دمیدن روح حیات در کالبد مدارس / پادرمیانی انقلاب برای پیشرفت



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: آموزش و تحصیل از دیرباز در بین ایرانیان وجود داشته که از دوره ای به دوره ای دیگر جامه عوض کرده است. کشور پهناور ایران طی چندها سال گذشته، شاهد رفت و آمدهای بزرگان، کودکان و جوانان به مکتب خانه هایی سنتی بود تا آموزش های ابتدایی و به عبارتی «سواد خواندن و نوشتن» را بیاموزند.

محمد ابراهیم خان علم از بزرگان دوره قاجار معروف به شوکت الملک دوم، پدر اسدلله علم در سال ۱۳۰۸ هجری قمری ساخت مدرسه شوکتیه را با دستان استادان و معماران یزدی شروع کرد و در سال ۱۳۱۲ به اتمام رساند که اکنون این مدرسه یکی از بناهای تاریخی شهر بیرجند در خراسان جنوبی است و به عنوان سومین مدرسه ایرانی به شیوه جدید از آن یاد می شود.

همچنین تا قبل از سال ۱۳۵۷ و پیروزی انقلاب اسلامی مدارس اندکی در خراسان جنوبی احداث شد تا دانش آموزان به دور از فضاهایی سنتی به تحصیل بپردازند.

همزمان با طلوع فجر و بالا آمدن خورشید انقلاب بر آسمان ایران، خراسان جنوبی هم در ابعاد مختلفی اعم از مدرسه سازی زیر پرتو های گرما بخش انقلاب رشد چشمگیری داشت به گونه ای که امروزه صدها مدرسه در نقاط مختلف روستایی و شهری این استان کویری احداث شده تا دانش آموزان بتوانند در بستری مطلوب مسیر پیشرفت را طی طریق کنند.

از این می توان گفت برخورداری از امکانات یکسان تحصیلی دانش آموزان حتی در دورترین از نقاط کشور ازجمله افتخارات موجود در کارنامه انقلاب اسلامی بوده که از ۴۰ سال گذشته تاکنون روند رو به رشدی داشته است.

پرده اول: ابتدای انقلاب

ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، یعنی قریب به ۳۹ سال گذشته دانش آموزان خراسان جنوبی پشت میز و نیمکت هایی چوبی مشق زندگی می آموختند و هراس فرود آمدن دیوارهای کلاس درس جایی برای یادگیری باقی نمی گذاشت.

گذشته از این هزاران دانش آموز شهری و روستایی تنها در ۱۷۹ مدرسه مسیر آینده را طی طریق می کردند و همین امکانات محدود هم بسیاری از آن ها را از قافله تحصیل جدا می کرد.

آری، ۳۹ سال گذشته دانش آموزان تنها با گچ هایی رنگی بر روی تخته سیاه از «تصمیم کبری»، «دندان شیرین هما»، «پژمردگی گل های ژاله» و «حیوانات حسنک» می نوشتند و شاید استفاده از نرم افزارهای آموزشی و تجهیزات هوشمند برایشان رؤیایی دست نیافتنی بود.

پرده دوم: انقلاب در مدارس

۴۰ سال از عمر بابرکت انقلاب اسلامی می گذرد و پیشرفت های خراسان جنوبی در حوزه مدرسه سازی، تجهیز و نوسازی مدارس و استفاده از امکانات آموزشی بر کسی پوشیده نیست.

فعال بودن هزار و ۷۳۰ مدرسه در مقاطع مختلف تحصیلی و مجهز شدن مدارس به سیستم سرمایشی و گرمایشی و توجه به سرانه ورزشی دانش آموزان از مهم ترین دستاوردهای انقلاب در بخش مدرسه سازی این دیار کویری است.

در شرایط کنونی انقلاب اسلامی شرایطی را فراهم آورده که والدین فارغ از هر گونه دغدغه، فرزندانشان را روانه مدارس می کنند تا با استفاده از بهترین تجهیزات آموزشی و در فضایی ایمن، آینده درخشانی برایشان ترسیم شود.

دقایقی را پای صحبت های مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان جنوبی می نشینیم تا از خدمات شایسته انقلاب در اقصی نقاط استان در حوزه مدرسه سازی بگوید تا آیه یاسی برای بدخواهان نظام باشد.

