توجه کنند. معماری قادر است انگیزه ها و وسوسه های ارتکاب جرم را تا حد زیادی کاهش دهد و این امر نیز با عامل مهم نظارت امکانپذیر است. به این معنا که شهر ها به گونه ای طراحی شوند که تمامی بخش ها در معرض دید و قابل بررسی و نظارت باشند. در این میان طراحی پارک ها و نظارت بر آن ها بسیار مهم تلقی می شود. در طراحی مدرن پارک ها پوشش های انبوه گیاهی و درختان کم ارتفاع جای خود را به درختان با ارتفاع زیاد می دهند تا امکان نظارت و بررسی بر این محیط و به تبع آن امنیت محیط افزایش یابد.

روزنامه ایران
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «تأثیر معماری شهری بر پیشگیری از وقوع جرم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.