کرونا به کلمات رسید / از عاشقانه های کرونایی تا بررسی های تطبیقی بیماری های جهانی



به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، جهان در تب کرونا همچنان سوزان و بشریت در چالش بزرگ حفظ جان ! حواسمان نیست اما ما این روزها داستان های عجیب وغریبی را برای آیندگان خلق می کنیم؛ داستان نبودن ماسک، داستان دورهمی هایی که دور همه آنها را یک خط قرمز کشیدیم و به دیدارهای مجازی اکتفا کردیم، روایت دست هایی که از لمس ضریح امام رضا محروم شد، قصه آغوش هایی که موقع خداحافظی از ترس یک ویروس خالی ماند و هزار و یک واقعه دیگر که ما را محکم تر کرد و البته صبور تر …

کرونا دیر یا زود خواهد رفت؛ و یادگار شیرین آن روزهای تلخ برای نسل های بعد باقی می ماند، یادگارهایی از جنس کلمه و داستان هایی شیرین و گاها تلخ از روزهای همه گیری کرونا؛ همین ماجرا باعث شد نویسندگان ، ناشران و مترجمان خانه نشینی را به یک فرصت تبدیل کنند و آثاری را با محتوایی متفاوت از قبل و متناسب با حال و هوای روزهای کرونایی روانه بازار کتاب کنند و این بار درکنار نگارش داستان ها و رمان ها ، با سلاح کلمه به مبارزه با ویروس کرونا بپردازند.

در میان آثار منتشر شده مرتبط با ویروس کرونا موضوعات متفاوتی به چشم می خورد؛ از محتواهای علمی و راهکارهایی برای مراقبت های بهداشتی گرفته تا روایت هایی عاشقانه و اجتماعی در وصف مدافعان سلامت ؛ در این گزارش به معرفی ۳ اثر می پردازیم که در بستر روزهای کرونایی به نگارش درآمده اند.

«دوران کوران» روایتگر آنانی که از جان برای سلامت جامعه مایه گذاشتند

روزهای متفاوتی از کتاب عمر برای هر یک از ما انسان ها در حال ورق خوردن است؛ ترس و واهمه از این ویروس بدقلق و نوظهور در بطن جامعه ریشه دوانده است و از هر سو اخبار متفاوتی به گوش می رسد؛ دوران کوران موضوعش کرونا است ، همان تیتر اول اخبار کل جهان! داستانی که روزهای کرونایی را با چاشنی تخیل برایمان روایت کرده است.

نویسنده در این رمان به کمک کلمات به جنگ کرونا رفته است و از روزها و شب هایی برایمان نوشته که بسیاری از ما انسان ها از آن بی خبریم؛ در طول مطالعه کتاب، به روایت هایی واقعی از کادر درمان و فضای بیمارستان ها برمی خوریم که بر مبنای سختی ها و عشق در این فضا بوده است و با خوانش تک تک کلمات داستان ها هم می خندیم، هم گریه می کنیم و هم پابه پای شخصیت ها درد را زیر پوست خود احساس می کنیم.

سیدحسام الدین رایگانی که پیش از این، کتاب «ایهام» را نوشته است، این بار با حضور در بیمارستان های مسیح دانشوری، بعثت و بقیه الله و با گفتگو با کادر درمانی نظیر پزشکان و پرستاران، روایتی عاشقانه و اجتماعی را از این روزها به نگارش در آورده است؛ این کتاب که از سوی انتشارات کتابستان منتشر شده است در کمتر یک هفته به چاپ دوم رسید.

در قسمتی از این کتاب می خوانیم:

شاید حواسمان نبود، شاید قدر یک دست دادن ساده هم ندانستیم که حالا باید از فاصله ۲ متری و با احتیاط معاشرت کنیم ، آن بهانه های شیرین، آن جمع شدن های بدون واهمه و آن خنده های بلند ،حالا تبدیل شده اند به حسرتی که معلوم نیست این مریضی تا کی می خواهد نبودنشان را به رخمان بکشد …

روایت استادی که در میان کتاب ها کرونا را شکست داد

«من هم کرونا گرفتم» نوشته روح الله حسینی (عطش)، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، عنوان کتابی است که در بهار ۹۹ توسط نشر لوگوس چاپ شده است ؛ داستانی از زبان یک استاد دانشگاه که زمانی از قهرمانان بوکس بوده اما مدتی است این ورزش را به واسطه علاقمندی اش به دنیای ادبیات و نویسندگی کنار گذاشته است.

قصه از آن جایی آغاز می شود که نویسنده در اثر بیماری کرونا در کتابخانه شخصی خود در حال قرنطینه به سر می برد و در کنار مبارزه با بیماری با تناقضات فردی، اجتماعی، سیاسی و فلسفی ذهنش نیز درگیر است.

