سگ گردانی در قزوین ممنوع / پدیده ناهنجاری که باید متوقف شود

خبرگزاری مهر، گروه استان ها - محمدرضا جباری: روزگار غریبی است، در عصر کنونی با پدیده های زیادی روبرو می شویم که هر کدام شگفتی های خود را دارد، شاید کسی فکر نمی کرد در جامعه اسلامی به جایی برسیم که ببینیم پسرها موی خود را بلند کرده و می بافند، دخترها سر خود را تاس می کنند، شلوار پاره مد می شود، پسرها زیر ابرو بر می دارند، بینی عمل می کنند و در حرکتی جدید این روزها شاهد انس و الفت جوانان با حیوانات و سگ گردانی هستیم که آینده خوبی را متصور نمی کند.
یاد نسل گذشته که می افتیم روزهایی را به یاد می آوریم که پدران و مادران دست کودکان خردسالشان را می گرفتند و در شهر می چرخاندند و محبت و عاطفه خود را با فرزندان تقسیم می کردند و البته توجه به حیوانات هم در چارچوب خود بود و برخی با توجه به شرایط زندگی بویژه در روستاها و باغ ها حیوان نگهداری می کردند که البته برای استفاده در زندگی بود و حریم انسان و حیوان رعایت می شد و اگر مرغ و خروس و یا سگ و گربه و دامی بود در حیات بزرگ خاکی و یا باغ ها برای حراست و نگهبانی و یا استفاده از تخم مرغ و شیر و گوشتش بود که این موضوع همچنان در روستاها و شمال کشور در حریم های خود دیده می شود.
اما این روزها در پایتخت و برخی شهرهای بزرگ شاهد حضور سگ در خودروها هستیم که گویی انیس و مونس جوانان شده اند و با صاحبانشان به گردش می آیند و دور دور می کنند، سگ هایی که با قلاده و بدون قلاده با صاحبانی که گویی فخر می فروشند و ژست پولدار بودن می گیرند در پارک ها و رستوران ها و خیابان ها و معابر عمومی به چشم می خورند که البته هم تأسف و هم نگرانی بسیاری از شهروندان را موجب شده اند.
دارالمومنین جایی برای سگ گردانی نیست
قزوین به عنوان دارالمومنین هر چند هنوز با افراط در سگ گردانی مواجه نشده که شاید ناشی از تعصب خانواده های مؤمن قزوینی باشد اما به نظر می رسد عصر ارتباطات تأثیر خود را گذاشته و بسرعت این پدیده به استان قزوین و مرکز استان هم رسیده و تعدادی از جوانان که خود را بالاشهری قلمداد می کنند برای جلب توجه و نشان دادن تمایز خود با دیگران آهسته آهسته در حال خودنمایی در برخی مناطق تفرج گاهی هستند که اگر جلوی آن گرفته نشود بی تردید بزودی در معابر شهری هم شاهد سگ های کوچک و بزرگ، با قلاده و بی قلاده خواهیم بود که با خطر حمله آنها که این روزها اخبار متعددش در رسانه ها بازتاب داشته روبرو خواهیم شد.
خوشبختانه موضع گیری های قاطعانه نماینده ولی فقیه و امام جمعه قزوین در این گونه مواقع و نیز پیشگیری به موقع دادستانی و نیروی انتظامی موجب شده شرایط حادی را شاهد نباشیم و امیدواریم با برخورد مناسب و قاطعانه با سگ گردی بتوان در همان ابتدای شروع این پدیده از آسیب های اخلاقی و اجتماعی و بهداشتی این پدیده که خانواده ها را نگران کرده است جلوگیری کرد.
برای بررسی موضوع با سرهنگ خسروی رئیس پلیس امنیت عمومی نیروی انتظامی گفتگو کردیم تا هم محمل قانونی مقابله با این پدیده را بازگو کند و هم وضعیت شهر قزوین را ترسیم تا ببینیم در چه شرایطی هستیم.
رئیس پلیس امنیت عمومی: برخورد قانونی با سگ گردانی مطالبه عمومی است
سرهنگ عباس خسروی رئیس پلیس امنیت عمومی استان قزوین در خصوص مفاد قانونی سگ گردانی در سطح شهر اظهار داشت: همراه داشتن سگ در قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که اگر حیوان متعلق به یک فرد، آسیبی به شخص دیگری وارد کرد، چگونه درباره آن تصمیم گیری می شود.
وی اضافه کرد: در برخی مواد این قانون، به عنوان مثال از سگ نام برده شده و شرایط مجازات صاحب سگ را مشخص کرده که در ماده ۵۰۱ قانون آمده است: هرگاه کسی به روی شخصی سلاح بکشد یا حیوانی مانند سگ را به سوی او برانگیزد یا هر کار دیگری که موجب هراس او می گردد مانند فریاد کشیدن یا انفجار صوتی انجام دهد و بر اثر این ارعاب، شخص بمیرد یا مصدوم شود حسب مورد بر اساس تعاریف انواع جنایات به قصاص یا دیه محکوم می شود.
