دانشگاه در ایران فرهنگ رهایی بخشی ندارد



یک جامعه شناس معتقد است: دانشگاه در ایران به واسطه تغییر تبدیل شده است، فرهنگ رهایی بخشی ندارد و فرهنگ حاکم بر آن بت واره است.

به گزارش ایسنا، دکتر مقصود فراستخواه در نشستی که در همایش «چرایی و چیستی کارفرهنگی در دانشگاه» که امروز (سه شنبه ۱۲ آذر) در ساختمان جهاد دانشگاهی برگزار شد، با تعریف فرهنگ به عنوان شبکه مبادلات معنایی انسان ها گفت: برای فهم فرهنگ در دانشگاه، باید به زندگی روزمره در دانشگاه مراجعه کرد. فرهنگ دانشگاه، مدرک گرایی است و ریل ها به گونه ای گذاشته شده اند که مدرک گرایی به پیش برود.

وی افزود: ما در دانشگاه فرهنگ بقا داریم، برای بقای استادان سیستم های پچیده ارتقای مرتبه به وجود آمده است.

این جامعه شناس با بیان این که در ایران، علم همواره در آسمان قرار دارد و تقدیرگرایی بر زمین حاکم است، افزود: بررسی های مرحوم دکتر قانعی راد نشان می دهد ۷۸ درصد مردم ایران به تقدیرگرایی اعتقاد دارند و حدود ۲۰ درصد علم گرا هستند. ما علم را ستایش می کنیم و می گوییم ز گهواره تا گور دانش بجوی اما همین پیمایش ها نشان می دهد ۳۴ درصد دانشجویان علم گرا و ۴۵ درصد این افراد، تقدیرگرا هستند.

این استاد موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی با اشاره به این که فرهنگ دانشگاه بت واره شده است، افزود: فرهنگ دانشگاه کلامی شده است این در حالی است که فرهنگ خصیصه ذهنی هم دارد. مثلا وقتی گفته می شود کار فرهنگی کنید شروع به موعظه می کنیم.

وی ادامه داد: دانشگاه در ایران واسطه تغییر است. ما در دوران مشروطه مدرسه سیاسی داشتیم. فرهنگ مدرسه سیاسی با فروغی، دهخدا و مصدق در دوره مشروطه واسطه تغییر بوده است. دانشگاه فرهنگ رهایی بخشی ندارد؛ در واقع با این بروکراسی و بودجه ای که از دولت میگیرد نمی تواند خاصیت رهایی بخشی داشته باشد.

فراستخواه در پایان خاطرنشان کرد: دانشگاه در ایران نهاد جبران کننده است؛ مثلا ما احزاب نداریم پس جنبش دانشجویی هزینه فعالیت سیاسی را می پردازد. از آن جایی که دانشگاه یک نهاد جبران کننده است فرهنگ دانشگاه نیز در همین سازوکار جبران دیده می شود. دانشگاه تا حدی برابرساز است و تا حدی هم نابرابرساز.

به گزارش ایسنا، همایش «چرایی و چیستی کارفرهنگی در دانشگاه» در قالب دو نشست صبح و بعد از ظهر سه شنبه، ۱۲ آذر برگزار شد و در نشست اول آن دکتر تقی آزاد ارمکی، دکتر مهدی حسین زاده فرمی، دکتر جبار رحمانی و دکتر محمدرضا کلاهی به صحبت پرداختند. در نشست دوم نیز دکتر مسعود فراستخواه، دکتر مهدی فیض، دکتر نعمت الله فاضلی و دکتر آرش حیدری حضور یافته و به ارائه نقطه نظرات خود پرداختند.

ادامه دارد …
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «دانشگاه در ایران فرهنگ رهایی بخشی ندارد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.