فشار شرکت های دارویی به داروخانه ها / استفاده نکردن از ظرفیت ۹۰۰ داروخانه خصوصی مشهد



ایسنا/خراسان رضوی مسئول روابط عمومی انجمن داروسازان خراسان رضوی با انتقاد از برخی شرکت های دارویی و نحوه توزیع دارو گفت: بعضی شرکت های دارویی داروخانه ها را مجبور می کنند تا در کنار برخی داروهای رایج مردم، اقلام دارویی که داروخانه ها لازم ندارند هم خریداری شود.

نازی ناصری در گفت وگو با ایسنا درباره وضعیت فعلی داروخانه ها پس از فروکش کردن پیک پنجم کرونا اظهار کرد: کمبود داروها در پیک پنجم کرونا طبیعی بود؛ چراکه یک موج ناگهانی بیماری اتفاق افتاد و مقدار مصرف داروها به دلیل تعداد زیاد نسخه ها، مراجعین و بیماران که پنج-۶برابر شده بودند بالا رفت، اما انتقادی که وجود دارد این است که حدود دو ماه قبل از شروع موج پنجم این اخطار داده شده بود که ممکن است موج شدیدی از بیماری پیش بیاید و انبارهای دارویی به هر طریقی باید تکمیل می شدند که متاسفانه این اتفاق نیفتاد و در زمان پیک پنجم برای خیلی از داروها از جمله سرم و برخی داروهای پرمصرف کرونایی به ویژه در روزهای ابتدایی موج مشکلات شدیدی ایجاد شد. درباره سرم مهمترین علتش این بود که یکی از کارخانه های مهم سرم سازی از فروردین ماه بنا به برخی تغییرات در خط تولیدش به صورت کامل خوابیده بود و این مساله کمبود سرم را خیلی شدید کرد. بیشترین مشکل هم در زمینه سرم ایجاد شد؛ چراکه برخی از داروهای بیماران کرونایی باید در سرم تزریق شود.

بیش از ۹۰۰ داروخانه خصوصی در مشهد وجود دارد

وی با اشاره به سرگردانی مردم در داروخانه های سطح شهر و حجم بالای مراجعان در برخی داروخانه ها گفت: مشکل دیگری که در موج پنجم به وجود آمد نحوه توزیع داروها بود. بیش از ۵۰ درصد داروهای کرونایی فقط به داروخانه های دولتی داده می شد که این مساله تجمع مردم در برخی بیمارستان های منتخب مانند بیمارستان امام رضا(ع) را به وجود می آورد. لازم به ذکر است که در آن بیمارستان ها، داروهای بیماران سرطانی و دیابتی هم توزیع می شد. متاسفانه اصلا از پتانسیل داروخانه های خصوصی که در کل سطح شهر پراکنده هستند استفاده نشد. در شهر مشهد حدود ۹۰۰ داروخانه خصوصی داریم ولی بیش از ۶۰ درصد سهمیه دارویی کل شهر به پنج داروخانه دولتی می رود و به صورت قطره چکانی به داروخانه های خصوصی دارو توزیع می شود.

برخی شرکت های دارویی اجبار به خرید داروهای غیرلازم می کنند

ناصری ادامه داد: مردم به جای اینکه به نزدیکترین داروخانه محل زندگی خود مراجعه کنند، باید به مرکز شهر بروند و در این پروسه هم مردم اذیت می شوند و هم داروخانه ها در پاسخ به نسخه های بیماران مدام باید بگویند «نداریم». شرکت های دارویی هم از این وضعیت سوءاستفاده می کنند و شاید مردم اطلاع نداشته باشند اما برخی شرکت های دارویی، داروخانه ها را مجبور می کنند تا علاوه بر سفارش داروهایی که نیاز دارند، برخی داروهای غیرلازم را هم خریداری کنند و اگر داروخانه آن داروهای اجباری را از شرکت ها خریداری نکند، شرکت ها داروهای مورد نیاز را هم نمی فروشند. بارها و بارها این تخلف شرکت های دارویی اطلاع رسانی شده است اما متاسفانه برخورد جدی انجام نمی شود و در این چرخه معیوب هم داروخانه تحت فشار قرار می گیرد و هم این که دود این اتفاق به چشم مردم می رود.