وی بیان کرد: در این ماده به روشنی مشخص است داشتن سگ، جرم نیست ولی در صورتی که فردی، سگ را برای هراس دیگران یا حمله به انسان ها برانگیزد، در صورت صدمه وارد شدن به قربانی، فرد برانگیزاننده به قصاص یا دیه محکوم می شود. یعنی ممکن است فردی عامدانه و عالمانه به سگ خود دستور دهد به کسی حمله کند و با حمله سگ به قربانی، شخص تحریک کننده حیوان، ممکن است به قصاص محکوم شود.
خسروی تصریح کرد: همچنین در ماده ۵۱۲ آمده است: هرگاه شخصی در محل هایی که توقف در آنها مجاز نیست، توقف نماید یا شیء و یا حیوانی را در این قبیل محل ها مستقر سازد یا چیز لغزنده ای در آن قرار دهد و دیگری بدون توجه به آنها در اثر برخورد یا لغزش مصدوم شود یا فوت کند یا خسارت مالی ببیند، شخص متوقف یا کسی که آن شیء یا حیوان را مستقر نموده یا راه را لغزنده کرده است، ضامن دیه و سایر خسارات می باشد که در این ماده نیز روشن است اگر کسی، سگی را در قسمتی مانند پیاده رو از خیابان قرار دهد که مردم مثلا از روی ترس مجبور شوند از مکان ناامن دیگری مانند سواره رو خیابان عبور کنند و در حین عبور صدمه ببینند، صاحب سگ، مسئول جبران خسارات بزه دیده است.
وی گفت: ماده ۵۲۲ و تبصره آن به روشنی درباره کسی که سگ خود را به خیابان می آورد و سگ به دیگران حمله می کند، مصداق می یابد. در تبصره این ماده به روشنی عنوان شده اگر کسی سگ خود را به خیابان بیاورد و توان کنترل آن را نداشته باشد، «مقصر» شناخته می شود، یعنی مانند آن است که عمدا سگ را برای صدمه به دیگران، از خانه خارج کرده است. این ماده می گوید: متصرف هر حیوانی که از احتمال حمله آن آگاه است باید آن را حفظ نماید و اگر در اثر تقصیر او، حیوان مزبور به دیگری صدمه وارد سازد، ضامن است. ولی اگر از احتمال حمله حیوان آگاه نبوده و عدم آگاهی ناشی از تقصیر او نباشد، ضامن نیست.
رئیس پلیس امنیت عمومی نیروی انتظامی استان قزوین یادآور شد: تبصره ۱ ماده یادشده هم عنوان کرده: نگهداری حیوانی که شخص توانایی حفظ آن را ندارد، تقصیر محسوب می شود.
خسروی یادآور شد: قانون ۶۸۸ مجازات اسلامی درباره تهدید علیه بهداشت عمومی است و هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود مانند سگ گردانی ممنوع است و مرتکبین چنانچه طبق قوانین خاص مشمول مجازات شدیدتری نباشند به حبس تا یک سال محکوم خواهند شد.
وی در خصوص وضعیت سگ هایی که در ماشین هستند گفت: پیش تر از این جریان ها، پلیس راهنمایی و رانندگی ممنوعیت هایی برای وجود سگ یا هر حیوان دیگری در ماشین عنوان کرده بود و در آئین نامه راهنمایی و رانندگی آمده رانندگانی که نسبت به حمل و در آغوش گرفتن حیوانات و سگ گردی و یا سرگرم شدن با آنها رانندگی کنند برابر کد ۲۱۴۸ بر اساس جدول جریمه های تخلف رانندگی جریمه شده و برخورد قانونی با آنها اعمال می شود.
سرهنگ خسروی در پاسخ به این سوال که چرا باید حمل ونقل حیوانات با ماشین شخصی جریمه باشد، اظهار کرد: یکی از موضوعات شایعی که سبب بروز خیلی از حوادث و سوانح ترافیکی می شود، توجه نکردن به جلو یا هر موردی است که سبب شود راننده توجه کافی به جلو نداشته باشد.
وی افزود: کارهایی مانند صحبت کردن با تلفن همراه، خوردن و آشامیدن از همان عواملی هستند که سبب می شوند راننده به اطراف و جلوی خود توجه کافی نداشته باشد و در این میان همراه داشتن موجوداتی مانند سگ در داخل خودرو یا در آغوش گرفتن حیوانات هم یکی دیگر از عواملی است که سبب می شود راننده توجه اش نسبت به رانندگی بویژه خودروی جلویی کم شود.
خسروی با اشاره به اینکه چرا یک حیوان داخل ماشین می تواند موجب حواس پرتی راننده شود گفت: حیوان که نمی تواند کمربند ایمنی ببند یا اینکه متوجه باشد در طول مسیر کاری انجام ندهد که راننده حواسش پرت شود! البته این مورد نه تنها در ایران بلکه در خیلی از کشورهای دنیا ممنوع است، مانند انگلیس که در آغوش گرفتن حیوان حین رانندگی یک تخلف بسیار سنگین است که جریمه زیادی دارد.
