رمالی؛ تیشه ای که ریشه خانواده ها را می زند



ایسنا/همدان سه سال پیش با کلی ذوق و شوق ازدواج کردند، کلی هزینه صرف شروع دوران نامزدی و عمل زیبایی چهره، سفرهای آنچنانی و خرید جهیزیه لوکس، منزل و … شد، انگشت نمای فامیل و دوست و اشنا شده بودند و همه جا از عشق و علاقه این دو نفر صحبت به میان بود.

به گزارش ایسنا؛ چقدر خانواده داماد، عروس جدیدشان را به رخ بقیه می کشیدند و از او تعریف و تمجید می کردند، مراسم عروسی در دو تالار مجزا با صرف کلی هزینه برگزار شد و رفتند سر خانه و زندگی شان .. اما حالا بعد از گذشت سه سال دیگر نه از آن خانه و زندگی خبری است و نه عشق و علاقه … همه چیز در حصار نفرت، تهمت، ناسزا و کشمکش گرفتار شده، عروس خانواده مهریه اش را به اجرا گذاشته و طلاق می خواهد، پسر یک سالی است که از خانه فراری شده و در خانه اقوام روزگار می گذراند و تمام اموالش را به نام مادر و خواهرهایش زده تا مبادا مهریه زنش را پرداخت کند.

این همه ماجرا نیست؛ زندگی زناشویی و حتی خصوصی ترین مسائل این دو نفر حالا نقل فضای مجازی شده و در اینستاگرام، تلگرام و … دست به دست می چرخد … همه چیز از تمایل دختر به دعانویسی و رفتن نزد یک «رمال» آغاز شد به امید به اینکه شوهرش را از مادر و خواهرهایش دور کند …

شاید شما هم شنیده باشید که برخی از افراد آنقدر به دعانویسی ایمان و اعتقاد دارند که شبانه روز در حال مراجعه به دعانویس ها هستند، دعانویسی، استخاره، سحر و جادو و از این قبیل مباحث، صحبت هایی است که در میان بسیاری از افراد مانند نقل و نبات است و برخی به آن آنقدر ایمان دارند که گاهی خداوند بزرگ را یادشان می رود و دست به دامان افرادی به عنوان دعانویس می شوند و برخی در نقطه مقابل اصلا چنین چیزهایی را باور نداشته و تنها به راز و نیاز به پروردگار خود می پردازند.

در واقع نا آگاهی مردم، زمینه ساز رونق بازار کذب دعانویسان و رمالان است؛ خیلی ها معتقدند اختلاف با همسرشان طبیعی نیست و از سحر و جادوی بدخواهان نشأت می گیرد. اما آیا از نگاه قرآن این نوع طلسم کردن واقعیت دارد؟

برای پاسخ دادن به برخی سوالات کلیدی در زمینه رمالی و تأثیر منفی آن در زندگی افراد، گفت و گویی با حجت الاسلام و المسلمین روح الله نجفی مقدم، مدیر تبلیغات اسلامی ملایر و کارشناس علوم دینی داشتیم که درپی می آید:

در زندگی روزمره مردم دیده می شود که با وجود اطلاع رسانی های دینی که در جامعه انجام می شود، هنوز هم عده ای برای حل مشکلات خود به سراغ دعانویسان می روند! دلیل این اتفاق چیست و چرا عده ای چشمه زلال دعاهای اصیل و مستند منتسب به اهل بیت علیهم السلام و قرآن کریم را رها می کنند و سراغ مرداب دعانویسان می روند؟

زمانی که انسان در مشکلات و مصیبت های خودش غرق می شود برای رفع آن به هر دری می زند و به هر وسیله ای متوسل می شود؛ بنابراین اینکه برخی افراد برای حل مشکلات خود به دعا نویسان متوسل می شوند، از روی ناچاری و مستاصل شدن است.

اصل دعانویسی در اسلام چیست؟ و آیا سحر، جادو، طلسم و جن گیری حقیقت دارد؟

حقیقت دارد؛ اصل دعا، در روایات و سیره اهل بیت(ع) بوده و توصیه و تاکید شده است، اما این دعا باید همراه با تضرع و انتزاع به ربوبیت و خدای یکتا باشد. دعا نویسی هم در روایات هم سیره معصومین دیده می شود و شخص پیغمبر مکرم اسلام صلی الله علیه و آله و سلم دعا نویسی را در شرایطی خاص و با توصیه های لازم انجام می دادند، اما این دعا نویسی شرایط و فنون خاص خود را دارد که فقط اهل فن و کسانی که نسبت به روایات و دعاها تسلط خاصی دارند، می توانند دعانویسی را داشته باشند.

