ظهور «بزرگ مردانی کوچک» در دوران تفکر «بچه نباید کار کنه» / عیدی هایی که تبدیل به گوشت برای نیازمندان شد



در عصر جدیدی که تفکر «بچه نباید کار کنه» در حال شیوع است، سادات نوجوان اصفهانی با تولید روزانه ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ ماسک و توزیع بسته های معیشتی در قالب کمک های مؤمنانه، داوطلبانه مسؤولیت پذیری را می آموزند.

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، در گذشته کودکان با رسیدن به سن شش یا هفت سالگی به عنوان یک عضو خانواده ملزم به مشارکت در فعالیت اقتصادی خانواده می شدند و متناسب با جنسیتشان باید به پدر و مادر در اداره خانواده کمک می کردند، دختران بیشتر در خانه به قالی بافی مشغول می شدند و پسران نیز باید برای کمک به پدر او را همراهی می کردند.

با ورود ماشین آلات و کاهش نقش نیروی انسانی کم کم این مشارکت فرزندان در خانواده کاهش یافت و علاوه بر آن با اهمیت یافتن تحصیل علم بیشتر وقت دانش آموزان در مدرسه سپری می شد و فرصت کمتری برای فعالیت اقتصادی داشتند، اما تا همین چند سال پیش رسم بود که پسران در تعطیلات تابستانی برای یادگیری یک فن یا هنر در بازار شاگردی می کردند تا علاوه بر پر کردن اوقات فراغت مسؤولیت پذیری را یاد بگیرند.

دوران شیوع تفکر «بچه نباید کار کنه»

مدتی است شاهد گسترش این تفکر هستیم که «بچه نباید کار کنه»؛ این دیدگاه حتی در یکی از پربیننده ترین برنامه های تلویزیونی مطرح شد و احسان علیخانی زمانی که متوجه شد نوجوان شرکت کننده در عصر جدید شاگرد گچ کار است بر «لزوم فکر کردن به آرزوها به جای کار کردن» تأکید کرد. البته همانجا هم این تفکر از سوی داوران برنامه اصلاحیه ای داشت که کار مناسب و یاد گرفتن فرهنگ کار از کار اجباری و فراتر از توان متفاوت است.

شکی نیست که هیچ کاری نباید جایگزین تحصیل دانش آموزان شود اما سؤال اینجاست در نظام تربیتی که در آن قرار است فرزندان تنها به آرزوهایشان فکر کنند چه زمان مسؤولیت پذیری و دغدغه مندی نسبت به هم نوعان آموزش داده خواهد شد؟

یکی از فرصت های ایجاد حس مسؤولیت نسبت به جامعه در کودکان و نوجوانان مشارکت دادن آن ها در فعالیت های خیرخواهانه است، این شرایط از یک سو حس نوع دوستی در آنان تقویت می کند و از سوی دیگر آنان را برای ورود به عرصه نقش آفرینی اجتماعی آماده خواهد کرد.

کرونا یکی از همین فرصت های آموزش در بستر مشارکت دادن است و گروه های زیادی از کودکان و نوجوانان در بخش فعالیت های فرهنگی استفاده می کنند اما در مرکز پرورش استعداد سلاله کودکان و نوجوانان محور اصلی فعالیت های جهادی هستند.

محمد پودینه مدیر این مرکز در گفت وگو با خبرنگار فارس گفت: مرکز سلاله با محوریت استعدادیابی در میان سادات از سال ۸۹ شروع به فعالیت کرد و تا قبل از سال ۹۵ مخاطب برنامه های مرکز طلاب و خواهران و برادران سادات بودند اما در سال ۹۵ چشم انداز و اهداف مجموعه تغییر کرد و بر آموزش به دانش آموزان سید پسر از کلاس چهارم تا قبل از ورود به دانشگاه متمرکز شدیم.

پودینه ادامه داد: در مرکز پرورش استعداد سلاله دانش آموزان دوره های ورزشی، آموزشی و پرورش استعداد را سپری می کنند اما با ورود کرونا به کشور از اسفند ماه کلاس های مجازی جایگزین آموزش های حضوری شد و برنامه های کمک مؤمنانه را در مرکز آغاز کردیم و بر همین اساس بچه ها روزانه هزار ماسک را آماده می کنند که این آمار تا ۲۵۰۰ ماسک در روز نیز افزایش یافت، این ماسک ها در نهایت برای توزیع در اختیار بسیج قرار می گیرد.