سگ گردانی در جاده سلامت و بوستان های بزرگ قزوین
رئیس پلیس امنیت عمومی نیروی انتظامی استان قزوین در پاسخ به این سوال که سگ گردانی در چه مناطقی از شهر قزوین دیده می شود گفت: در حال حاضر سگ گردانی در برخی تفرج گاه های بزرگ مانند بوستان باراجین، بوستان الغدیر، بوستان شهدا و جاده سلامت دیده می شود که با اعتراض شهروندان مواجه شده و مواردی هم به پلیس گزارش شده و ما برای اقدام قانونی وارد موضوع شده ایم.
وی بیان کرد: بر اساس دستور دادستان قزوین برخورد قضائی در این زمینه صورت خواهد گرفت و پلیس نیز با کسانی که سگ ها را در معابر عمومی به گردش درآورند یا در داخل خودرو در شهر همراه خود بیاورند در صورت مشاهده برخورد خواهد کرد.
خسروی تصریح کرد: در صورت مشاهده سگ گردانی ابتدا خودرو متوقف شده و سگ به محلی که برای جمع آوری این حیوانات در نظر گرفته شده منتقل می شود.
وی تصریح کرد: صاحب سگ هم به مقام قضائی معرفی می شود که فرد پس از سپردن تعهد کتبی در بار اول می تواند سگ را که معمولا سگ های قیمتی هستند تحویل بگیرد اما اگر دوباره مرتکب تخلف شود با مجازات بیشتری مواجه خواهد شد و سخت تر خواهیم گرفت.
رئیس پلیس امنیت عمومی نیروی انتظامی استان قزوین در ادامه گفت: در روزهای گذشته پس از مشاهده دور دور چند خودرو در جاده سلامت ۴ دستگاه خودرو متوقف شدند که مشاهده شد در داخل خودرو سگ وجود دارد که همه حیوانات به مکان مشخص شده منتقل شدند.
برخورد با سگ گردانی مطالبه عمومی است
خسروی افزود: بازخوردهای مردمی نشانگر این است که شهروندان خواستار مقابله با عوامل ترویج فرهنگ ناپسند و غربی سگ گردانی در معابر و اماکن عمومی و حمل آن با وسایل نقلیه هستند لذا برخورد با عاملان این گونه ناهنجاری ها به صورت جدی پیگیری می شود.
وی بیان کرد: سگ گردانی از جمله مشکلات و ناهنجاری های اجتماعی است که نوعی تقلید کورکورانه از فرهنگ مبتذل غرب است که هیچ تناسب و سنخیتی با فرهنگ اصیل ایرانی ندارد.
خسروی تصریح کرد: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی از میان ۱۷۰۹ عامل بیماری زا تعداد ۸۳۲ عامل از طریق حیوانات به انسان منتقل می شود و همه حیوانات از جمله سگ، گربه، میمون به صورت بالقوه توانایی انتقال بیماری و تهدید بهداشت عمومی را دارند.
سگ گردانی در قزوین محدود است
وی گفت: همچنین بر اساس ماده ۳ آئین نامه امور خلافی مصوب ۲۲ مرداد ماه ۱۳۲۴ که همچنان معتبر است اشخاصی که پیاده روها و معابر را از طریق نگهداری حیوان در عبور و مرور و تردد عابران دچار مشکل کرده و برای مردم مزاحمت ایجاد می کنند و نیز بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود تخلف قانونی محسوب شده و پیگرد قانونی دارد و نیز با عنایت به آموزه های دینی و اخلاقی و باورهای مذهبی مبنی بر نجس بودن سگ و نداشتن تجانس با سبک زندگی اسلامی و ایرانی، مردم نیز خواستار مقابله با فرهنگ ناپسند سگ گردانی در معابر و نیز خودروها شده اند.
خسروی در ادامه تصریح کرد: در نهایت باید اذعان داشت سگ گردانی در معابر عمومی و نیز نگهداری آن در مکان های عمومی تخلف اجتماعی محسوب می شود و بی توجهی به آن خلاف شرع و موجب تجری مرتکبین و ترویج هر چه بیشتر این فرهنگ ضد اجتماعی و غلط غرب شده و منجر به ناهنجاری های بیشتر در جامعه خواهد شد لذا پلیس در صورت مشاهده یا دریافت گزارش و شکایت شهروندان نسبت به برخورد با سگ گردانی اقدام خواهد کرد.
وی اظهار داشت: خوشبختانه با جو مذهبی حاکم بر شهر پدیده سگ گردانی به صورت محدود در برخی نقاط مشاهده می شود که با دستور قضائی با آن برخورد خواهد شد اما انتظار داریم صاحبان این حیوانات برای جلوگیری از هر گونه آسیب به شهروندان و نیز ضایع نشدن حقوق شهروندی و جلوگیری از برخورد قضائی از ارتکاب این تخلف خودداری کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان قزوین: سگ ناقل بیماری هاری و تهدید بهداشت جامعه است
حمید زینالی مدیرکل دامپزشکی استان قزوین هم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: نگهداری حیوانات خانگی در همه دنیا به معنای عام وجود دارد و از قدیم هم بوده اما آن چیزی که جدیدا باب شده نگهداری از سگ ها و گرداندن در شهر است در حالی که در همه جوامع بین المللی نگهداری حیوانات تابع قوانین خاصی است و بدون ضابطه و مانند آنچه در کشورمان دیده شده نمی توان به راحتی سگ ها را وارد خیابان و معابر کرد بویژه در مورد سگ این سخت گیری بیشتر و نیازمند مراقبت های بهداشتی است که باید اعمال شود.
