چگونه ماه مبارک رمضان را بدرقه کنیم؟



به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، در آستانه وداع با ماه مبارک رمضان، این پرسش در ذهن بسیاری نقش می بندد که چگونه می توان حق این ماه عزیز را در لحظات خداحافظی ادا نمود؟ چگونه می توان حسی را که از این ماه سرشار از معنویت دریافت کرده ایم، به زبانی رسا بیان کرد؟

این سوال را با حجت الاسلام والمسلمین محمد صادق کفیل کارشناس صحیفه سجادیه در میان گذاشتیم تا از دریای بیکران معارف ایشان، ره توشه ای برای این وداع پرفیض برگیریم. در ادامه، پاسخ این پرسش را در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم.

در هنگام وداع و خداحافظی، دعا کردن بهترین عمل است، زیرا برترین عبادت، مغز عبادت و محور زندگی است. در این میان، دعای چهل و پنجم صحیفه سجادیه، یعنی دعای وداع با ماه مبارک رمضان، می تواند بهترین متن برای این منظور باشد و من اگر بخواهم توضیحی بدهم همان ترجمه دعای چهل و پنجم صحیفه سجادیه است.

فرازهایی از دعای ۴۵ صحیفه سجادیه:

اللهم یا من لا یرغب فی الجزاء، و یا من لا یندم علی العطاء، و یا من لا یکافئ عبده علی السواء، منتک ابتداء، و عفوک تفضل، و عقوبتک عدل، و قضاؤک خیرة، إن أعطیت لم تشب عطاءک بمن، و إن منعت لم یکن منعک تعدیا. تشکر من شکرک و أنت ألهمته شکرک، و تکافئ من حمدک و أنت علمته حمدک. لیس لأمرک منازع، و لا لعطائک مانع، و لا کصنعک صنع صانع، جواد لم تبخل، متفضل لم تمتن، صانع لم تراب.

ترجمه: خداوندا، ای کسی که به پاداش نیازی نداری، و ای کسی که از بخشش پشیمان نمی شوی، و ای کسی که بنده ات را به طور مساوی جزا نمی دهی، بلکه تفضل تو آغازگر است، و گذشت تو احسان است، و مجازات تو عین عدل است، و قضاوت تو عین خیر است. اگر عطا کنی، عطایت را با منت آمیخته نمی کنی، و اگر منع کنی، منعت از روی ستم نیست. سپاسگزاری می کنی از کسی که تو را سپاس می گوید، در حالی که تو خود سپاسگزاری را به او الهام کرده ای، و پاداش می دهی کسی را که تو را حمد می کند، در حالی که تو خود حمد را به او آموخته ای. برای فرمانت هیچ مخالفی نیست، و برای عطایت هیچ مانعی نیست، و هیچ سازنده ای مانند ساخت تو نمی سازد. بخشنده ای هستی که بخل نمی ورزی، و احسان کننده ای هستی که منت نمی گذاری، و سازنده ای هستی که نیازی به کمک نداری.

تملک الأنام و هم رزیقک، و تغلبهم بقدرتک و هم ضعیفک، و تقهرهم بموتک و هم أحیاؤک.

ترجمه: تو مالک مردمی هستی که روزی خوار تواند، و با قدرتت بر آنان غلبه می کنی در حالی که ناتوان اند، و با مرگ آنان را مقهور می سازی در حالی که زنده اند.

اللهم ما کنت موفقی له من طاعتک، أو مسددی فیه من حسناتک، فانی أسألک به أن لا تجعله بلاغا ینالنی به مقتک، و لا مزینا أمیل به إلی ما یبعدنی عنک، بل أسألک أن تتقبله منی برضوانک، حتی یزکینی و یکون لی إلیک وصلة.

ترجمه: خداوندا، هر طاعتی که مرا به آن موفق داشتی، یا هر کار نیکی که مرا در آن استوار نمودی، پس من به سبب آن از تو می خواهم که آن را وسیله ای نسازی که خشمت به من برسد، و نه زینتی که مرا به سوی چیزی متمایل کند که از تو دورم سازد، بلکه از تو می خواهم که آن را با رضایت خود از من بپذیری، تا مرا پاک گرداند و برایم وسیله ای به سوی تو باشد.

اللهم إنی أسألک بحقک الکریم، و بما ناجاک به عبادک الصالحون، أن تتقبل منا ما عملناه فی شهر رمضان من طاعتک، و أن تتجاوز عنا ما قصرنا فیه من حقک. و تقبل منا صیامنا و قیامنا، و تضرعنا و تخشعنا.

ترجمه: خداوندا، من از تو می خواهم به حق کرمت، و به آنچه بندگان شایسته ات با تو نجوا کردند، که از ما بپذیری آنچه را که در ماه رمضان از طاعتت انجام دادیم، و از کوتاهی هایمان در حق تو درگذری. و روزه و شب زنده داری و تضرع و خشوع ما را بپذیری.

اللهم إنی أسألک بأسمائک الحسنی، و صفاتک العلیا، أن تصلی علی محمد و آل محمد، و أن تجعلنا من الفائزین فی هذا الشهر الکریم، و أن تعیده علینا أعواما متطاولة، و نحن فی صحة و عافیة.

ترجمه: خداوندا، من از تو می خواهم به نام های نیکو و صفات والایت، که بر محمد و آل محمد درود فرستی، و ما را از رستگاران در این ماه گرامی قرار دهی، و آن را سال های پیاپی بر ما بازگردانی، در حالی که در سلامتی و عافیت باشیم.

اللهم إنی أسألک أن لا تجعله آخر العهد من صیامنا إیاه، فإن جعلته فاجعلنی مرحوما، و لا تجعلنی محروما.

ترجمه: خداوندا، من از تو می خواهم که این ماه را آخرین عهد ما از روزه داری مان قرار ندهی، و اگر آن را قرار دادی، پس مرا مورد رحمت قرار ده، و محرومم مگردان.

السلام علیک یا شهر الله الأکبر، و یا عید أولیائه. السلام علیک یا أکرم مصحوب من الأوقات، و یا خیر شهر فی الأیام و الساعات. السلام علیک من شهر قربت فیه القلوب، و قلت فیه الذنوب. السلام علیک من ناصر أعان علی الشیطان، و صاحب سهل سبل الإحسان. السلام علیک ما أکثر عتقاء الله فیک، و ما أسعد من رعی حرمتک بک. السلام علیک ما کان أحرصنا بالأمس علیک، و أشد شوقنا غدا إلیک. السلام علیک من قرین رقت فیه القلوب، و قلت فیه العیوب.

ترجمه: سلام بر تو ای ماه بزرگ خدا، و ای عید دوستان او. سلام بر تو ای گرامی ترین همنشین از میان اوقات، و ای بهترین ماه در روزها و ساعات. سلام بر تو ای ماهی که در آن دل ها به هم نزدیک می شوند و گناهان در آن کاهش می یابند. سلام بر تو ای یاوری که ما را بر شیطان یاری داد و ای همراهی که راه های نیکوکاری را آسان ساخت. سلام بر تو، چه بسیارند آزادشدگان (از آتش) خدا در تو، و چه سعادتمند است کسی که حرمت تو را به سبب تو رعایت کرد. سلام بر تو، دیروز چه بسیار بر تو حریص بودیم و فردا چه سخت مشتاق تو خواهیم بود. سلام بر تو ای همنشینی که در آن دل ها نرم شدند و عیب ها در آن کم گشت.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در چگونه ماه مبارک رمضان را بدرقه کنیم؟

گفتگو با هوش مصنوعی