سوادآموزی راهکار پیشرفت اجتماعی و فردی



ایسنا/خراسان رضوی توانایی خواندن و نوشتن نه تنها برای افراد، بلکه برای کل جوامع مهم است. برخی بر این باورند که سوادآموزی، مسئله حقوق بشر و کرامت انسانی است. در واقع، سوادآموزی، پایه اساسی آموزش است و توانایی خواندن و نوشتن می تواند امید به زندگی را افزایش دهد.

سواد فقط آموزش نیست، بلکه ابزاری منحصربه فرد و قدرتمند برای از بین بردن فقر و ابزاری قدرتمند برای پیشرفت اجتماعی و انسانی است. روز بین المللی سوادآموزی، رویدادی سالانه است که در هشت سپتامبر(۱۷ شهریور) برگزار می شود تا آگاهی و نگرانی درباره مشکلات سوادآموزی در جوامع محلی و همچنین در سطح جهانی را افزایش دهد. البته امسال این روز با روزهای آغاز سال تحصیلی جدید همراه شده است و باید توجه ویژه به آن شود.

روز بین المللی سوادآموزی با اعلام سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد یا یونسکو در سال ۱۹۶۶، « برای یادآوری اهمیت سواد به عنوان یک موضوع عزت و حقوق بشر» انتخاب شد.

روز جهانی سوادآموزی، نخستین بار در «کنفرانس جهانی وزیران آموزش وپرورش برای از بین بردن بی سوادی» در سال ۱۹۶۵ در تهران برگزار شد. سال بعد، یونسکو این روز را به عنوان روز جهانی سوادآموزی اعلام کرد و هدف اصلی، یادآوری اهمیت سواد برای افراد، جوامع و لزوم تلاش های بیشتر برای ایجاد جوامع باسواد بین المللی و پایان دادن به چالش بی سوادی است.

یونسکو از سال ۱۹۴۶ در ارتقاء سواد جهانی نقش اساسی داشته و روز جهانی سوادآموزی را با همکاری دولت ها، خیرین، جوامع محلی و کارشناسان این حوزه در سراسر جهان ترویج می کند.

با توجه به اینکه بیش از نیم قرن، از اولین تاریخ برگزاری این روز بین المللی می گذرد و پیشرفت های بسیاری در زمینه سوادآموزی انجام شده است، اما بی سوادی همچنان یک مشکل جهانی است.

محققان اظهار کردند: ۷۷۵ میلیون بزرگسال در سراسر جهان، فاقد حداقل مهارت های سوادآموزی هستند که دوسوم آنان را زنان تشکیل می دهند و از هر پنج نفر، یک نفر همچنان بی سواد است.

در حال حاضر، در سراسر جهان، ۱۵۵ میلیون کودک به مدرسه نمی روند. عدم حضور در مدرسه، شاخص قابل توجهی در بی سوادی کودکان است.

نرخ باسوادی جهان، ۸۲ درصد است و در بیشتر کشورها، میزان سواد ثابت شده است.

معنی دقیق سواد چیست؟

بسیاری از فرهنگ لغت ها در جهان؛ کیفیت یا وضعیت سواد را تحصیل کرده و یا قادر به خواندن و نوشتن معنی می کنند.

سوادآموزی، به عنوان مهارت اساسی برای مشاغل و یا فرصت پیشبرد نردبان اقتصادی اجتماعی است. سوادآموزی، چرخه فقر یک زندگی را در در هرزمانی می شکند. سوادآموزی کلید توانمندسازی شخصی است و به افراد بزرگ منشی و عزت نفس می دهد.

روز جهانی سوادآموزی یادآوری می کند که بی سوادی مختص کشورهای جهان سوم نیست و در کشورهای ثروتمند نیز وجود دارد و این مشکلی است که باید به آن توجه شود و سزاوار توجه و مشارکت بیشتر افراد است.

روز جهانی سوادآموزی روزی برای تشکر از همه افرادی است که در سوادآموزی نقش داشته اند؛ پدر و مادر، خواهر و برادر، معلم و بسیاری از افرادی که وقت خود را برای کمک به یادگیری خواندن و نوشتن افراد صرف کرده اند.

نقش فناوری در سوادآموزی و آموزش

بسیاری از والدین، نگران آموزش فرزندشان هستند و آموزش از راه دور با کمک فناوری را به عنوان راه حل موقتی برای این مشکل پذیرفته اند.

غیرقابل انکار است که برنامه های سوادآموزی آینده نیز از فناوری دیجیتال بهره مند خواهند شد. باید ابتکاراتی که به دنبال بهبود مهارت های سوادآموزی برای کودکان و جوانان از طریق فناوری ایجاد می شود را پذیرفته، حمایت و برای آن ها برنامه ریزی کنیم.

در روز بین المللی سوادآموزی ۲۰۲۰، از سیاست گذاران، مدافعان، معلمان، خانواده ها و دانش آموزان خواسته می شود تا باهم متحد شده و در از بین بردن بی سوادی تلاش کنند. اطمینان از ادامه یادگیری کودکان در دوران کرونایی و پساکرونایی یک مسؤولیت مشترک است.

آموزش کودکان، بیش از هر زمان دیگری، نیازمند دسترسی رایگان به منابع و فناوری های آموزشی باکیفیت است. در حقیقت، جهان باید سیستم یادگیری جامع تری اتخاذ کند.

بنیاد جهانی سوادآموزی هرروز در تلاش برای دستیابی کودکان جوامع دوردست با منابع آموزشی باکیفیت برای ارتقاء مهارت های سوادآموزی است.