زینالی تصریح کرد: امر واکسیناسیون و بیمارهای مشترک و انگل زدایی و سایر موارد باید در نگهداری سگ ها رعایت شود و در این میان نوع سگ ها در خانه هم مهم است و نمی توان هر سگی را در خانه نگه داشت و صاحب سگ و حیوانات خانگی باید شرایط لازم را داشته باشند و نگهداری برخی نژادها در همین کشورهای اروپایی هم ممنوع است و فقط می توان از آنها به عنوان سگ نگهبان استفاده کرد.
مدیرکل دامپزشکی استان قزوین اضافه کرد: اما آنچه این روزها در خصوص نگهداری از سگ در منازل برخی مناطق دیده می شود و به عنوان حیوان خانگی باب شده در هیچ جای دنیا رایج نیست. گرداندن حیوانات تابع مقررات و شرایط خاصی است که از سوی صاحبش باید رعایت شود.
زینالی بیان کرد: سگ باید قلاده و زنجیر داشته باشد، تحت کنترل کامل صاحبش و زیر نظر دامپزشک باشد اما گاهی سگ هایی دیده می شوند که هیکل آنها از صاحبش بزرگ تر است و قلاده هم ندارد و برخی سگ ها به دلیل خصوصیت ژنتیکی خوی حمله و تهاجم دارند و کنترل رفتارشان بسیار سخت است و این تفاوت ها باید لحاظ شود و قانون مند شود.
وی اظهار داشت: اگر افرادی از سگ نگهداری می کنند باید شرایط آن را داشته باشند اما موضوع نگران کننده دیگر نگهداری سگ در آپارتمان هاست که در این نوع زندگی باید صاحبان آپارتمان های دیگر راضی باشند و حتی یک پرنده اگر بخواهد در آپارتمان های کوچک نگهداری شود بیماری زاست و حقوق شهروندی را تهدید و ضایع کند.
زینالی اضافه کرد: حتی نگهداشتن مرغ و خروس و قناری و پرنده کوچک در آپارتمان منطقی نیست و بیماری زاست و می تواند خطرناک باشد.
وی گفت: بیماری «هاری» که در صورت گاز گرفتن سگ احتمال آن زیاد است گاهی درمان ندارد و می تواند به مرگ منجر شود و حتی اگر واکسن این حیوانات را بزنیم اگر گزش پیش بیاید باید علوم پزشکی واکسیناسیون را انجام دهد که هزینه سنگینی برای کشور دارد و در کنار آن احتمال بیمارهای انگلی هم وجود دارد که باید به آن توجه کرد.
مدیرکل دامپزشکی استان قزوین یادآور شد: کیست هیتاتیت از تهدیدات دیگری است که از موهای ریزش شده حیوانات خانگی ایجاد می شود و در کنار آن سایر موارد در نگهداری و حساسیت های شخصی که به پشم و موی حیوانات هست و انگل های جرمی هم منتقل می شود نگران کننده است.
وی بیان کرد: به هر حال نگهداری هر حیوان خانگی حتی قناری در قفس که بی آزار است نیازمند رعایت شرایط بهداشتی است چون بیماری های مشترک زیاد است و این موضوع در خصوص حیواناتی مانند سگ می تواند اشخاص را با تهدیداتی مانند عفونت دستگاه گوارش گرفته تا مرگ متصور است که باید جدی گرفته شود.
سخن آخر:
آنچه مورد بررسی قرار گرفت بیان یک آسیب و ناهنجاری است که می تواند پیامدهای بهداشتی، اخلاقی، عاطفی زیادی در پی داشته باشد اما این رویکرد هیچ منافاتی با دوست داشتن حیوانات ندارد، ما ایرانی ها همچنان که به انسان ها عشق می ورزیم و عاطفه را نثار برخی می کنیم با حیوانات نیز رابطه عاطفی داریم، از گذشته تاکنون به غذای حیوانات اعم از پرندگان و درندگان در فصول مختلف و حتی در خانه های خود میزبان حیوانات ناخوانده بوده ایم اما آنچه با الگو گرفتن از فرهنگ غرب در جامعه دیده می شود استفاده نا بهنجار و غیر عرف از حیوانات و انس گرفتن بیش از حد با آنها و وارد کردن آنها به زندگی خود و فرزندانمان است که بی شک پیامدهای ناگواری خواهد داشت که در شأن نظام اسلامی و ایرانیان اصیل نیست.
بگذارید حیوانات را در جای خود دوست داشته باشیم، آنها را از اصالتشان دور نکنیم، نه آنها از زندگی با انسان لذت می برند و نه ما، هر چیز به جای خود نیکوست، از آموزه های دینی دور نشویم، حیوانات را در جای خود و محل زیست طبیعی خویش دوست داشته باشیم، به فکر غذایشان باشیم اما برای سلامت روحی و روانی خود و خانواده و جامعه هنجار شکنی نکنیم و از اصالت های اسلامی و ایرانی خود دور نشویم.
