تداوم نابسامانی قیمت گوشت در بازار همدان / سیاست توزیع تغییر کرد



خبرگزاری مهر – گروه استان ها: ماه های گذشته از خیابان تختی یا میدان جهاد و یا حتی میدان فلسطین همدان که عبور می کردیم در قسمت هایی از این مسیرها با سیل جمعیتی از مردم روبرو می شدیم که در صفی یک نفره که شاید طول آن به ۱۰ – ۲۰ متر می رسید برای خریدن گوشت دولتی کنار هم قرارگرفته بودند.

این صحنه را حتی برای خرید برنج به نرخ دولتی نیز در ابتدای خیابان تختی همدان بارها مشاهده کرده بودم و این بار که برای تهیه گزارشی از وضعیت بازار گوشت راهی مراکز خرید شدم خبری از آن صف های طولانی نبود و وقتی وارد فروشگاهی به بزرگی یک سوله ۶۰۰ متری شدم نه تنها عرضه گوشت صورت نمی گرفت بلکه خریداران اجناس به تعداد انگشتان یکدست هم نمی رسیدند.

بدون اینکه سؤالی بپرسم چند متری داخل فروشگاه قدم زده و قیمت برخی کالاها را بررسی کردم؛ قیمت چند کالا توجهم را به خود جلب کرد چراکه کالاهایی که پارسال همین موقع آن ها را ۶ هزار تومان، ۸ هزار و ۵۰۰ تومان و ۱۱ هزار تومان می خریدم با افزایش سرسام آوری به بیش از دو تا سه برابر رسیده بودند.

سری تکان دادم و به قصد ترک فروشگاه به درب خروجی رسیدم که سؤال یک خانم از صندوق دار فروشگاه نظرم را جلب کرد؛ جلوتر رفتم و منتظر شدم تا مکالمه بین آن دو تمام شود و وقتی از فروشگاه خارج می شد با وی همراه شدم تا دقایقی هم صحبتش شوم

قیمت گوشت در بازار همدان به قدری بالاست که توان خرید آن را نداریم

این شهروندان همدانی که به گفته خودش ۳ فرزند دختر و یک فرزند پسر دارد و از این ۴ نفر فقط یکی از آن ها مشغول به کار است و مابقی باوجودآنکه در سن ازدواج هستند و حتی ازنظر مادرشان سنشان هم گذشته شرایط تشکیل زندگی متأهلی را ندارند در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه چندین مرتبه برای خرید گوشت دولتی به فروشگاه های بزرگ همدان مراجعه کرده ام اما هر بار عنوان می کنند همدان از دریافت سهمیه گوشت محروم است و سهمی به همدان داده نمی شود، عنوان کرد: قیمت گوشت در بازار همدان هم به قدری بالاست که توان خرید آن را نداریم.

وی که خانه دار است و همسرش یک بازاری است که این روزها به دلیل وضعیت نامناسب و کسادی بازار دخل وخرجشان باهم نمی خواند، عنوان کرد: درآمد همسرم حتی کفاف اجاره مغازه را هم نمی دهد و تا این حد فروش کم شده و از طرفی فرزندانم بیکار هستند و درآمدی ندارند و روزگار را به سختی می گذرانیم.

از زمان عرضه گوشت دولتی در همدان تاکنون حتی یک مرتبه هم این گوشت را خریداری نکرده ام چون هر بار با صف های طولانی برای خرید روبرو می شدم و درنهایت هم دست خالی به منزل برمی گشتم وی بابیان اینکه از زمان عرضه گوشت دولتی در همدان تاکنون حتی یک مرتبه هم این گوشت را خریداری نکرده ام چون هر بار با صف های طولانی برای خرید روبرو می شدم و درنهایت هم دست خالی به منزل برمی گشتم، عنوان کرد: اخیرا هم اعلام می کنند همدان سهمیه دریافت نمی کند.

وی بابیان اینکه خدا را خوش نمی آید مردم برای تهیه مایحتاج روزانه هم به دردسر بیفتند، عنوان کرد: باید چاره ای برای این وضعیت اندیشیده شود چراکه دیگر تحمل اوضاع سخت شده است.

