سه آداب مهم ماه رجب در احادیث- اخبار دین ، قرآن و اندیشه - اخبار فرهنگی تسنیم



به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، ماه رجب، ماه رحمت واسعۀ خداوند بر بندگانش است. طبق روایات، این ماه، ماهی است که در کنار شعبان، مقدمۀ ورود به ماه مهمانی خداوند شناخته می شود؛ لذا این دو ماه شریف فرصتی برای تزکیۀ هرچه بیشتر شیعیان برای بهره از سفرۀ پر خیر و برکت ماه مبارک رمضان و آمادگی برای ورود به شب قدر است.

ارزش استغفار در ماه رجب

از این جهت رسول خدا صلی الله علیه و آله و سایر اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام آدابی از این ماه ها را به شیعیان خویش آموختند تا در پرتو این آداب، با قلق های رشد آشنا شوند؛ به عنوان نمونه رسول خدا صلی الله علیه و آله یکی از آداب این ماه را استغفار معرفی کرده، فرمودند «أکثروا من الاستغفار فی شهر رجب ، فإن لله فی کل ساعة منه عتقاء من النار ، وإن لله مدائن لا یدخلها إلا من صام [ شهر] رجب»؛ یعنی در ماه رجب ، بسیار استغفار کنید؛ زیرا خداوند در هر ساعتی از این ماه، عده ای را از آتش می رهاند. برای خدا شهرهایی است که تنها کسانی وارد آنها می شوند که [ماه] رجب را روزه بگیرند.» (کنز العمال، ج ۱، ص۴۸۱ نهج الذکر با ترجمه فارسی، ج۴ ص۱۲۰) یا در روایتی دیگر فرمودند «رجب شهر الاستغفار لامتی ، أکثروا فیه الاستغفار ، فإنه غفور رحیم ، وشعبان شهری ، استکثروا فی رجب من قول : «أستغفر الله» ، واسأ لوا الله الإقالة والتوبة فیما مضی ، والعصمة فیما بقی من آجالکم.» یعنی رجب، ماه استغفار امت من است؛ پس در این ماه بسیار استغفار کنید که خدا آمرزگاری مهربان است. شعبان، ماه من است. در رجب، جمله «استغفر الله» را فراوان بگویید و از خداوند در باره [گناهان] گذشته توبه بخواهید و برای باقیمانده عمرتان، مصونیت [از گناه].» (النوادر للأشعری، ص۱۷)

برکات شب زنده داری

از دیگر اعمال مهمی که در این ماه توصیه شده است، شب زنده داری است. سید بن طاووس در جلد دوم کتاب «اقبال الاعمال» خود از پیامبر گرامی اسلام(ص) درباره فضیلت ماه رجب نقل می کند: «خداوند در آسمان هفتم فرشته ای را قرار داده است که اسمش داعی است؛ وقتی ماه رجب وارد می شود، فرشته ای که در آسمان هفتم است هر شب از ماه رجب تا به صبح ندا می دهد: «خوشا به حال ذاکرین، خوشا به حال اطاعتکنندگان» [این ملک می گوید]: خدا دارد می گوید؟ من همنشین کسی هستم که با من بنشیند. من اطاعت می کنم از کسی که از من اطاعت کند. هر که از من طلب غفران کند، او را می آمرزم.» إن الله تعالی نصب فی السماء السابعة ملکا یقال له الداعی فإذا دخل شهر رجب ینادی ذلک الملک کل لیلة منه إلی الصباح طوبی للذاکرین طوبی للطائعین و یقول الله تعالی أنا جلیس من جالسنی و مطیع من أطاعنی و غافر من استغفرنی.

روزه داری در ماه رجب

یکی دیگر از آداب ماه رجب، تأکید بر روزه داری حتی به قدر یک روز است. امام کاظم علیه السلام فرمود «رجب نهر فی الجنة؛ أشد بیاضا من اللبن و أحلی من العسل. من صام یوما من رجب سقاه الله من ذلک النهر؛ رجب، نهری است در بهشت که سفیدتر از شیر و شیرین تر از عسل است . هرکه یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد، خداوند از آن نهر به او می نوشاند. (تهذیب الأحکام، ج۴ ص۳۰۶؛ کتاب من لا یحضره الفقیه، ج۲، ص۹۲) یا رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود «إن فی الجنة قصرا لا یدخله إلاصوام رجب»؛ یعنی در بهشت قصری است که جز روزه داران رجب وارد آن نمی شوند.» (مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج۷، ص۵۳۱)

در نهایت اینکه آنچه در آداب این ماه مبارک اهمیت دارد، توجه به محضریت خداوند و محضریت اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام است؛ به ویژه آنکه خداوند این ماه را مزین به میلاد پر خیر و برکت امیر مؤمنان علیه السلام، امام باقر، امام جواد و امام هادی علیهم السلام و نیز مبعث رسول خدا صلی الله علیه و آله کرده است. این مناسبت ها حکمت های الهی برای پیوند محضریت عترت با محضریت خداست.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در سه آداب مهم ماه رجب در احادیث- اخبار دین ، قرآن و اندیشه - اخبار فرهنگی تسنیم

گفتگو با هوش مصنوعی