جهان چو زلف و خط و خال و ابروست که هر چیزی به جای خوی نیکوست.
یاد نسل گذشته که می افتیم روزهایی را به یاد می آوریم که پدران و مادران دست کودکان خردسالشان را می گرفتند و در شهر می چرخاندند و محبت و عاطفه خود را با فرزندان تقسیم می کردند و البته توجه به حیوانات هم در چارچوب خود بود و برخی با توجه به شرایط زندگی بویژه در روستاها و باغ ها حیوان نگهداری می کردند که البته برای استفاده در زندگی بود و حریم انسان و حیوان رعایت می شد و اگر مرغ و خروس و یا سگ و گربه و دامی بود در حیات بزرگ خاکی و یا باغ ها برای حراست و نگهبانی و یا استفاده از تخم مرغ و شیر و گوشتش بود که این موضوع همچنان در روستاها و شمال کشور در حریم های خود دیده می شود.
اما این روزها در پایتخت و برخی شهرهای بزرگ شاهد حضور سگ در خودروها هستیم که گویی انیس و مونس جوانان شده اند و با صاحبانشان به گردش می آیند و دور دور می کنند، سگ هایی که با قلاده و بدون قلاده با صاحبانی که گویی فخر می فروشند و ژست پولدار بودن می گیرند در پارک ها و رستوران ها و خیابان ها و معابر عمومی به چشم می خورند که البته هم تأسف و هم نگرانی بسیاری از شهروندان را موجب شده اند.
دارالمومنین جایی برای سگ گردانی نیست
قزوین به عنوان دارالمومنین هر چند هنوز با افراط در سگ گردانی مواجه نشده که شاید ناشی از تعصب خانواده های مؤمن قزوینی باشد اما به نظر می رسد عصر ارتباطات تأثیر خود را گذاشته و بسرعت این پدیده به استان قزوین و مرکز استان هم رسیده و تعدادی از جوانان که خود را بالاشهری قلمداد می کنند برای جلب توجه و نشان دادن تمایز خود با دیگران آهسته آهسته در حال خودنمایی در برخی مناطق تفرج گاهی هستند که اگر جلوی آن گرفته نشود بی تردید بزودی در معابر شهری هم شاهد سگ های کوچک و بزرگ، با قلاده و بی قلاده خواهیم بود که با خطر حمله آنها که این روزها اخبار متعددش در رسانه ها بازتاب داشته روبرو خواهیم شد.
خوشبختانه موضع گیری های قاطعانه نماینده ولی فقیه و امام جمعه قزوین در این گونه مواقع و نیز پیشگیری به موقع دادستانی و نیروی انتظامی موجب شده شرایط حادی را شاهد نباشیم و امیدواریم با برخورد مناسب و قاطعانه با سگ گردی بتوان در همان ابتدای شروع این پدیده از آسیب های اخلاقی و اجتماعی و بهداشتی این پدیده که خانواده ها را نگران کرده است جلوگیری کرد.
برای بررسی موضوع با سرهنگ خسروی رئیس پلیس امنیت عمومی نیروی انتظامی گفتگو کردیم تا هم محمل قانونی مقابله با این پدیده را بازگو کند و هم وضعیت شهر قزوین را ترسیم تا ببینیم در چه شرایطی هستیم.
رئیس پلیس امنیت عمومی: برخورد قانونی با سگ گردانی مطالبه عمومی است
سرهنگ عباس خسروی رئیس پلیس امنیت عمومی استان قزوین در خصوص مفاد قانونی سگ گردانی در سطح شهر اظهار داشت: همراه داشتن سگ در قانون مجازات اسلامی اشاره شده است که اگر حیوان متعلق به یک فرد، آسیبی به شخص دیگری وارد کرد، چگونه درباره آن تصمیم گیری می شود.
وی اضافه کرد: در برخی مواد این قانون، به عنوان مثال از سگ نام برده شده و شرایط مجازات صاحب سگ را مشخص کرده که در ماده ۵۰۱ قانون آمده است: هرگاه کسی به روی شخصی سلاح بکشد یا حیوانی مانند سگ را به سوی او برانگیزد یا هر کار دیگری که موجب هراس او می گردد مانند فریاد کشیدن یا انفجار صوتی انجام دهد و بر اثر این ارعاب، شخص بمیرد یا مصدوم شود حسب مورد بر اساس تعاریف انواع جنایات به قصاص یا دیه محکوم می شود.
وی بیان کرد: در این ماده به روشنی مشخص است داشتن سگ، جرم نیست ولی در صورتی که فردی، سگ را برای هراس دیگران یا حمله به انسان ها برانگیزد، در صورت صدمه وارد شدن به قربانی، فرد برانگیزاننده به قصاص یا دیه محکوم می شود. یعنی ممکن است فردی عامدانه و عالمانه به سگ خود دستور دهد به کسی حمله کند و با حمله سگ به قربانی، شخص تحریک کننده حیوان، ممکن است به قصاص محکوم شود.