گفتگویم با وی را که تا رسیدن به میدان مرکزی همدان همراهش بودم به پایان رساندم و با خداحافظی از او راهی بازار مرکزی همدان شدم تا از نزدیک در جریان اوضاع قرار بگیرم.

در همان ابتدا مقصدم را راسته قصاب های بازار همدان انتخاب کردم و پس از گذر از راسته زغالی ها و قیمت گرفتن چند کالا و بررسی افزایش نرخ ها به بازار گوشت فروشی های همدان رسیدم و به سراغ یکی از قصاب ها رفتم.

وی که در بیرون از فروشگاه روی صندلی چارپایه ای نشسته بود تا مرا دید از جایش بلند شد و بابیان اینکه بفرمایید در خدمتم پشت ترازوی دیجیتالش رفت و یکی یکی به سؤالات من پاسخ داد.

قیمت گوشت قرمز گوسفندی و گوساله را از او پرسیدم و وقتی از وی تقاضا کردم قیمت دام زنده هم بگوید و توضیح دهد چرا تابلوی روان قصابی اش خاموش است با تعجب گفت حالا این همه پرسیدی کدام را می خری و وقتی به وی گفتم که خبرنگارم و قصدم خرید نیست مکالمه دونفره ما تغییر جهت داد و به سمت وضعیت نامناسب خریدوفروش رفت.

تابلوی روان قصابی ها را خاموش کرده اند چراکه قیمت ساعت به ساعت تغییر می کند

وی بابیان اینکه از صبح حتی یک مشتری هم نداشتم و یک ساعت دیگر ظهر می شود، اضافه کرد: ما هم از شرایط ایجادشده ناراحت هستیم حتی خودتان ببینید که تابلوی روان قصابی ها را خاموش کرده اند چراکه قیمت ساعت به ساعت تغییر می کند.

وی در توضیح اینکه الآن نرخ گوشت قرمز در بازار همدان چگونه است توضیح داد: قیمت ها متفاوت است و بستگی به آن دارد که مشتری چه نوع گوشتی طلب کند اما آنچه این روزها من را به شدت آزار می دهد اینکه مشتری هایم که پیش ازاین لااقل ماهانه نیم تا یک کیلو گوشت می خریدند این روزها درحالی که ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان در دست دارند به مغازه من می آیند و طلب گوشت می کنند که این پول حتی قیمت نیم کیلو گوشت قرمز در بازار همدان نیست.

وی بابیان اینکه قیمت گوشت از ۷۵ هزار تومان تا ۱۱۰ هزار تومان هم معامله می شود، در پاسخ به این سؤال من که مگر شما نرخ ابلاغی ندارید که گوشت را به هر قیمتی به فروش می رسانید، عنوان کرد: اینکه گوشت ماده باشد یا نر و یا اینکه دام زنده را چند خریده باشیم در تعیین قیمت گوشت مؤثر است.

با وی خداحافظی کردم و به چند فروشگاه گوشت دیگر سر زدم و هر بار با یک قیمت جدید روبرو شدم و درنهایت به مغازه ای رفتم که قصاب مشغول جدا کردن ضایعات گوشت از لاشه آویزان مقابل فروشگاهش بود.

از وی هم قیمت گرفتم اما او نیز قیمت ابلاغی را نگفت و نرخ هایش متفاوت بود؛ درحالی که قصد خروج از بازار سبزه میدان همدان را داشتم یاد یک قصابی در خروجی دوم این بازار شدم و سری هم به آن مغازه زدم که با صف مردم در مقابل فروشگاهش روبرو شدم.

علت صف و حضور مردم را که جویا شدم منصف بودن قصاب در ارائه گوشت خوب به مشتری را عامل این ازدحام عنوان کردند و در این فروشگاه موفق به مصاحبه با قصاب نشدم و درنهایت از بازار خارج و راهی محل کار شدم.