سوادآموزی بهترین راه حل

روز جهانی سوادآموزی، روزی برای یادآوری به رهبران جهان، تاثیرگذاران و عموم مردم از وضعیت فعلی سواد و یادگیری در بزرگسالان است. یونسکو از عبارت «سوادآموزی بهترین راه حل» استفاده کرده است.

همچنین در این روز، فرصتی برای تجزیه وتحلیل نقش مربیان و همچنین تدوین سیاست های موثر، سیستم ها و حاکمیت، اقداماتی انجام می شود که می تواند از معلمان و یادگیری پشتیبانی کند.

سوادآموزی و توسعه پایدار

موضوع سوادآموزی یکی از مولفه های اصلی اهداف توسعه پایدار سازمان ملل و برنامه ۲۰۳۰ برای توسعه پایدار است. برنامه توسعه پایدار سازمان ملل متحد که توسط رهبران جهان در سپتامبر ۲۰۱۵ تصویب شده است، دسترسی جهانی به آموزش و یادگیری باکیفیت در سراسر زندگی افراد را ترویج می کند.

حقایقی در مورد سوادآموزی

همان طور که غذا برای زنده بودن مهم است، موفقیت در زمینه سواد نیز اهمیت دارد و به عنوان ابزار ضروری برای ریشه کن کردن فقر، کاهش مرگ ومیر کودکان، کنترل رشد جمعیت، دستیابی به برابری جنسیتی و غیره است.

سوادآموزی توانایی ارتقاء وضعیت خانواده را دارد. بنابراین، این روز برای تشویق مردم به سمت آموزش مداوم و درک مسؤولیت آنان در قبال خانواده، جامعه و کشور گرامی داشته می شود.

توسعه مهارت های سوادآموزی در سال های اولیه برای موفقیت کودک در مدرسه و بعدازآن در زندگی بسیار مهم است.

در سطح جهانی، ۲۵۰ میلیون کودک در میان آسیب پذیرترین افراد هستند که نیمی از آن ها حداقل چهار سال به مدرسه رفته اند و مهارت های سوادآموزی اولیه و شمارش را نمی دانند.

بر اساس داده های یونیسف، در سه دهه گذشته، سواد جوانان به طور پیوسته در سراسر جهان افزایش یافته است. تعداد جوانان بی سواد در ۳۰ سال گذشته باوجود افزایش جمعیت جهانی، در حدود ۷۵ میلیون نفر کاهش یافته است، اما همچنان شکاف جنسیتی در مورد سوادآموزی وجود دارد و هنوز بیش از ۱۳ میلیون زن ۱۵ تا ۲۴ ساله بی سواد هستند که میزان بیشتر از نرخ بی سوادی در بین مردان است.

فعالیت های برگزیده روز جهانی سوادآموزی

اهداء کتاب به مدارس ابتدایی

کتابخانه های کلاس های ابتدایی همیشه به خواندن مطالب جدید نیاز دارند تا دانش آموزان به خواندن علاقه مند شوند.

هدیه دادن کتاب به کودکان

کودکان به طور طبیعی در مورد دنیای اطراف خود کنجکاو هستند، خواندن، علاقه آنان به یادگیری را برآورده می کند و قدرت تخیل را برمی انگیزد. کتاب، هدیه مناسبی برای روز جهانی سوادآموزی است و می تواند فرصت مناسبی برای هدیه دادن کتاب به فرزندان باشد.

خواندن کتاب برای کودکان

وقتی بزرگترها برای کودکان، کتاب می خوانند، تمایل به یادگیری خواندن در آنان ایجاد می کنند. همچنین از این طریق می توانید به کسی کمک کنید که ممکن است برای یادگیری خواندن و نوشتن در تلاش است. یادگیری خواندن و نوشتن، توانایی افراد در برقراری ارتباط موثر کلامی با دیگران را بهبود می بخشد و این امکان را فراهم می کند تا افراد احساسات، افکار و ایده های خود را با دیگران واضح تر بیان کنند.

سوادآموزی در بحران کرونا و پساکرونا

روز بین المللی سوادآموزی ۲۰۲۰ هدف آموزش و یادگیری سوادآموزی در بحران بیماری کروناویروس و بعد از آن را برجسته می کند و بر نقش معلمان و تغییر آموزش ها تمرکز دارد.

موضوع یادگیری سواد، به عنوان چشم اندازی مادام العمر است و روز جهانی سوادآموزی ۲۰۲۰، فرصتی را فراهم می کند تا درباره نحوه استفاده معلمان و روش های ابتکاری و موثر در برنامه های سوادآموزی جوانان و بزرگسالان برای مقابله با بیماری همه گیر کروناویروس و فراتر از آن، تامل کرده و بحث کنیم.

معلمان برای به حداقل رساندن تاثیر بحران بیماری کووید- ۱۹ در تعیین راهبردهای یادگیری و یادگیری موفق، نقش اساسی دارند. بنابراین، مهارت های معلم، شرایط کار و روش های تدریس او نیاز به حمایت دارد.

امسال روز بین المللی سوادآموزی ۲۰۲۰، فرصتی برای بحث درباره چگونگی استفاده از بهره وری نوآورانه و کارآمد برای برنامه های سوادآموزی کودکان و بزرگسالان برای مقابله با بیماری همه گیر و بعدازآن است.

منابع

jagranjosh.com

wvi.org

worldliteracyfoundation.org

swikblog.com

nationaldaycalendar.com

twinkl.ca

en.unesco.org

awarenessdays.com

nationaltoday.com

انتهای پیام

پرسش و پاسخ در سوادآموزی راهکار پیشرفت اجتماعی و فردی

گفتگو با هوش مصنوعی