خسروی تصریح کرد: همچنین در ماده ۵۱۲ آمده است: هرگاه شخصی در محل هایی که توقف در آنها مجاز نیست، توقف نماید یا شیء و یا حیوانی را در این قبیل محل ها مستقر سازد یا چیز لغزنده ای در آن قرار دهد و دیگری بدون توجه به آنها در اثر برخورد یا لغزش مصدوم شود یا فوت کند یا خسارت مالی ببیند، شخص متوقف یا کسی که آن شیء یا حیوان را مستقر نموده یا راه را لغزنده کرده است، ضامن دیه و سایر خسارات می باشد که در این ماده نیز روشن است اگر کسی، سگی را در قسمتی مانند پیاده رو از خیابان قرار دهد که مردم مثلا از روی ترس مجبور شوند از مکان ناامن دیگری مانند سواره رو خیابان عبور کنند و در حین عبور صدمه ببینند، صاحب سگ، مسئول جبران خسارات بزه دیده است.
وی گفت: ماده ۵۲۲ و تبصره آن به روشنی درباره کسی که سگ خود را به خیابان می آورد و سگ به دیگران حمله می کند، مصداق می یابد. در تبصره این ماده به روشنی عنوان شده اگر کسی سگ خود را به خیابان بیاورد و توان کنترل آن را نداشته باشد، «مقصر» شناخته می شود، یعنی مانند آن است که عمدا سگ را برای صدمه به دیگران، از خانه خارج کرده است. این ماده می گوید: متصرف هر حیوانی که از احتمال حمله آن آگاه است باید آن را حفظ نماید و اگر در اثر تقصیر او، حیوان مزبور به دیگری صدمه وارد سازد، ضامن است. ولی اگر از احتمال حمله حیوان آگاه نبوده و عدم آگاهی ناشی از تقصیر او نباشد، ضامن نیست.
رئیس پلیس امنیت عمومی نیروی انتظامی استان قزوین یادآور شد: تبصره ۱ ماده یادشده هم عنوان کرده: نگهداری حیوانی که شخص توانایی حفظ آن را ندارد، تقصیر محسوب می شود.
خسروی یادآور شد: قانون ۶۸۸ مجازات اسلامی درباره تهدید علیه بهداشت عمومی است و هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود مانند سگ گردانی ممنوع است و مرتکبین چنانچه طبق قوانین خاص مشمول مجازات شدیدتری نباشند به حبس تا یک سال محکوم خواهند شد.
وی در خصوص وضعیت سگ هایی که در ماشین هستند گفت: پیش تر از این جریان ها، پلیس راهنمایی و رانندگی ممنوعیت هایی برای وجود سگ یا هر حیوان دیگری در ماشین عنوان کرده بود و در آئین نامه راهنمایی و رانندگی آمده رانندگانی که نسبت به حمل و در آغوش گرفتن حیوانات و سگ گردی و یا سرگرم شدن با آنها رانندگی کنند برابر کد ۲۱۴۸ بر اساس جدول جریمه های تخلف رانندگی جریمه شده و برخورد قانونی با آنها اعمال می شود.
سرهنگ خسروی در پاسخ به این سوال که چرا باید حمل ونقل حیوانات با ماشین شخصی جریمه باشد، اظهار کرد: یکی از موضوعات شایعی که سبب بروز خیلی از حوادث و سوانح ترافیکی می شود، توجه نکردن به جلو یا هر موردی است که سبب شود راننده توجه کافی به جلو نداشته باشد.
وی افزود: کارهایی مانند صحبت کردن با تلفن همراه، خوردن و آشامیدن از همان عواملی هستند که سبب می شوند راننده به اطراف و جلوی خود توجه کافی نداشته باشد و در این میان همراه داشتن موجوداتی مانند سگ در داخل خودرو یا در آغوش گرفتن حیوانات هم یکی دیگر از عواملی است که سبب می شود راننده توجه اش نسبت به رانندگی بویژه خودروی جلویی کم شود.
خسروی با اشاره به اینکه چرا یک حیوان داخل ماشین می تواند موجب حواس پرتی راننده شود گفت: حیوان که نمی تواند کمربند ایمنی ببند یا اینکه متوجه باشد در طول مسیر کاری انجام ندهد که راننده حواسش پرت شود! البته این مورد نه تنها در ایران بلکه در خیلی از کشورهای دنیا ممنوع است، مانند انگلیس که در آغوش گرفتن حیوان حین رانندگی یک تخلف بسیار سنگین است که جریمه زیادی دارد.
سگ گردانی در جاده سلامت و بوستان های بزرگ قزوین
رئیس پلیس امنیت عمومی نیروی انتظامی استان قزوین در پاسخ به این سوال که سگ گردانی در چه مناطقی از شهر قزوین دیده می شود گفت: در حال حاضر سگ گردانی در برخی تفرج گاه های بزرگ مانند بوستان باراجین، بوستان الغدیر، بوستان شهدا و جاده سلامت دیده می شود که با اعتراض شهروندان مواجه شده و مواردی هم به پلیس گزارش شده و ما برای اقدام قانونی وارد موضوع شده ایم.