آیا استخاره برای انجام احکام شرعی جایز است؟ و در چه مواردی توصیه به استخاره شده و برای این کار نزد چه اشخاصی باید رفت؟

استخاره یکی از مسلمات شیعه و سیره های اهل بیت علیهم السلام است و شرایط خاصی را برای استخاره در کتب شیعه و منابع شیعی مکتوب شده است. « استخاره» به معنای « طلب خیر کردن» است و در آن سه نکته مطرح می شود؛ نخست آنکه انسان وقتی می خواهد کاری انجام دهد قبل از هر چیز باید با عقل و منطق آن را بسنجد، سپس اگر آدمی نتوانست با عقل، منطق و فکر کردن کار را به نتیجه برساند با مشورت عقلا، بزرگان و متخصصین کار را پیش ببرد و اگر با این دو طریق هم نتوانست کار را پیش ببرد و بر سر دوراهی قرار گرفت، اینجاست که باید با عنایت به خداوند متعال و طلب راهنمایی از خداوند متعال استخاره را انجام دهد.

دعای بازکردن بخت، شگرد کلاهبرداران بوده و از این طریق مبالغ هنگفتی به جیب می زنند و از سوی دیگر زمینه سوء استفاده از دختران جوان فراهم شده است، در این زمینه توضیح بفرمائید؟

اینکه دختران و پسران، با دعا کردن و رمالی بخت خود را باز کنند و زندگی خود را رقم بزنند، توهم و خرافاتی بیش نیست، این روش یکی از روش های زمان جاهلیت بوده و نتیجه آن بدبینی نسبت به اسلام و دعا و تضرع است.

چرا چنین گرایش منفی ای به وجود می آید؟ وقتی حقیقت قرآن و دعا مقابل مردم است، چرا بیراهه می روند؟ عامل یا عواملی که زمینه انحراف از منابع اصیل دعا به سمت دعانویسی و رمالی را ایجاد کرده، چیست؟

تبلیغ های خوش آب و رنگ و وعده های شیرین از طرف دعانویسان عامل اصلی رونق گرفتن بازار دعانویسی شده است و بسیاری از افرادی که با مشکلات دست و پنجه نرم می کنند تشخیص و تحلیل تبلیغ دروغین را با اصل قرآن و روایات نداشته که دچار گمراهی شدید می شوند و در صورت نتیجه نگرفتن به حساب قرآن و اهل بیت گذاشته می شود.

دیده شده تنها عامه مردم و افراد کم سواد به سمت دعانویسی نرفته و این امر و خرافه پرستی در بین افراد تحصیل کرده و متمول جامعه رواج بسیار دارد و حتی مبالغ میلیاردی در این راستا هزینه می کنند، چقدر متولیان فرهنگی و مذهبی ما کم کاری کرده اند که به درجه رسیده ایم؟

اینکه حتی تحصیل کرده ها و کسانی که در دانشگاه ها و مراکز علمی تحصیل کرده اند به این دعانویسان اعتماد می کنند، نشان از ضعف علمی در حوزه دین و اطلاعات ناقص از معارف دینی و اسلامی دارد. مراکز دینی و فرهنگی ما رسالت مهمی را بر دوش دارند باید نسبت به متون آموزشی در دانشگاه ها و آموزش و پرورش تجدید نظر کرده و حضور کارشناسان مذهبی در دانشگاه ها، مدارس آموزش و پرورش لازم و ضروری است.

موضوعاتی از این دست مانند شمشیر دو لبه هستند که در معرفی و استفاده از آن ها باید دقت شود، همان اندازه که در دین اسلام توصیه به دعا شده است، در معرفی دعا و کارشناس این حوزه باید دقت شود، چه کنیم که سوداگران در این حوزه را بتوان کنترل کرد؟

آگاهی مردم و ارتقای بینش دینی و مذهبی مردم بهترین روش بر جمع شدن بساط نویسی و رمالان و جادوگران است؛ اگر مردم با آگاهی کامل و تصمیمات خود و اقدامات لازم بر اساس بینش دینی و مذهبی صورت گیرد، عمده مشکلات در این عرصه برطرف می شود.

