کارگر و کارفرما در حقوق ایران



در نظام اقتصادی جهان نقش کارگر و کارفرما مشخص است و هر کدام در حیطه خود دارای نقش مهمی هستند.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام آنی مشاور، در کشور ایران نیز حقوق کارگر و کارفرما وجود دارد که هر کدام باید ضمن شناخت حق و حقوق خود، به آن احترام گذاشته و در روابط کاری از آن استفاده کنند. قوانین کارگر و کارفرما در حقوق ایران در چارچوب آیین نامه تعیین شده که باید به حقوق یکدیگر پایبند باشند تا بتوانند در یک بستر مناسب و امن کار کنند.

کارگر از نگاه قانون کار

کارگر شخصی است که به درخواست کارفرما کار کرده و در مقابل کارمزد، حقوق و سهم سود دریافت می کند. کارگر به عنوان یک شخص حقیقی است و نمی توان برای شرکت و مؤسسات عنوان کارگر را نام برد. طبق قانون، کارگر به عنوان یک شخص شناخته شده و دارای حق و تکلیف است. با توجه به مورد بیان شده باید بدانید تمام کارهای یدی یا فکری جزو فعالیت های کارگری محاسبه شده و مشمول قانون کارگری است. در همین راستا باید بیان کرد هر شخص کار خود را با هر عنوان شغلی که انجام می دهد باید در مقابل آن عوض یا مزد دریافت کند.

کارفرما از نگاه قانون کار

طبق ماده ۳ قانون کار، کارفرما به شخصی گفته می شود که حقیقی یا حقوقی بوده که کارگر به درخواست او در مقابل دریافت مزد کار می کند. مدیران و مسئولان اداره کننده سازمان به عنوان نماینده کارفرما محسوب می شوند. در صورتی که کارگر نتواند به شکل درستی وظایف خود را انجام دهد، کارفرما می تواند از حق و حقوق خود دفاع کند.

قانون کار برای پیشگیری از حق کارگران، شخصیت مدیران و سازمان ها را از شخصیت کارفرما جدا ندانسته و به همین علت این افراد نیز تمامی تعهداتی که یک کارفرما باید در مقابل کارگر انجام دهد را باید انجام دهند. کارفرمایان نیز باید در انتخاب کارگر وسواس بیشتری به خرج دهند تا مشکلات مختلف ایجاد نشود.

تعهدات کارگر در مقابل کارفرما

کارگر و کارفرما در حقوق ایران دارای تعهداتی نسبت به یکدیگر هستند که باید رعایت شود. تعهدات کارگر در مقابل کارفرما به گونه ای است که آشنایی با آن به فرد کمک می کند تا روابط بهتری داشته باشند. برخی از تعهدات کارگر در مقابل کارفرما به شرح زیر است:

اجرای صحیح کارها

باید بیان کرد کارگر وظیفه دارد کاری که به وی توسط کارفرما محول شده است به شکل صحیح و درست به اتمام برساند. کارگر باید نتایج کار خود را سر موعد مقرر به کارفرما اعلام کند و رضایت وی را جلب کند.

دقت در انجام کار

در بحث کارگر و کارفرما در حقوق ایران دقت در انجام کار حائز اهمیت است. منظور از دقت از انجام کار این است که در قرارداد کار پیش بینی نشده باشد که توسط کارفرما به کارگر محول می شود. طبق قانون کار ایران هر گاه کوتاهی از سوی کارگر رخ دهد که باعث آسیب دیدن اموال یا خرابی محصول شود، کارفرما حق دارد برای جبران خسارت از وی شکایت کند.

توجه به امانت داری در کار

دو مورد امانت داری در بحث کارگر و کار وجود دارد که نخست رعایت کردن امانت در اجرای کار و دیگری امانت داری نسبت به محصولاتی است که در اختیار کارگر قرار می گیرد.

اجرای دقیق دستور کارفرما

کارگر در برابر مزد و حقوقی که از کارفرما دریافت می کند طبق رابطه کارگر و کارفرما در حقوق ایران، وظیفه دارد تا کار را به نحو احسن به اتمام برساند. رابطه بین کارگر و کارفرما ایجاب می کند که شخص دستورات کارفرما را به خوبی اجرا کند.

توجه به مقررات انضباطی در محیط کار

طبق آیین نامه های انضباطی تدوین شده که در چارچوب قانون کار است، کارگر موظف است در محیط کار به مقررات انضباطی تعیین شده توسط کارفرما احترام گذاشته و آن را رعایت کند. طبق آیین نامه و ماده ۲۷ قانون کار، کارفرما می تواند به دلیل بی انضباطی کارگر وی را از محل کار اخراج کند. البته باید بدانید که کارفرما موظف است ابتدا اخطار کتبی نسبت به بی نظمی انجام شده صادر کند و بعد نسبت به استعفا کارگر اقدام کند.

تعهدات کارفرما در مقابل کارگر

در حال مطالعه متن کارگر و کارفرما در حقوق ایران هستید. در بخش ابتدایی در مورد وظایف و تعهدات کارگر در مقابل کارفرما مطالبی را درج کردیم، حال در این بخش می خواهیم در مورد مسئولیت کارفرما در مقابل کارگر به شما اطلاعات تازه ای بدهیم. برخی از تعهدات کارفرما در مقابل کارگر به شرح زیر است:

پرداخت مزد سر موعد

با توجه به ماهیت کاری که کارفرما از کارگر می خواهد و طبق قانون کار، باید قرارداد کتبی بین کارگر و کارفرما برای پرداخت مزد عقد شود. تمامی دریافت های قانونی که به کارگر پرداخت می شود را حق السعی می نامند که شامل هزینه مسکن، حقوق و مزد، ایاب و ذهاب، مزایای غیر نقدی و پاداش است.

رعایت شرایط کار

یکی از تعهدات کارفرما در قانون کارگر و کارفرما در حقوق ایران بحث شرایط کاری است. در بحث شرایط کاری باید بیان کرد که کارکرد شبانه روزی کارگر باید ۸ ساعت باشد که این امر در مورد نوجوانان به ۶ ساعت می رسد. کارفرما نباید کارهای سنگین و دشوار را از کارگر بخواهد به طوری که باعث صدمه رسیدن به وی شود. همچنین در مورد بانوان کارفرما نمی تواند از استفاده مرخصی بارداری و زایمان زنان پیشگیری کند.

بیمه کارگران

یکی از وظایف مهم کارفرما در مقابل کارگر پرداخت حق بیمه کارگران است. با توجه به قوانین وضع شده در این بخش کارگر باید قانون تأمین اجتماعی داشته باشد. کارفرمایان موظف اند بر اساس قانون، بیمه کارگران را پرداخت کنند. در صورتی که این کار توسط کارفرما انجام نشود، کارگر می تواند شکایت خود را به مراجع قضایی تسلیم کند. در صورت تأیید موضوع، کارفرما جریمه شده و محرومیت های زیادی برای وی ایجاد می شود.

انتهای رپرتاژ آگهی

پرسش و پاسخ در کارگر و کارفرما در حقوق ایران

گفتگو با هوش مصنوعی