وی بیان کرد: بر اساس دستور دادستان قزوین برخورد قضائی در این زمینه صورت خواهد گرفت و پلیس نیز با کسانی که سگ ها را در معابر عمومی به گردش درآورند یا در داخل خودرو در شهر همراه خود بیاورند در صورت مشاهده برخورد خواهد کرد.
خسروی تصریح کرد: در صورت مشاهده سگ گردانی ابتدا خودرو متوقف شده و سگ به محلی که برای جمع آوری این حیوانات در نظر گرفته شده منتقل می شود.
وی تصریح کرد: صاحب سگ هم به مقام قضائی معرفی می شود که فرد پس از سپردن تعهد کتبی در بار اول می تواند سگ را که معمولا سگ های قیمتی هستند تحویل بگیرد اما اگر دوباره مرتکب تخلف شود با مجازات بیشتری مواجه خواهد شد و سخت تر خواهیم گرفت.
رئیس پلیس امنیت عمومی نیروی انتظامی استان قزوین در ادامه گفت: در روزهای گذشته پس از مشاهده دور دور چند خودرو در جاده سلامت ۴ دستگاه خودرو متوقف شدند که مشاهده شد در داخل خودرو سگ وجود دارد که همه حیوانات به مکان مشخص شده منتقل شدند.
برخورد با سگ گردانی مطالبه عمومی است
خسروی افزود: بازخوردهای مردمی نشانگر این است که شهروندان خواستار مقابله با عوامل ترویج فرهنگ ناپسند و غربی سگ گردانی در معابر و اماکن عمومی و حمل آن با وسایل نقلیه هستند لذا برخورد با عاملان این گونه ناهنجاری ها به صورت جدی پیگیری می شود.
وی بیان کرد: سگ گردانی از جمله مشکلات و ناهنجاری های اجتماعی است که نوعی تقلید کورکورانه از فرهنگ مبتذل غرب است که هیچ تناسب و سنخیتی با فرهنگ اصیل ایرانی ندارد.
خسروی تصریح کرد: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی از میان ۱۷۰۹ عامل بیماری زا تعداد ۸۳۲ عامل از طریق حیوانات به انسان منتقل می شود و همه حیوانات از جمله سگ، گربه، میمون به صورت بالقوه توانایی انتقال بیماری و تهدید بهداشت عمومی را دارند.
سگ گردانی در قزوین محدود است
وی گفت: همچنین بر اساس ماده ۳ آئین نامه امور خلافی مصوب ۲۲ مرداد ماه ۱۳۲۴ که همچنان معتبر است اشخاصی که پیاده روها و معابر را از طریق نگهداری حیوان در عبور و مرور و تردد عابران دچار مشکل کرده و برای مردم مزاحمت ایجاد می کنند و نیز بر اساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود تخلف قانونی محسوب شده و پیگرد قانونی دارد و نیز با عنایت به آموزه های دینی و اخلاقی و باورهای مذهبی مبنی بر نجس بودن سگ و نداشتن تجانس با سبک زندگی اسلامی و ایرانی، مردم نیز خواستار مقابله با فرهنگ ناپسند سگ گردانی در معابر و نیز خودروها شده اند.
خسروی در ادامه تصریح کرد: در نهایت باید اذعان داشت سگ گردانی در معابر عمومی و نیز نگهداری آن در مکان های عمومی تخلف اجتماعی محسوب می شود و بی توجهی به آن خلاف شرع و موجب تجری مرتکبین و ترویج هر چه بیشتر این فرهنگ ضد اجتماعی و غلط غرب شده و منجر به ناهنجاری های بیشتر در جامعه خواهد شد لذا پلیس در صورت مشاهده یا دریافت گزارش و شکایت شهروندان نسبت به برخورد با سگ گردانی اقدام خواهد کرد.
وی اظهار داشت: خوشبختانه با جو مذهبی حاکم بر شهر پدیده سگ گردانی به صورت محدود در برخی نقاط مشاهده می شود که با دستور قضائی با آن برخورد خواهد شد اما انتظار داریم صاحبان این حیوانات برای جلوگیری از هر گونه آسیب به شهروندان و نیز ضایع نشدن حقوق شهروندی و جلوگیری از برخورد قضائی از ارتکاب این تخلف خودداری کنند.
مدیرکل دامپزشکی استان قزوین: سگ ناقل بیماری هاری و تهدید بهداشت جامعه است
حمید زینالی مدیرکل دامپزشکی استان قزوین هم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: نگهداری حیوانات خانگی در همه دنیا به معنای عام وجود دارد و از قدیم هم بوده اما آن چیزی که جدیدا باب شده نگهداری از سگ ها و گرداندن در شهر است در حالی که در همه جوامع بین المللی نگهداری حیوانات تابع قوانین خاصی است و بدون ضابطه و مانند آنچه در کشورمان دیده شده نمی توان به راحتی سگ ها را وارد خیابان و معابر کرد بویژه در مورد سگ این سخت گیری بیشتر و نیازمند مراقبت های بهداشتی است که باید اعمال شود.