می دانیم که در ادعیه موجود به درمان بیماری ها و حل مشکلات اشاره شده است، این نوع ادعیه چگونه باید میان مردم رواج پیدا کند تا راه خرافات و وهن دین بسته شود؟

موضوع طب اسلامی، موضوعی انکار ناپذیر است و روایات متعددی از اهل بیت علیهم السلام داریم که در آن استفاده از خوراکی ها و خواص آنها را بیان کردند، راه اندازی مرکز طب اسلامی و آموزش افراد متخصص در این امر می تواند نسبت به استفاده مردم از طب اسلامی رونق بیشتری داده شود.

زندگی های فراوانی بر اثر همین دعانویسی اشتباه و مغرضانه توسط افراد نا آگاه و فاسد، به تلخی و جدایی کشیده شده است، نمونه یا دارید ذکر بفرمائید؟

بله افراد زیادی سراغ داریم که نسبت به اعتماد به دعانویسان اقدام کرده و به نتیجه نرسیده و نسبت به قرآن، اهل بیت و دین مبین اسلام بدبین یا دل سرد شده اند؛ چند نمونه ای هست که پسری به فالگیر مراجعه کرده و دعایی نوشته که آیا با فلان دختر ازدواج می کند یا نه و جواب مثبت شده است، اما بعد از چندین سال آن دختر با یک فرد دیگری ازدواج کرد و آن پسر به اهداف خود نرسید و همین موضوع، اتفاقات ناگوار فراوانی را رقم زد.

اصل اساسی در رفع گرفتاری، مشکلات و حفظ و دوام محبت و مودت بین زن و شوهر در زندگی خانوادگی چیست تا افراد ضمن آموزش های لازم از هرگونه گرایش به خرافه پرستی و اعمال گناه آلود پرهیز کنند؟

اصل اساسی در زندگی ها، سبک زندگی مردم است؛ عامل اصلی اختلاف زوجین در زندگی «سبک زندگی» و نوع فرهنگ معاشرت زوجین است که باعث شده بسیاری از اختلافات حل نشود. شیوه زندگی، آموزش و شناخت کامل قبل از ازدواج هم توسط مراکز مشاوره و هم توسط پدر و مادر عامل اصلی در کاهش اختلافات زوجین می تواند باشد.

توصیه نهایی و کارشناسی شما در این راستا چه بوده و وظیفه متولیان امر، دستگاه های انتظامی در برخورد با کلاهبرداران و سودجویان چیست؟

سه توصیه نسبت به کاهش این معضل عرض می کنم؛ در گام نخست نیروهای امنیتی و انتظامی نسبت به جمع آوری این نوع افراد و مراکز اقدام کنند تا زمینه رونق و گسترش دعا نویسی، رمالی و جن گیری گرفته شود.

از سوی دیگر مراکز فرهنگی و دینی از جمله سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه های علمیه، اوقاف و امور خیریه، رسانه ملی و همچنین فضای مجازی نسبت به آگاهی مردم از خرافات بودن و توهمی بودن دعاها توسط رمال ها و تاثیرگذاری آیات قرآن روایات و احادیث معتبر به مردم جوانان و نوجوانان می توانند کمک بسزایی در حل این معضل داشته باشد. همچنین ضروری است شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به ارائه متون و محتوای غنی در دانشگاه و مدارس آموزش و پرورش اقدام کند.

به گزارش ایسنا؛ هرچند دعا و توسل در اسلام از جایگاه رفیعی برخوردار است اما دعانویسان از متون اسلامی استفاده نمی کنند و همانگونه که اشاره شد در بیشتر موارد افراد را از توسل و تضرع در برابر پروردگار منع کرده و مسیر صحیح دعا را از زندگی مردم خارج می کنند و گاهی نگارش ادعیه توسط افراد مغرض، فاسد و ناپاک، ممکن است نتیجه معکوس و جبران ناپذیری برجای بگذارد.

بنابراین ضروری است مسئولان و متولیان فرهنگی و دینی در این راستا در کنار برخورد قاطع با متخلفان، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی کافی کنند تا مردم با گرفتارشدن در دام سودجویان، بازنده دنیا و آخرت خود نباشند.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «رمالی؛ تیشه ای که ریشه خانواده ها را می زند» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.