غدیر در احادیث / روز رانده شدن شیطان و مضاعف شدن ثواب اعمال- اخبار دین ، قرآن و اندیشه - اخبار فرهنگی تسنیم



به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، رویداد غدیر پس از رسالت رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله یکی از مهم ترین نقطه عطف های تاریخ اسلام محسوب می شود. طی این رویداد، پیامبر از جانب خداوند مأموریت یافت تا در آخرین سال از عمر پر خیر و برکت خویش، امیرالمؤمنین علیه السلام را به صورت رسمی به خلافت، امامت و ولایت بر تمام مؤمنان برگزیند. اهمیت این امر به قدری بالا بود که خداوند به محبوب ترین مخلوق خویش تأکید کرد که اگر آن را ابلاغ نکنی، گویی هیچ رسالتی انجام نداده ای؛ طبق این منظر، چه رویداد مهمی می تواند ما به ازای ۲۳ سال رسالت خاتم المرسلین قرار گیرد جز ابلاغ ولایت و امامت آخرین وصی تا مردم پس از رسول خدا صلی الله علیه و آله مسیر را گم نکنند و فریب شیطان را نخورند.

به میمنت این روز بزرگ که در احادیث از آن به عنوان عید الله الأکبر یاد شده است، اهل بیت علیهم السلام به معرفی ابعاد مختلف این عید می پرداختند که در ادامه احادیثی از آن انوار مقدس را مشاهده می کنید.

۱- امام صادق علیه السلام فرمود « … و هو عید الله الأکبر و ما بعث الله عز و جل نبیا قط إلا و تعید فی هذا الیوم و عرف حرمته و اسمه فی السماء یوم العهد المعهود و فی الأرض یوم المیثاق المأخوذ و الجمع المشهود» یعنی روز غدیر عید بزرگ الهی است و خداوند عز و جل هیچ پیامبری را مبعوث نکرده مگر آنکه این روز را عید گرفته و حرمت آن را دانسته است و نامش در آسمان روز عهد معهود است و نامش در زمین روز میثاق مأخوذ و جمع مشهود است. ( تهذیب الأحکام، ج ۳، ص ۱۴۳)

نکته جالبی که در این حدیث دیده می شود، برخورد انبیای الهی درباره روز غدیر به عنوان عید است. از این فراز می توان فهمید که ماجرای غدیر از ابتدای خلقت آدم نبی علیه السلام به عنوان نقطه عطفی در تاریخ بشریت در راستای تکمیل دین و اتمام نعمت شناخته می شد؛ همچنان که طبق آیات و احادیث متعددی که وجود دارد، خداوند قبل از خلقت و در عالم ذر یا روز «ألست» از انبیا و رسولان و بلکه تمام بشر نسبت به نبوت پیامبر صلی الله علیه و آله و ولایت امیرالمؤمنین و ائمه اطهار عهد و میثاق گرفت؛ لذا ماجرای غدیر ریشه در قبل از خلقت بشر دارد.

۲- امام صادق علیه السلام در روایتی دیگر فرمود « … هذا یوم عظیم عظم الله حرمته علی المؤمنین و أکمل لهم فیه الدین و تمم علیهم النعمة و جدد لهم ما أخذ علیهم من العهد و المیثاق … إنه یوم عید و فرح و سرور (مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج۲، ص ۷۳۷) یعنی غدیر روز عظیمی است که خداوند حرمتش را بر مؤمنین بزرگ شمرده است و دین را در این روز برایشان تکمیل کرد و نعمت را برایشان به صورت تمام و کمال قرار داد و عهد و میثاقی که از آنها گرفته بود، تجدید کرد … غدیر روز عید، فرح و سرور است.

امام صادق علیه السلام در این روایت نیز از عهد و میثاقی سخن می گوید که خداوند در روز غدیر آن را تجدید کرد. این حدیث هم گویای آن است که ماجرای غدیر ریشه در تاریخ پیش از خلقت بشر دارد؛ آن زمان که خداوند از تمامی انسان ها درباره تقید به نبوت پیامبر و ولایت عترت عهد و میثاق گرفت.