سیاست توزیع گوشت قرمز در استان همدان تغییر کرده است

پس از بررسی شرایط در گفتگویی با رئیس اداره بازرسی صنعت، معدن و تجارت همدان ضمن گزارش اوضاع به وی خواستار توضیح در مورد نحوه عرضه گوشت قرمز در همدان شدم که رئیس اداره بازرسی صنعت، معدن و تجارت همدان در گفتگو با خبرنگار مهر و در توضیح دلایل عدم عرضه گوشت دولتی در فروشگاه هایی که پیش ازاین اقدام به توزیع این ماده پروتئین می کردند، عنوان کرد: بیشتر از یک هفته از توزیع گوشت به این نحو که مغازه های مشخصی برای توزیع انتخاب شوند و در پی این اقدام شاهد شکل گیری صف های طویل مردمی برای دریافت و خرید گوشت باشیم متوقف شده و سیاست توزیع گوشت قرمز در استان همدان تغییر کرده است.

علیرضا شجاعی بابیان اینکه در سیاست جدید از توزیع عمومی به توزیع هدفمند تغییر رویه داده ایم، عنوان کرد: گوشت قرمز در استان همدان با اولویت طبقات نیازمند و به صورت حمایتی توزیع می شود.

شجاعی با تأکید بر اینکه در این نوع توزیع مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی اولویت هستند و گوشت از طریق اتحادیه های کارگری توزیع می شود، عنوان کرد: درواقع سعی داریم اقشار نیازمند را در توزیع گوشت دولتی اولویت قرار داده و پوشش دهیم.

میزان سهمیه گوشت استان همدان به قدری نیست که تمام جامعه را پوشش دهد

وی در پاسخ به این سؤال که در استان همدان شمار زیادی از سرپرست خانوارها دارای شغل آزاد هستند اما وضعیت فعلی حاکم بر بازار سبب شده کسب وکار آن ها از رونق بیفتد و به نوعی میزان درآمدشان به مقدار قابل توجهی کاهش یابد اما در طرح موردنظر استان همدان برای عرضه گوشت دولتی این بخش نادیده گرفته می شوند، عنوان کرد: میزان سهمیه گوشت استان همدان به قدری نیست که تمام جامعه را پوشش دهد و با توجه به حجم کالای دریافتی کارها انجام می شود.

وی در پاسخ به اینکه سهمیه توزیعی گوشت قرمز در استان چقدر است بابیان اینکه استان همدان در بین استان های برخوردار در جذب کالاست و در بین پنج تا شش استان اول قرار دارد، اضافه کرد: باوجودی که همدان در بین استان های برخوردار در جذب کالاست اما همان میزان کالای دریافتی نیز محدود است و نمی توان تمام جامعه را زیرپوشش برد.

وی بابیان اینکه عرضه عمومی گوشت در بازار روش صحیحی نیست چراکه عرصه را برای بازی دلالان مهیا می کند، اضافه کرد: دیده می شد که دلالان با قرار دادن افراد در صف نسبت به تهیه گوشت اقدام می کردند و حتی کبابی های سطح شهر و هتل ها نیز از این اقدامات انجام می دادند به طوری که بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد گوشت به این روش هرز می رفت.

رئیس اداره بازرسی صنعت، معدن و تجارت همدان عنوان کرد: باسیاست جدید عرضه گوشت جلوی این اقدامات گرفته شد و هم اکنون یک جامعه هدف برای عرضه گوشت در استان همدان تعیین شده است.

وی بابیان اینکه اعضای جامعه هدف کسانی هستند که اگر به آن ها بگوییم به عنوان مثال مبلغ ۵۰ هزار تومان باید بابت دریافت گوشت پرداخت کنید توان آن را ندارند، عنوان کرد: سعی داریم گوشت دولتی را به دست این افراد برسانیم.

به هرحال افراد جامعه متوسط اگر پیش ازاین ماهی ۵ تا ۱۰ کیلو گوشت خریداری می کردند در شرایط فعلی و باقیمت بازار حداقل توانایی خرید یک یا دو کیلو گوشت رادارند شجاعی با اشاره به اینکه اقشار جامعه در سه گروه ضعیف، متوسط و برخوردار قابل تقسیم هستند، اضافه کرد: به هرحال افراد جامعه متوسط اگر پیش ازاین ماهی ۵ تا ۱۰ کیلو گوشت خریداری می کردند در شرایط فعلی و باقیمت بازار حداقل توانایی خرید یک یا دو کیلو گوشت رادارند.

