این بیماری خاموش را بشناسید



ایسنا/ایلام معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام گفت: پوکی استخوان زمانی رخ می دهد که بافت استخوان تحلیل می رود و موجب شکستگی می شود.

دکتر «جمیل صادقی فر» در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به ۲۸ مهرماه، روز جهانی پوکی استخوان، اظهار کرد: پوکی استخوان یا استئوپروز یک بیماری مزمن استخوانی است که بیماری خاموش هم نامیده می شود. چون تا زمان ایجاد شکستگی هیچ علائم و نشانه ای ندارد. در این بیماری توده استخوانی کاهش پیدا کرده و بافت استخوان به تدریج تحلیل می رود.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام گفت:۸۰ درصد جمعیت زنان یائسه از تراکم استخوان مناسبی برخوردار نیستند و از هر سه زن بالای ۵۰ سال یک نفر و از هر ۵ مرد بالای ۵۰ سال یک نفر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را در طول زندگی تجربه می کنند.

صادقی فر با بیان اینکه به صورت تخمینی، هر ۳ ثانیه یک شکستگی در جهان رخ می دهد، گفت: شکستگی های ناشی از پوکی استخوان باعث افزایش ۳۰ درصدی مرگ در سال اول بعد از رخداد شکستگی می شوند.

وی تصریح کرد: عواملی مانند شکستگی قبلی، سن بالا، سابقه فامیلی، یائسگی زودرس، مصرف سیگار و الکل، مصرف طولانی مدت داروهای استروئیدی، لاغری مفرط و بیماری های گوارشی، فرد را برای شکستگی ناشی از پوکی استخوان مستعد می کند.

رئیس مرکز بهداشت استان ایلام با تاکید بر اینکه برای بهبود سلامت استخوان، عضله و کاهش خطر پوکی استخوان ترکیبی از فعالیت بدنی، داشتن رژیم غذایی غنی از کلسیم، پروتئین و مصرف مکمل و ویتامین D توصیه می شود، خاطر نشان کرد: میزان مصرف لبنیات در سطح استان به عنوان یک منبع مهم غذایی در تأمین کلسیم بدن و پیشگیری کننده قوی در برابر بیماری پوکی استخوان تنها ۱۰ درصد است. همچنین شیوع کم تحرکی و دخانیات هم به عنوان دو ریسک فاکتور مهم ایجاد پوکی استخوان به ترتیب ۵۵ درصد و ۷ درصد می باشد.

صادقی فر ادامه داد: افراد بالای ۵۰ سال که بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند بایستی برای اطمینان از سلامت استخوان خود به پزشک مراجعه کنند و پزشک پس از ارزیابی عوامل خطر پوکی استخوان در فرد خطر شکستگی را تخمین و اقدامات پیشگیرانه و درمانی را شروع می کند.

وی با اشاره به اینکه در سطح نظام شبکه بهداشت و درمان در جهت پیشگیری از ابتلا به استئوپروز اقداماتی مانند آموزش و اطلاع رسانی به جمعیت های هدف در سطح مراکز خدمات جامع سلامت و خانه های بهداشت در خصوص راه های پیشگیری و عوامل خطر این بیماری از جمله فعالیت بدنی منظم، مصرف کلسیم، ویتامین دی و پروتئین صورت می گیرد، اضافه کرد: افراد مشکوک به مراکز تشخیصی جهت تشخیص زودرس بیماری ارجاع داده می شوند البته به برخی از گروه های هدف نیز مکمل کلسیم و ویتامین D داده می شود.

به گزارش ایسنا، جهت دریافت محتواهای آموزشی مرتبط با پوکی استخوان می توانید به اینستاگرام مرکز تحقیقات پوکی استخوان یا سایت دفتر آموزش و ارتقاء سلامت وزارت بهداشت به آدرس www. iec.behdasht.gov.ir مراجعه کنند.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «این بیماری خاموش را بشناسید» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.