۳- امام رضا علیه السلام فرمود

*إذا کان یوم القیامة زفت أربعة أیام إلی الله کما تزف العروس إلی خدرها قیل ما هذه الأیام قال یوم الأضحی و یوم الفطر و یوم الجمعة و یوم الغدیر؛ هنگامی که روز قیامت برپا شود، چهار روز را زینت میدهند همانطور که عروس را برای حجله آرایش میکنند، گفته شد: این چهار روز کدام ایام هستند؟ روز عید قربان، روز فطر، روز جمعه و روز غدیر

* و إنهلیوم الکمال و یوم مرغمة الشیطان و یوم تقبل أعمال الشیعة و محبی آل محمد؛ روز غدیر روز کمال است و روزی که شیطان رانده و روزی که در آن اعمال شیعیان و محبان آل محمد پذیرفته می شود. * و هو الیوم الذی أکمل الله الدین یعمد الله فیه إلی ما عمله المخالفون فیجعله هباء منثورا؛ و آن همان روزیست که خداوند دین را کامل کرد و اعمال مخالفین را رد و آنها را ناچیز میشمارد. * و هو الیوم الذی یأمر جبرئیل ع أن ینصب کرسی کرامة الله بإزاء بیت المعمور و یصعده جبرئیل ع و تجتمع إلیه الملائکة من جمیع السماوات و یثنون علی محمد و یستغفرون لشیعة أمیر المؤمنین و الأئمة ع و محبیهم من ولد آدم ع؛ و آن همان روزیست که جبرئیل علیه السلام کرسی کرامت الهی را در مقابل بیتالمعمور قرار میدهد و بالای آن میرود و ملائکه نزد وی جمع میشوند و بر محمد درود و تهنیت میفرستند و برای شیعیان علی و ائمه علیهمالسلام و محبان آنها از بنی آدم علیه السلام استغفار میکنند. * و هو الیوم الذی یأمر الله فیه الکرام الکاتبین أن یرفعوا القلم عن محبی أهل البیت و شیعتهم ثلاثة أیام من یوم الغدیر و لا یکتبون علیهم شیئا من خطایاهم کرامة لمحمد و علی و الأئمة؛ و آن همان روزیست که خداوند کاتبان اعمال مردم را فرمان میدهد که به مدت سه روز از روز غدیر از نوشتن اعمال دوستان اهلبیت و شیعیان آنها خودداری کنند و چیزی علیه آنها به احترام محمد و علی و ائمه علیهمالسلام ننویسند. * و هو الیوم الذی جعله الله لمحمد و آله [علی] و ذوی رحمته؛ و آن همان روزیست که خداوند آن را برای محمد و آل او قرار داده است. * و هو الیوم الذی یزید الله فی حال من عبد فیه و وسع علی عیاله و نفسه و إخوانه و یعتقه الله من النار؛ و آن، همان روزیست که خداوند بر حال کسی که در آن روز عبادت کنند و یا بر خود و اهل و عیالش و برادرانش انفاق کند، میافزاید و او را از آتش آزاد میکند. * وهو الیوم الذی یجعل الله فیه سعی الشیعة مشکورا و ذنبهم مغفورا و عملهم مقبولا و هو یوم تنفیس الکرب؛ و آن همان روزیست که خداوند در آن روز سعی شیعیان را مشکور و گناهان آنها را مغفور و اعمال آنها را مقبول قرار میدهد و آن روز برطرف شدن اندوه ها است. (إقبال الأعمال (ط - القدیمةج۱، ص۴۶۴)

فضای کلی این حدیث گویای تخفیف خداوند به مؤمنان به واسطه عید غدیر است؛ به این صورت که شیطان رانده می شود، گناهان مورد مغفرت قرار می گیرد و خداوند پاداش اعمال را مضاعف می کند. رسیدگی به اهل و عیال و خویشاوندان، از تأکیدات دیگر این روایت است.



انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «غدیر در احادیث / روز رانده شدن شیطان و مضاعف شدن ثواب اعمال- اخبار دین ، قرآن و اندیشه - اخبار فرهنگی تسنیم» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.