افق دید کتابداران با دانش رفتار تصمیم گیری تقویت می شود



به گزارش خبرگزاری مهر کتاب «تصمیم گیری و اولویت سنجی برای کتابداران» به تازگی از سوی انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر شده است. فرزانه شادانپور نویسنده کتاب «تصمیم گیری و اولویت سنجی برای کتابداران» درباره اهمیت نگارش این کتاب گفت: یک کتابخانه یا یک مرکز اطلاع رسانی، سیستمی متشکل از اجزا شامل نیروی انسانی، تجهیزات، قوانین و سازوکارها را دارا است که برای رسیدن به اهدافی کار می کند و بخشی از سازوکارهای هر سیستم و به عبارت دیگر یک مؤسسه یا سازمان، تصمیم گیری درباره انواع ورودی ها، فرایندها، خروجی ها و اهداف سازمان است. نیروی انسانی در سازمان ها به نوعی در موقعیت تصمیم گیری قرار می گیرند که بر روندکاری سازمان تأثیر می گذارد.

وی ادامه داد: دانش تخصصی و مرتبط با هدف سازمانی در اولویت برای دستیابی به اهداف سازمان است. بنابراین تصمیم گیری عقلانی، بهینه و به هنگام، که خاستگاه آن خرد جمعی سازمان باشد، مهم ترین عنصر مدیریت کارآمد است که حتی می توان گفت لازم است به همۀ سطوح کارکنان تسری یابد.

مؤلف کتاب «تصمیم گیری و اولویت سنجی برای کتابداران» افزود: قدرت تصمیم گیری عقلانی هم ذاتی افراد است و هم قابل یادگیری و بهبود مستمر است. تصمیم گیری به عنوان یک رفتار مورد مطالعۀ علوم مختلف، از زیست شناسی، روان شناسی، مدیریت، ریاضیات و آمار و احتمال قرار گرفته و از اصول و مفاهیم این رشته ها برای تبیین و بهینه ساختن آن استفاده شده است. علوم از دستاوردهای یکدیگر بهره می گیرند و نگارش این اثر نیز با هدف طرح دستاوردهای سایر علوم در حوزۀ تصمیم گیری، به عنوان مهم ترین عنصر مدیریت کتابخانه، و ارائه چشم اندازهایی از این دست در اداره کتابخانه صورت گرفته است؛ اولویت سنجی نیز روشی است که بخش مهمی از تصمیم گیری را تشکیل می دهد و در کتاب به آن نیز پرداخته شده است.

وی یادآور شد: این اثر محصول بخشی از مطالعات مربوط به طرح پژوهشی «تدوین استراتژی پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران» بوده است و به اعتقاد من کتابداران در هر سطح حرفه ای که قرار داشته باشند و به هر یک از وظایف کاری معمول در کتابخانه که اشتغال داشته باشند، در مقاطع مختلف کاری در معرض تصمیم گیری و اولویت سنجی قرار دارند؛ از تعیین مشخصات کاربران مجاز برای استفاده از کتابخانه گرفته تا ساعات و نحوۀ خدمت رسانی در شرایط مختلف، تصمیم گیری در مورد نحوۀ صرف بودجه، تغییرات شغلی، گردش کارها، حتی اولویت در فهرست نویسی منابع و تعیین موضوعات آثار و غیره. بنابراین شناخت رفتار تصمیم گیری، اولویت سنجی و برخورداری از دانش ها، بینش ها و روش های مرتبط، می تواند در گسترش افق دید کتابداران و بهبود و تقویت رویه ها یاری رسان باشد.

عضو هیأت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ادامه افزود: تصمیم گیری و اولویت سنجی یا اولویت بندی از دروس و مطالعات اصلی در رشته های مدیریت و رشته های وابسته مانند مدیریت دولتی، مدیریت صنعتی، مدیریت بازرگانی، ام بی ای و ای ام بی ای، تحقیق در عملیات، ریاضیات محض و کاربردی، مهندسی صنایع، اقتصاد، و حوزه های مرتبط است. حتی در حوزه های علوم سیاسی و افکارسنجی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است و از روش های آن ها بسیار استفاده می شود.

این نویسنده گفت: با نگاهی به ادبیات و آثار حوزۀ کتابداری و اطلاع رسانی به نظر می رسد مطالعات میان رشته ای و کاربرد نظریه ها و روش های سایر علوم جایگاه درخوری در این ادبیات به خود اختصاص داده است که این اثر را شاید بتوان در میان تلاش هایی از این دست در ادبیات علم اطلاعات و دانش شناسی جای داد. البته مطلوب است که بیش از اینها نیز به مطالعات میان رشته ای پرداخته شود. علوم، علاوه بر دانش ها و روش های خاص خود، از دستاوردهای سایر حوزه ها نیز بهره می گیرند. هر رشته و هر تخصصی لازم است به دانش ها و روش های عملی سایر حوزه ها، دست کم حوزه هایی که ابزارهای مناسبی برای بهبود و تسهیل عملکردها در اختیار قرار می دهند، آگاهی داشته باشد تا بتواند آهنگ رشد و تغییرات خود را با محیط متناسب کند.
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «افق دید کتابداران با دانش رفتار تصمیم گیری تقویت می شود» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.