وضعیت داروهای ضدسرطان در فهرست رسمی دارویی کشور



به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، نازیلا یوسفی با اشاره به وضعیت داروهای ضدسرطان در فهرست دارویی ایران، اظهار کرد: یکی از حوزه های گسترده دارودرمانی، درمان بدخیمی هاست که به دلیل پیچیدگی های سلولی - مولکولی، تنوع بالایی دارد. دارودرمانی این بیماری ها شامل گروه های مختلفی مانند «عوامل آلکیله کننده»، «آنتی متابولیت »ها، ترکیبات طبیعی، آنتی بیوتیک های ضدتومور، عوامل هورمونی، درمان های هدفمند و ایمنی درمانی ها می شود.

وی افزود: از ۲۱ داروی آلکیله کننده در جهان، ۱۸ دارو در فهرست دارویی ایران موجود است و سه داروی باقی مانده حائز اهمیت نبوده و نبود آنها در کشور اختلالی در درمان ایجاد نمی کند. در گروه آنتی متابولیت ها نیز از ۱۹ داروی موجود در سطح جهانی، ۱۱ دارو در فهرست ایران ثبت شده است و داروی «آزاسیتیدین» نیز به صورت تک نسخه ای قابل دسترسی بوده و در حال طی مراحل ورود به فهرست است.

یوسفی ادامه داد: در گروه ترکیبات طبیعی، ۱۰ دارو از ۱۵ داروی موجود در جهان در فهرست دارویی ایران گنجانده شده است و سایر داروهای این دسته عمدتا فاقد متقاضی بوده اند. همچنین از ۹ آنتی بیوتیک ضدتومور، ۸ مورد در فهرست ایران قرار دارد.

وی با اشاره به وضعیت داروهای هورمونی گفت: این گروه از داروهای ضدسرطان دارای زیرمجموعه های متعددی هستند و در پروتکل های درمانی انواع بدخیمی ها جایگاه دارند. تاکنون ۱۸ دارو از ۳۰ داروی هورمونی در فهرست ایران ثبت شده و برای ۱۲ داروی ناموجود تقاضایی از سوی مراکز درمانی ارائه نشده است.

چالش اصلی در حوزه داروهای ضدسرطان

سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده های سلامت محور سازمان غذا و دارو در ادامه تصریح کرد: چالش اصلی کشور در تأمین داروهای ضدسرطان، مربوط به درمان های هدفمند و ایمنی درمانی هاست.

وی تأکید کرد: داروهای ایمنی درمانی، در دسته داروهای با فناوری بالا قرار داشته و به صورت اختصاصی عمل می کنند. با وجود اثربخشی بالا و عوارض کمتر، هزینه های طراحی و توسعه آن ها بالاست. در حال حاضر، بیش از ۱۰۰ داروی درمان هدفمند و ایمنی درمانی در جهان وارد بازار شده است، اما تنها ۳۰ درصد آن ها در فهرست دارویی ایران وجود دارد.

یوسفی خاطرنشان کرد: این حوزه از درمان های سرطان به سرعت در حال پیشرفت است و با فناوری های جدید، به ویژه استفاده از هوش مصنوعی در طراحی و تولید دارو، شاهد انقلابی در این زمینه خواهیم بود. اما در حال حاضر، فاصله دسترسی ما به این گروه از داروهای گران قیمت و حیاتی در حال افزایش است.

وی در پایان تأکید کرد: با وجود پیشرفت مناسب در تأمین داروهای متداول سرطان، در حوزه درمان های جدیدتر مانند درمان های هدفمند، نیاز به سرمایه گذاری و سیاست گذاری های دقیق تر وجود دارد و فهرست دارویی کشور منتظر پیشنهاد مولکول های دارویی اثربخش و هزینه اثربخش از سوی شرکت های دارویی برای ورود به این دسته درمانی است.

انتهای پیام/
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «وضعیت داروهای ضدسرطان در فهرست رسمی دارویی کشور» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.