وی در توضیح میزان سهمیه ماهانه استان همدان از گوشت دولتی بابیان این که این عدد رقم مشخصی نیست و با توجه به شرایط نسبت به جذب اقدام می شود، عنوان کرد: معاونت پشتیبانی امور دام مسئول جذب است اما برآورد این است که بیش از ۲۰۰۰ تن گوشت در استان همدان توزیع شده است.

شجاعی با تأکید بر اینکه به نظر می رسد راهی که رفته ایم درست است، عنوان کرد: در حال حاضر همدان از استان های موفق در نحوه توزیع گوشت است چراکه گزارش های صداوسیما از صف های طولانی عرضه گوشت در استان های مختلف مشاهده می شود و در همدان این چنین نیست.

وی بابیان اینکه این صف های طولانی تأثیرات نامناسب اجتماعی، سیاسی و حتی بین المللی دارد، عنوان کرد: در شناسایی جامعه هدف با مجموعه هایی که با این گروه در ارتباط هستند ازجمله دارالایتام همکاری داریم.

وی همچنین در توضیح اینکه چرا قیمت گوشت در بازار همدان از یک مغازه به مغازه دیگر متفاوت است و قصابان به قیمت های اعلام شده تمکین نمی کنند، توضیح داد: سازمان صنعت، معدن و تجارت حجم معینی نیرو دارد که در برابر حجم کار جوابگو نیست.

وی با اشاره به وجود ۶۷ هزار واحد صنفی در بازار همدان و از طرفی فعالیت ۳۰ تا۴۰ بازرس در این زمینه عنوان کرد: از مردم تقاضا می کنیم مسئولان را در مدیریت بازار کمک کنند و گزارش های تخلف را در اسرع وقت به مرکز ۱۲۴ اعلام کنند تا پیگیری شود.

تابلو را ما خاموش کرده ایم چون در حال حاضر ثبات قیمت برای گوشت قرمز وجود ندارد

رئیس اداره بازرسی صنعت، معدن و تجارت همدان در توضیح دلایل خاموش بودن تابلوی روان قصابی ها بابیان اینکه تابلو را ما خاموش کرده ایم چون در حال حاضر ثبات قیمت برای گوشت قرمز وجود ندارد، عنوان کرد: نرخ تابلو متغیر است که البته قیمت را ابلاغ کرده ایم و گوشت حاشیه بازار شده است

شجاعی بااینکه قبول داریم که بازار خطا خیز است و شرایط برای خطا مهیا است، اضافه کرد: تا جایی که بتوانیم بازار را کنترل می کنیم و درجایی که حضور نداریم از مردم می خواهیم ما را کمک کنند چراکه چشم بینا و گوش شنوای ما مردم هستند و هر گزارشی از طرف مردم به ما برسد پیگیری خواهیم کرد.

رئیس اداره بازرسی صنعت، معدن و تجارت همدان قیمت ابلاغ شده به قصابی ها برای عرضه گوشت قرمز را نیز عنوان کرد و گفت: گوشت گوسفندی مخلوط هر کیلو ۷۳ هزار تومان و گوشت گوسفندی سردست هر کیلو ۸۵ هزار تومان تعیین شده است.

شجاعی گفت: قیمت گوشت گوساله مخلوط به ازای هر کیلوگرم ۶۸ هزار تومان و گوساله نرمه نیز ۷۷ هزار تومان تعیین شده است.

آنچه مسلم است در ماه های اخیردولت تلاش کرده تا با افزایش تولید و کاهش صادرات دام زنده، همچنین افزایش واردات و عرضه گوشت گوسفندی گرم و گوشت گوساله منجمد بازار این محصول را متعادل کند اما تاکنون در این بخش موفقیتی حاصل نشده است چراکه مردم بهبود وضعیت اقتصادی را زمانی حس می کنند که قدرت خریدشان افزایش یابد بنابراین باید تا دیر نشده فکری به حال این مسئله کرد.
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «تداوم نابسامانی قیمت گوشت در بازار همدان / سیاست توزیع تغییر کرد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.