تجهیزات تنها میز و نیمکت چوبی بود

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان جنوبی در گفت وگو با خبرنگار مهر بیان کرد: در سال ۱۳۵۸، ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ۱۷۹ مدرسه با ۷۸۷ کلاس درس در استان موجود بوده است.

محمدرضا بیکی ادامه داد: این در حالی است که اکنون هزار و ۷۳۹ مدرسه با هفت هزار و ۹۹۶ کلاس درس در خراسان جنوبی فعال است.

وی بیان کرد: سرانه فضای آموزشی اول پیروزی انقلاب اسلامی تقریبا ۱٫۱ مترمربع برای هر دانش آموز بوده که هم اکنون به ۶٫۷ مترمربع ارتقاء یافته است.

بیکی بابیان اینکه بر اساس مستندات بیش از ۷۵ درصد کلاس های درس ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران تخریبی بوده است، افزود: در شرایط کنونی تنها ۱۶ درصد کلاس های درس تخریبی هستند.

وی ادامه داد: عمده تجهیزات موجود در سال ۵۸ فقط نیز و نیمکت و آن هم از نوع چوبی بوده ولی اکنون در کلیه مدارس تجهیزات آموزشی و کمک آموزشی به صورت استاندارد و هوشمند است.

۷۵ درصد کلاس های درست مجهز به سیستم گرمایش حرارتی

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان جنوبی بیان کرد: ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، کمتر از پنج درصد کلاس های درس از سیستم گرمایش حرارت مرکزی بهره مند بوده اند.

وی ادامه داد: در حال حاضر بیش از ۷۵ درصد کلاس های درس دارای سیستم گرمایش حرارت مرکزی و مابقی نیز از تجهیزات گرمایشی استاندارد استفاده می کنند.

بیکی بیان کرد: همچنین در سال ۵۸ سالن های ورزشی وجود نداشته ولی اکنون سرانه فضای ورزشی سرپوشیده به ازای هر دانش آموز ۰٫۶۵ درصد مترمربع است.

وی اظهار کرد: امروزه خیران هو توجه خاصی به ساخت مدرسه و تامین فضایی مناسب برای تحصیل کودکان داشته که بدون شک این روند ادامه خواهد داشت.

نگاهی ویژه به مدارس شبانه روزی

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه در قبل از انقلاب شاهد محدود مدارس روستایی در جنوب خراسان بودیم، اظهار کرد: در حال حاضر آنقدر در روستاهای خراسان جنوبی مدرسه ساخته شده که در برخی از مناطق روستایی شاهد مدارسی هستیم که به اندازه کافی دانش آموز ندارد.

سید مجتبی علوی مقدم ادامه داد: تعداد محدود مدارس روستایی نیز برای این ساخته شد که اگر از محافل و مجامع بین المللی برای بازدید آمدند چیزی برای ارائه داشته باشند.

وی با بیان اینکه اما بعد از انقلاب به روستاها و فراهم کردن شرایط زیر ساختی و آموزشی مورد توجه ویژه قرار گرفته است، افزود: طی چهل سال عمر با برکت انقلاب اسلامی دولت و خیرین اقدامات بزرگی در این زمینه به ویژه در مناطق محروم انجام دادند.

علوی مقدم بیان کرد: ساخت مدارس خوابگاهی و شبانه روزی در مدارس شبانه روزی نیز به دلایل عدیده ای مورد توجه جدی است که به ویژه در مورد مقاطع بالا و دبیرستان می تواند گره گشاء باشد.

آنچه مسلم است امروزه سرشاخه های درخت تنومند انقلاب بر شهرها و حتی دیگر کشورهای اسلامی سایه افکنده و روز به روز بر عظمت آن افزوده می شود. بدون شک چهل سال دیگر و دیگر هم خواهد آمد و نسل آینده از پیشرفت های دیگری در حوزه های مختلف قلم خواهند زد.

پرسش و پاسخ در دمیدن روح حیات در کالبد مدارس / پادرمیانی انقلاب برای پیشرفت

گفتگو با هوش مصنوعی