با توجه به ایام محرم و نیاز هیأت ها به ماسک برای توزیع میان عزاداران شرکت کننده در مراسم ها متربیان مرکز سلاله از دو هفته قبل و صبح تا بعد از ظهر به تولید ماسک مشغول هستند که این فعالیت علاوه بر رفع بخشی از نیاز به ماسک موجب ارتباط بهتر و قوی تر آنان با یکدیگر می شود.

پودینه در تشریح فعالیت های مرکز تأکید کرد: کمک ها محدود به ماسک نیست و دانش آموزان در ماه مبارک رمضان حدود ۲ هزار پرس غذا در منطقه زینبیه توزیع کردند، دانش آموزان شعبه قم نیز که زیر نظر ستاد مستقر در اصفهان فعالیت می کنند بسته های معیشتی را برای توزیع میان نیازمندان آماده کردند.

اولین سؤالی که در ذهن ایجاد می شود، احتمال مطرح بودن آورده مالی این فعالیت برای مدیران مجموعه و سوءاستفاده از نیروی انسانی رایگان به اسم فعالیت جهادی است، پودینه با اشاره به این که فعالیت برای مؤسسه سود مالی ندارد، تصریح کرد: بچه ها به شکل افتخاری در این برنامه مشارکت می کنند، البته مبلغی به افراد داده می شود اما عامل اصلی علاقه خود بچه ها به نقش داشتن در این کار است.

عیدی امسال سیدها تبدیل به گوشت برای نیازمندان شد

با شیوع کرونا به جای مراسم های مناسبتی سال های گذشته برنامه هایی در راستای کمک مؤمنانه اجرا کردیم، به عنوان مثال در روز عید غدیر از خانواده بچه ها که همگی سید بودند و هر ساله عیدی می دادند خواستیم تا در تهیه اقلام ضروری برای نیازمندان مشارکت کنند که از همین طریق هزینه خرید و قربانی سه رأس گوسفند تأمین و گوشت آن در بین نیازمندان تقسیم شد.

در این ایام خانواده ها نگران سلامت فرزندان هستند و معمولا مانع از حضور آن ها در برنامه ها می شوند در این مرکز اما خانواده ها مشکلی با حضور فرزندانشان در صورت رعایت پروتکل ها ندارند، مدیر مرکز سلاله در این رابطه گفت: همراهی خانواده ها نشان دهنده رضایت والدین از این کار است چرا که به راحتی می توانند مانع از حضور فرزندشان شوند اما استقبال برای مشارکت در این کار روز به روز بیشتر از قبل می شود.

مادرانی که حاضر می شوند دست فرزندشان بسوزد

پودینه در توصیف نگاه والدین و دانش آموزان به این کار گفت: بچه ها احساس غرور می کنند و حس خوبی از پذیرش این نقش اجتماعی دارند، این موضوع در پیامک های خانواده ها مشهود است، مثلا یکی والدین دانش آموزان به من پیام داد که تا حالا این قدر فرزندش را شاداب و با نشاط ندیده است.

این در حالی است که در روز ممکن است دست بچه ها حین کار با چسب حرارتی بسوزد و در نگاه اول کسی راضی به سوختن دست فرزندش نیست اما بچه ها با مشارکت در این کار یاد می گیرند که نباید نسبت به محیط اطراف خودشان و مشکلاتی که می بینند بی تفاوت باشند.

مدیر مرکز سلاله ابراز کرد: امیدواریم این فعالیت در میان سایر مجموعه عا نیز پیگیری شود تا با تهیه راحت ماسک استفاده از آن نیز افزایش یابد و این بیماری زودتر ریشه کن شود تا بتوانیم بدون نیاز به رعایت پروتکل در برنامه های عزاداری برای سیدالشهدا شرکت کنیم.

کودکان عصر جدید به دلیل رفاه نسبی که خانواده برای آنان فراهم می کنند کمتر وارد محیط جامعه می شوند اما نباید فراموش کرد که کودکان امروز همسران، جوانان و مدیران فردای این کشور هستند و اگر امروز آموزش های لازم برای حضور و نقش آفرینی در اجتماع را فرانگیرند در آینده جامعه با مشکلات فراوانی مواجه خواهد شد.

انتهای پیام/۶۳۱۱۳/ص۲۰

پرسش و پاسخ در ظهور «بزرگ مردانی کوچک» در دوران تفکر «بچه نباید کار کنه» / عیدی هایی که تبدیل به گوشت برای نیازمندان شد

گفتگو با هوش مصنوعی