زینالی تصریح کرد: امر واکسیناسیون و بیمارهای مشترک و انگل زدایی و سایر موارد باید در نگهداری سگ ها رعایت شود و در این میان نوع سگ ها در خانه هم مهم است و نمی توان هر سگی را در خانه نگه داشت و صاحب سگ و حیوانات خانگی باید شرایط لازم را داشته باشند و نگهداری برخی نژادها در همین کشورهای اروپایی هم ممنوع است و فقط می توان از آنها به عنوان سگ نگهبان استفاده کرد.
مدیرکل دامپزشکی استان قزوین اضافه کرد: اما آنچه این روزها در خصوص نگهداری از سگ در منازل برخی مناطق دیده می شود و به عنوان حیوان خانگی باب شده در هیچ جای دنیا رایج نیست. گرداندن حیوانات تابع مقررات و شرایط خاصی است که از سوی صاحبش باید رعایت شود.
زینالی بیان کرد: سگ باید قلاده و زنجیر داشته باشد، تحت کنترل کامل صاحبش و زیر نظر دامپزشک باشد اما گاهی سگ هایی دیده می شوند که هیکل آنها از صاحبش بزرگ تر است و قلاده هم ندارد و برخی سگ ها به دلیل خصوصیت ژنتیکی خوی حمله و تهاجم دارند و کنترل رفتارشان بسیار سخت است و این تفاوت ها باید لحاظ شود و قانون مند شود.
وی اظهار داشت: اگر افرادی از سگ نگهداری می کنند باید شرایط آن را داشته باشند اما موضوع نگران کننده دیگر نگهداری سگ در آپارتمان هاست که در این نوع زندگی باید صاحبان آپارتمان های دیگر راضی باشند و حتی یک پرنده اگر بخواهد در آپارتمان های کوچک نگهداری شود بیماری زاست و حقوق شهروندی را تهدید و ضایع کند.
زینالی اضافه کرد: حتی نگهداشتن مرغ و خروس و قناری و پرنده کوچک در آپارتمان منطقی نیست و بیماری زاست و می تواند خطرناک باشد.
وی گفت: بیماری «هاری» که در صورت گاز گرفتن سگ احتمال آن زیاد است گاهی درمان ندارد و می تواند به مرگ منجر شود و حتی اگر واکسن این حیوانات را بزنیم اگر گزش پیش بیاید باید علوم پزشکی واکسیناسیون را انجام دهد که هزینه سنگینی برای کشور دارد و در کنار آن احتمال بیمارهای انگلی هم وجود دارد که باید به آن توجه کرد.
مدیرکل دامپزشکی استان قزوین یادآور شد: کیست هیتاتیت از تهدیدات دیگری است که از موهای ریزش شده حیوانات خانگی ایجاد می شود و در کنار آن سایر موارد در نگهداری و حساسیت های شخصی که به پشم و موی حیوانات هست و انگل های جرمی هم منتقل می شود نگران کننده است.
وی بیان کرد: به هر حال نگهداری هر حیوان خانگی حتی قناری در قفس که بی آزار است نیازمند رعایت شرایط بهداشتی است چون بیماری های مشترک زیاد است و این موضوع در خصوص حیواناتی مانند سگ می تواند اشخاص را با تهدیداتی مانند عفونت دستگاه گوارش گرفته تا مرگ متصور است که باید جدی گرفته شود.
سخن آخر:
آنچه مورد بررسی قرار گرفت بیان یک آسیب و ناهنجاری است که می تواند پیامدهای بهداشتی، اخلاقی، عاطفی زیادی در پی داشته باشد اما این رویکرد هیچ منافاتی با دوست داشتن حیوانات ندارد، ما ایرانی ها همچنان که به انسان ها عشق می ورزیم و عاطفه را نثار برخی می کنیم با حیوانات نیز رابطه عاطفی داریم، از گذشته تاکنون به غذای حیوانات اعم از پرندگان و درندگان در فصول مختلف و حتی در خانه های خود میزبان حیوانات ناخوانده بوده ایم اما آنچه با الگو گرفتن از فرهنگ غرب در جامعه دیده می شود استفاده نا بهنجار و غیر عرف از حیوانات و انس گرفتن بیش از حد با آنها و وارد کردن آنها به زندگی خود و فرزندانمان است که بی شک پیامدهای ناگواری خواهد داشت که در شأن نظام اسلامی و ایرانیان اصیل نیست.
بگذارید حیوانات را در جای خود دوست داشته باشیم، آنها را از اصالتشان دور نکنیم، نه آنها از زندگی با انسان لذت می برند و نه ما، هر چیز به جای خود نیکوست، از آموزه های دینی دور نشویم، حیوانات را در جای خود و محل زیست طبیعی خویش دوست داشته باشیم، به فکر غذایشان باشیم اما برای سلامت روحی و روانی خود و خانواده و جامعه هنجار شکنی نکنیم و از اصالت های اسلامی و ایرانی خود دور نشویم.
جهان چو زلف و خط و خال و ابروست که هر چیزی به جای خوی نیکوست.
پرسش و پاسخ در
سگ گردانی در قزوین ممنوع / پدیده ناهنجاری که باید متوقف شود
گفتگو با هوش مصنوعی