<span class="text danger">۹۰ درصد</span> نیروی کار پروژه <a href="/fa/dashboard/ آهن" class="text info">راه آهن</a> <a href="/fa/dashboard/ جنوبی" class="text info">خراسان جنوبی</a> بومی هستند



به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، مهدی جعفری شامگاه جمعه در حاشیه بازدید معاون رئیس جمهور ورئیس سازمان برنامه وبودجه خراسان جنوبی از پروژه احداث راه آهن خراسان جنوبی اظهار داشت: خدا را شاکریم روند راهسازی در استان قوت گرفته و قطعه ۱۶ راه آهن شرق کشور در خراسان جنوبی به طول ۳۲ کیلومتر مهرماه امسال با پیگیری و تلاش مدیریت عالی استان و مساعدت دولت آغاز به کار کرد و در حال حاضر عملیات زیرسازی پروژه در حال انجام است.

وی با بیان اینکه شرکت ویسا با مبلغ ۹۰ میلیارد تومان برنده مناقصه راه آهن در این قطعه شده که به مدت ۴۲ ماه تعهد اجرای طرح را دارد افزود: درحال حاضر ۲۵ دستگاه در پروژه مشغول به کار است که پیمانکار مسئول آماده سازی تونل در کیلومتر ۶ راه آهن است و در حال حاضر پروژه هفت درصد پیشرفت دارد.

جعفری با بیان اینکه پروژه راه آهن امسال ۲۵ میلیارد تومان اعتبار داشته که با پیگیری استاندار و سازمان مدیریت برنامه و بودجه تخصیص پیدا کرد افزود: ۹۰ درصد نیروهای به کار گرفته و در پروژه راه آهن خراسان جنوبی بومی هستند.

وی با اشاره به افتتاح ۱۲۴ کیلومتر باند دوم افزود: اردیبهشت ماه امسال حدود ۱۲۴ کیلومتر باند دوم با حضور وزیر راه و شهرسازی افتتاح کردیم از اول امسال نیز ۹۰ کیاومتر باند دوم افتتاح شده که فقط نصب علائم باقیمانده است و ۸۶ کیلومتر باند دوم آماده آسفالت داریم.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی بیان کرد: با توجه به افزایش اعتباراتی که داشتیم اعتبارات حوزه راه چهار برابر شده است . برای سال آینده و ۱۴۰۰ نیز ۱۱۲ درصد رشد اعتبارات راه را داریم و از ابتدای امسال ۱۹۷ کیلومتر برای دو پروژه راه آهن آغاز شده است.

وی افزود: راه آهن بیرجند و فردوس به طول ۱۰۰ کیلومتر و همچنین ۱۰۰ کیلومتر باند دوم آغاز شده و ۱۷۰ کیلومتر نیز پروژه هایی است که به مناقصه رفته یا به زودی برگزار خواهد شد و طی این پروژه ها اشتغال خوبی در استان را شاهد هستیم.

جعفری گفت: آمادگی داریم تا پایان سال آینده ۲۰۰ کیلومتر باند دوم را با توجه به تزریق اعتباراتی که صورت گرفته تحویل دهیم و تا پایان دولت نیز بیش از ۳۰۰ کیلومتر برنامه است که طول ۵۰ درصد باندهای دوم استان به بهره برداری می رسد.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی بیان کرد: در زمینه راه آهن در استان دو کریدور اصلی داریم که یکی کریدور چابهار به مشهد مقدس به طول ۱۵۰۰ کیلومتر که ۴۱۴ کیلومتر در استان خراسان جنوبی است و تاکنون ۱۹۷ کیلومتر به بهره برداری رسیده و هفت پیمانکار در این پروژه کار می کنند.

جعفری گفت: کریدور بعدی بندرعباس به مشهد مقدس به طول ۱۴۰۰ کیلومتر که ۳۵۶ کیلومتر در استان خراسان جنوبی است و ۲۰۴ کیلومتر از این باند دوم به بهره برداری رسیده و پنج پیمانکار در این پروژه کار می کنند.

وی اظهار داشت: کریدورهای شرقی به غربی داریم که با توجه به ضروری تر بودن یک محور درخواست داریم از بیرجند به طبس اجرا شود که از طبس به یزد و اصفهان ردیف مصوب داریم اما برای طبس به بیرجند ردیف مصوب نداریم محور دیگری در سه راهی روم به طرف بیرجند که جزو کریدورهای غربی است که درخواست کمک برای اجرا داریم.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی عنوان کرد: طول راه آهن زاهدان تا بافق ۹۰۱ کیلومتر است که ۲۷۱ کیلومتر حدفاصل بیرجند تا ایستگاه یونسی است و حدفاصل بیرجند تا زاهدان ۶۳۰ کیلومتر است که سه پیمانکار در این مسیر کار می کنند که در خراسان جنوبی ۵۷ کیلومتر با پیشرفت ۴۰ درصد زیرسازی انجام شده است.

جعفری گفت: برای قطعه بیرجند به ایستگاه یونسی فاینانس داخلی و خارجی به مبلغ ۷۰۰ میلیون دلار انجام شده است.

انتهای پیام/۲۵۴/ز
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «۹۰ درصد نیروی کار پروژه راه آهن خراسان جنوبی بومی هستند» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.