رمان «من هم کرونا گرفتم» نوشته روح الله حسینی برنده جایزه هشتمین سمپوزیوم و پنجمین جشنواره ملی خودمراقبتی و آموزش بیمار ویژه همه گیری بیماری کرونا شد. این سمپوزیوم از سوی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مرداد سال ۹۹ ، همزمان با روز جهانی خودمراقبتی با هدف تشویق و ترویج فرهنگ خود مراقبتی وارتقای آموزش بیمار و جامعه در سطح ملی برگزار شده است.

در ادامه قسمتی از کتاب را باهم می خوانیم:

"خودم را جمع می کنم درون خانه کتابی و زل می زنم به مشت هایم که گره کرده ام در هوا روبه روی صورتم، و دارم آرام می چرخانم. چند بار می بندم و بازشان می کنم. دنبال نیرویی می گردم درونشان، درون انگشتها و مچ دستم. حس می کنم الکل و آب و صابون، همه چیز را از درون و بیرونشان شسته و برده است. کف دست راستم را آرام از روی ساعد می کشم تا بالا روی بازویم و می برم تا بالای شانه ها. خبری نیست نه از عضله ها، نه از کولها همه، در معامله ای زیانبار، جای خود را داده اند به واژه ها که این ها خود، در رقابتی جنون آمیز با ویروس کورونا، مثل سوزنی که در جستجوی رگ بچرخد زیر پوست، در بدنم می چرخند و هر چه انرژی که سر راه خود می بینند، می بلعند …

غباری مقابل چشمانم بلند می شود به هوا و شروع می کند به رقصیدن. چیز جدیدی کشف می کنم: احساس می کنم فریب خورده ام؛ فریبی به درازای یک عمر! با خودم می گویم: «نباید به این معاملۀ طولانی تن می دادم. جهان از همان ابتدا، تا همین حالا و تا ابد، روی زور بازو می چرخیده و خواهد چرخید.»… و من، سالیان سال، غرق در سادگی مفرط خویش، این اصل اساسی را نادیده گرفته بودم."

«دوران کرونا ویروس» جهان در بحران تاج پنج گرمی

کتاب «دوران کرونا ویروس»، نوشته محمدعلی نویدی، کتابی است که مساله کرونا را به طور ویژه بررسی می کند؛ در معرفی این کتاب که در انتشارات دایره دانش منتشر شده، آمده است که این کتاب در سه بخش تألیف، تنظیم و نگارش شده است: بخش اول درباره مطالعات تطبیقی و مقایسه ای است که شامل پیش گفتار کتاب نیز هست. در این بخش نویسنده با مقایسه دوران کروناویروس با عصر طاعون، وبا، تیفوس، ایدز و آنفلوآنزا به بحث و بررسی و تحلیل تفاوت ها و تشابه های این دوران پرداخته و تجربه مشترک این اعصار اپیدمی و بیماری همه گیر و جهانی را برای بشر قرن بیست و یکم یادآوری کرده است. همچنین نویسنده در این بخش فرق دوران شیوع «کووید ۱۹» در قرن حاضر با شرایط و اوضاع قرون بیماری های واگیر را بررسی کرده است.

بخش دوم کتاب هم به متن اصلی و مقالات اختصاص دارد. در این کتاب ۴۰ مقاله و مطلب کوتاه «طبق روش تفکر اثربخش» آمده است. موضوع مقالات و مطالب کتاب، مقولات مرتبط با انسان و زندگی است؛ مانند امیدواری، مدیریت ذهن، اندیشه ورزی در کارها و امور زندگی، همکاری ها و همبستگی های اجتماعی و غیره. در قسمت پایانی این بخش به دوران «پسا کرونا» پرداخته شده و ۱۰ مقاله به بعد از کرونا اختصاص یافته است.

بخش سوم کتاب به بررسی آمار و مستندات دوران پیک و موج اول شیوع کرونا، یعنی از اول اسفند ۱۳۹۸ تا چهاردهم خرداد ۱۳۹۹ اختصاص دارد. نویسنده در این بخش آمار روزانه ایران و جهان را رصد و دسته بندی کرده و مطالعه تطبیقی انجام داده است؛ این کتاب به عنوان اولین منبع درباره دوران کرونا ویروس، می تواند به عنوان یک کتاب مرجع به حساب بیاید.

انتهای پیام/۱۷۴/ی
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «کرونا به کلمات رسید / از عاشقانه های کرونایی تا بررسی های تطبیقی بیماری های جهانی» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.