مقصر اصلی صف نان در خراسان شمالی کیست؟



ایسنا/خراسان شمالی در سال گذشته طی یک برهه زمانی شاهد آن بودیم که صف هایی نانوایی در خراسان شمالی شلوغ شد و این امر با توجه به شیوع ویروس کرونا نارضایتی مردم را فراهم کرده بود که بعد از گذشت مدتی با اقداماتی که صورت گرفت صف ها شکسته شد.

اما چند روزی است که دوباره این صف ها به نانوایی ها بازگشته و مردم مجبور هستند برای خرید نان مدتی را در صف بمانند که دوباره موجب گلایه مردم شده است که مسئولان سوالاتی را در این ارتباط ارائه داده اند.

نشت آرد در برخی از نانوایی ها وجود دارد

موسوی مدیر کل شرکت غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه میانگین سهمیه مصرف آردی که در کشور برای هر فرد طی یک ماه در نظر گرفته شده است، هفت و نیم کیلوگرم است، گفت: این رقم در خراسان شمالی به ۹٫۵ کیلوگرم آرد رسیده است.

وی افزود: مقدار آردی که در خراسان شمالی به ازای هر فرد طی یک ماه توزیع می شود دو کیلوگرم بیشتر از میانگین سهیمه کشوری اعلام شده است.

وی ادامه داد: نانی که در خراسان شمالی به فروش می رسد نسبت به سایر نقاط کشور از نظر قیمت، ارزان تر است و از سوی دیگر طبق بررسی های صورت گرفته از لحاظ کیفیت نیز در وضعیت خوبی قرار دارد.

موسوی با طرح این سوال که میانگین مصرف آرد در برخی از استان های همجوار نسبت به خراسان شمالی کمتر است این در حالی است که جمعیت تعدادی از آن ها از این استان نیز بیشتر است؟ خاطرنشان کرد: یکی از عللی که موجب شده تا سرانه مصرف آرد در این استان بالاتر برود و صف های نانوایی ها شلوغ تر شود آن است که نشت آرد در برخی از نانوایی ها وجود دارد.

وی اظهارکرد: این اداره کل طی سال گذشته حدود ۱۰۰ نانوایی متخلف را به اداره کل تعزیرات برای برخورد گزارش کرده است.

لزوم برخورد قاطع با نانوایی های متخلف

وی تاکید کرد: دستگاه های نظارتی باید برخورد قاطعانه ای با نانوایی های متخلف که اقدام به فروش آرد می کنند داشته باشند چراکه ممکن است جریمه به تنهایی پاسخ گو نباشد و باید اقداماتی مانند کاهش سهمیه آرد و با پلمپ مرکزی تولیدی انجام شود.

این مقام مسئول ادامه داد: در حال حاضر در شهرستانی همچون گرمه روزانه مقدار قابل توجهی سمنو تولید می شود که یکی از مواد اصلی تولید آن آرد است و آیا تمام آردی که در تولید سمنو استفاده می شود از آرد آزاد استفاده شده و یا اینکه تعداد زیادی خشکه پزی در سطح شهرهای این استان مشغول به کار هستند آیا برای پخت محصولاتی که در آنجا انجام می شود از آرد آزاد استفاده شده است؟

وی با بیان اینکه قیمت هر کیسه آرد یارانه ۳۸ هزار تومان و آرد آزادی که به مصارف صنف و صنعت می رسد ۱۶۵ هزار تومان است و رنگ کیسه های آرد یارانه زرد و سفید و آرد آزاد آبی است، گفت: متاسفانه برخی از خشکه پزی ها آرد یارانه ای را از نانوایی ها گرفته و در داخل کیسه آبی تخلیه می کنند که اعلام کنند آرد به صورت آزاد خریداری شده است.

وی افزود: در ۱۵ روز ابتدایی فروردین ماه امسال ۱۵۰ تن آرد اضافه تر در میان نانوایی های استان توزیع شد اما باز هم مشکلاتی همچون کسری وجود داشت.

مدیر کل شرکت غله و خدمات بازرگانی خراسان شمالی بیان کرد: همه ساله در ماه مبارک رمضان به دلیل در نانوایی در دو شیفت نان پخت می شد مقداری از سهمیه آرد کم و برای ماه های آینده ذخیره می شد اما امسال اعلام شده است که آن مقدار کم نشود در نتیجه برای ماه های آینده نیز ذخیره گندمی هر ساله در ماه مبارک رمضان انجام می شد، امسال نخواهیم داشت.

خبرنگار ایسنا طی مصاحبه با مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان یزد انجام داد میزان سرانه مصرف آرد به ازای هر ماه در این استان هشت کیلوگرم اعلام شد و مدیر کل این شرکت در استان سمنان این سرانه در این استان ۷٫۲ کیلوگرم اعلام کرده است، علاوه بر آن میزان سرانه آرد هر نفر در استان خراسان رضوی در ماه حدود ۷٫۳ عنوان شده است.