شرکت های دارویی داروخانه ها را تحت فشار گذاشته و فقط به صورت نقدی جنس می دهند

وی با بیان اینکه همچنان در زمینه برخی داروها کمبود داریم، عنوان کرد: هنوز که هنوز است در زمینه سرم ها مشکل داریم. در انتهای پیک پنجم به صورت قطره چکانی سرم توزیع شد، اما این طور بود که مثلا اگر یک نسخه پنج سرم نیاز داشت، تنها یک عدد می توانستیم ارائه کنیم. الان هم غیر از سرم نمکی هیچ سرم دیگری توزیع نمی شود. سرم شست وشوی معمولی که یکی از مهمترین ها در زمینه پیشگیری از کرونا است و هرکسی بایست از داروخانه محله اش خریداری کند، موجود نیست. برخی بحران ها برطرف شده اما خیلی های دیگر مانند کمبود سرم همچنان باقی است. شرکت های دارویی هم داروخانه ها را شدیدا تحت فشار می گذارند و مثلا سرم را فقط به صورت نقدی و سهمیه بندی می فروشند. اگر ۱۰ کارتن سرم نیاز داشته باشیم، یکی تعلق می گیرد و آن هم به صورت نقدی می دهند. مساله کمبود سرم هنوز رفع نشده و فقط چون موج بیماری خوابیده است، مردم کمتر این نابسامانی را حس می کنند. در حوزه داروهای سرطانی هم همچنان کمبود وجود دارد و حتی بعضی از همکاران ما هم که در گروه های صنفی فعالیت می کنند و از توزیع داروها اطلاع دارند و با شرکت های دارویی در ارتباط هستند گاهی برای پیدا کردن برخی از این داروها خیلی اذیت می شوند.

افزایش قیمتی به دلیل کرونا نداشتیم

مسئول روابط عمومی انجمن داروسازان خراسان رضوی درباره افزایش قیمت داروها در دو ماهه اخیر بیان کرد: افزایش قیمت ها به دلیل کرونا نبود و روند افزایش قیمت داروها همیشگی است. زمانی که فاکتور دارویی وارد داروخانه می شود، می بینیم که چند قلم از داروها نسبت به فاکتور قبلی با افزایش قیمت مواجه شده اند. افزایش تدریجی قیمت دارو همیشه وجود داشته است و اتفاق خاصی در این زمینه رخ نداده است.

افزایش قیمت داروها چیز جدیدی نیست

ناصری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه افزایش قیمت برخی داروها مانند نولپازا که از ۲۱ به ۷۷ هزار تومان، آمپول د سه که از ۳۰۰۰ تومان به ۶۵۰۰ تومان، فلوکستین از۲۵۰۰ تومان به ۴۶۰۰ تومان، اسپری سالبوتامون از ۲۱ به ۳۴ هزار تومان، استامینوفن پانصد از ۲۵۰۰ تومان به ۴۵۰۰ تومان، ویتامین ب یک سیصد از ۸۰۰۰ تومان به ۱۰هزار تومان، زایلا-پی از ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان به ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان و ناپروکسن از ۸۰۰۰ تومان به ۱۰ هزار تومان رسیده اند در همین روند طبیعی محسوب می شوند یا خیر، خاطرنشان کرد: این تغییر قیمت هایی که گفتید همه انجام شده و درست است ولی اینطور نبوده که در ۶ ماهه گذشته هیچ دارویی گران نشده باشد و ناگهان این داروها تغییر کرده باشند. در ۶ماه گذشته برخی داروهای دیگر گران شدند که شاید چون خیلی متداول نبودند مردم متوجه نمی شدند ولی مثلا استامینوفن۵۰۰ دارویی است که همه استفاده می کنند و وقتی قیمتش تغییر می کند همه بلافاصله متوجه می شوند، دارویی مانند نولپازا هم چون همه نمی گیرند و فقط بیماران دارای مشکل گوارشی خریداری می کنند جزو همان داروهایی ست که ممکن است افراد کمتر متوجه افزایش قیمتش شوند. اما به طور کلی همانطور که گفتم این تغییر قیمت ها رخ می دهد و ما در هر فاکتور داروخانه مشاهده می کنیم که از ۲۰ قلم داروی سفارش شده چند مورد با افزایش قیمت مواجه شده اند و چیز جدیدی نیست. فقط پس از برخی تحریم ها در ۶ماه الی یک سال گذشته افزایش قیمتی را در داروهایی که تولید خارجی دارند دیدیم که ناگهان گران شده و با افزایش قیمت سه الی چهار برابری مواجه شدند.

ارز داروهای پراستفاده حذف نمی شود

وی درباره انتشار شایعاتی مبنی بر حذف ارز دارویی گفت: این صحبت ها بارها و بارها در طول سال های قبل هم طرح شده است، اما در عمل ارز از روی تمام داروها برداشته نمی شود. ارز داروهای مکمل یا تقویتی در یک سال گذشته برداشته شده و این را می شود از تغییر ناگهانی قیمت هایشان متوجه شد ولی ارز داروهای روتین و پراستفاده مردم بعید است حذف شود.

برای پیک ششم برنامه ریزی کنیم

مسئول روابط عمومی انجمن داروسازان خراسان رضوی با هشدار نسبت به وقوع پیک ششم اظهار کرد: موج های کرونا قابل پیش بینی هستند و الان گفته می شود که ممکن است در آبان ماه یک پیک دیگری در راه باشد، پس باید الان که در وضعیت عادی هستیم و موج بیماری کاهش یافته است معاونت غذا و دارو و شرکت های دارویی خودشان را آماده کنند که در پیک ششم پاسخگوی مردم باشیم و مشکلات پیک پنجم ایجاد نشود.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «فشار شرکت های دارویی به داروخانه ها / استفاده نکردن از ظرفیت ۹۰۰ داروخانه خصوصی مشهد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.