ممکن است مقداری از نان پخت شده از مسیر مصرف انسانی خارج شود

سید الموسوی مدیر کل تعزیرات حکومتی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه تشکیل صف های شلوغ نانوایی در این استان دلایل مختلفی دارد، گفت: بنابراین شاید مقایسه کردن مصرف سرانه این استان با استان های دیگر صحیح نباشد.

وی افزود: خراسان شمالی، استانی است که دامپروری در آن فعال است و ممکن است که در استان دیگر این صنعت باتوجه به منطقه ای که در آن واقع شده رونق زیادی نداشته باشد.

وی ادامه داد: ممکن است مقداری از نان پخته شده در این استان از مصرف استانی خارج و وارد مصرف حوزه دامی شود.

سید الموسوی با بیان اینکه قیمت نان در خراسان شمالی نسبت به سایر استان ها پایین است، اظهارکرد: از سوی دیگر قیمت نان ضایعاتی نیز از خود نان بالاتر است در نتیجه همین امر نیز موجب شده تا برخی از نانوایی ها به صورت عمدی و یا سهوی نان را به سوی ضایعات ببرند و به عنوان ضایعات بفروشند.

وی به آردی که باید توسط صنوف نیز استفاده شود اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال در یک صنف آرد مورد نیاز آن ۵۰ تن بوده و در سامانه نیز ۵۰ تن ثبت کرده است اما بعد از مشاهده در سامانه مشاهده می شود که سه تن خریداری کرده است، حال این سوال به وجود می آید که آن صنف آرد مورد نیاز خود را از کجا تامین کرده است؟!

وی تصریح کرد: اما در یک جایی نیز تخلف صورت نگرفته و در برخی از برهه های زمانی مصرف آرد و نان افزایش می یابد، به عنوان مثال هم اکنون فصل کشاورزی خراسان شمالی است و استفاده از کارگرها در روستاها بالا می رود در نتیجه مصرف نان نیز افزایش می یابد.

این مقام مسئول در ادامه در ارتباط با اقدامات نظارتی این اداره کل و برخوردهایی که با نانوایی ها متخلف صورت می گیرد نیز بیان کرد: به هر نانوایی سهمیه مشخصی آرد برای پخت نان در مدت مشخصی داده می شود اما اگر آن نانوایی با کسری آرد مواجه شود تخلف کرده و براساس قانون با آن برخورد می شود که هم جریمه خواهد شد و هم اینکه ملزم است تا آن آرد را از بازار آرد تهیه و پخت کند.

وی خاطرنشان کرد: اما اگر مشاهده کردیم که جریمه و برخوردها بازدارنده نبود و موجب نارضایتی مردم شده است با هماهنگی هایی که صورت می گیرد، سهمیه آرد نانوایی کاهش و یا واحد تولیدی پلمپ می شود که در سال گذشته پلمپ چندین واحد نانوایی وجود داشت.

وی بیان کرد: طی سال گذشته یک سری از اعضای اتحادیه نانوایان دچار تخلفاتی شده بودند که با پیگیری های صورت گرفته از کار عزل شدند.

برخورد جدی با ۳۰ نانوایی متخلف در روز ۱۳ فروردین

مهرداد داوود زاده معاون توسعه تجارت داخلی سازمان صمت خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، گفت: با اقداماتی که طی چند روز اخیر در استان انجام می شود، صف های نانوایی شکسته می شود.

وی افزود: یکی از اقداماتی که انجام خواهد شد آن است که تعطیلی نانوایی ها ساماندهی می شوند و دیگر تعداد زیادی از نانوایی ها در یک روز به صورت همزمان تعطیل نخواهند بود.

داوودزاده ادامه داد: از سوی دیگر با راه اندازی مجتمع نان طی چند روز آینده نان سوپرمارکتی ها و مراکزی که نان زیادی مصرف می کنند همچون بیمارستان ها، رستوران ها و … از طریق این مجتمع ها تامین می شود و دیگر از نانوایی نان در این مراکز توزیع نمی شود.

وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر با توجه به افزایش قیمت کالاها، مصرف نان نیز توسط مردم بالا رفته و به عنوان مثال مردم حتی با برنج نان مصرف می کنند.

این مقام مسئول در ارتباط با برخوردهای صورت گرفته با نانوایی های متخلف نیز تصریح کرد: در صورت مشاهده هرگونه تخلف در نانوایی ها به صورت قاطعانه برخورد می شود.

وی افزود: به عنوان مثال در روز ۱۳ فروردین ماه ۳۰ نانوایی به صورت همزمان با یکدیگر تعطیل بودند که برای آن پرونده تشکیل شد، سهمیه آرد آن ها کاهش یافت و آن مقدار از آرد کاهش یافته به نزدیک ترین نانوایی اختصاص داده شد تا مردم با مشکل مواجه نشوند و از سوی دیگر جریمه های سنگینی نیز برای آن ها در نظر گرفته شد.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «مقصر اصلی صف نان در خراسان شمالی کیست؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.