میراث کهن کهگیلویه قربانی بی تدبیری مسؤولان / کاروانسرای بافت تاریخی تخریب شد



به گزارش خبرگزاری فارس از کهگیلویه/طیبه سادات سعادتی نیک/ بافت ۴۵ هکتاری دهدشت در گذشته چهار راه تجاری و اقتصادی جنوب ایران زمین بوده است.

شهر قدیمی یا بافت تاریخی دهدشت تازه تر از وقایع روزگارش با هر گردشگری حرف دارد؛ این بافت که در ضلع جنوبی شهر کنونی واقع شده است آثاری از قبیل کاروانسرا، حمام، مدرسه، مسجد، بازار و امامزادگان را در در خود جای داده است.

کاروانسرا یکی از آثار منحصر به فرد تاریخی در ضلع غربی بافت قدیم است که قدمتش به دوران صفویان برمی گردد.این بنا دارای ۳۷ حجره و ۳۰ ایوان در جلوی حجره ها بوده که گرداگرد حیاط بنا شده است.

این اثر تاریخی محل اتراق بازرگانان آن روزگار بوده و دارای بازار و میدان بزرگی در ضلع غربی، اصطبل در ضلع شرقی است که بقایایی از آن بر جای مانده است و همه مجموعه با شماره ۳۵۵۱ به ثبت ملی رسیده و در انتظار ثبت جهانی است.

در حالی که نسیم امید بر کالبد بی روح کهگیلویه برای ثبت جهانی نگین درخشان معماری صفوی دمیده بود اما در سایه بی توجهی اداره کل میراث فرهنگی استان و بی تدبیری مسؤولان برای حفاظت و صیانت از آثار متاسفانه امروز بخشی از تاریخ کهن این دیار نابود شد.

کاروانسرای بافت قدیم که با ورود به آن احساس حضور در تاریخ به هر گردشگری دست می دهد و با معماری زیبا و کهنی که دارد چشم هر بیننده ای را به تماشا وا می دارد از ادامه حیات باز ماند.

بخشی از دیوار این اثر کهن امروز فرو ریخت تا زنگ هشداری شود برای نابودی همه بافت؛ تلنگری به مسؤولانی که یا متوجه اهمیت تاریخ کهگیلویه نیستند یا نمی خواهند این ظرفیت گردشگری را ببینند.

تخریب کاروانسرا کمتر از پنج سال بعد از مرمت این سؤوال را مطرح می کند که آیا حفظ بافت کهن این شهر و رعایت اصول ساختار بافت تاریخی نباید مورد توجه اداره کل میراث فرهنگی باشد و چرا مرمت آثار تاریخی اصولی انجام نگرفته است؟

بافت تاریخی که با معماری اصیل خود در گذر هزاره ها جان سالم به در برده است امروز به دلیل بی مهری های مسؤولان به وضعیت بحرانی رسیده و در آستانه نابودی کامل است.

بافت تاریخی دهدشت سال ۱۳۹۶ از اداره میراث فرهنگی کهگیلویه منفک و به پایگاه بافت تاریخی واگذار شد.

شکرالله علیزاده در گفت وگو با فارس می گوید: مرمت های انجام گرفته در بافت غیر اصولی و کارشناسی نشده به همین خاطر دوام نیاورده و تخریب شده است.

مسؤول پایگاه بافت تاریخی دهدشت افزود: کاروانسرا امروز تخریب شد بنای امامزاده جابر(ع) هم با شرایطی که دارد به زودی فرو می ریزد.

وی با بیان اینکه نتیجه کار غیر اصولی چیزی جز این نمی شود، گفت: بارها طی مکاتبات به مدیرکل اعلام کردم مرمت ها از روی قواعد و اصول معماری انجام نشده اما توجهی نکرد.

علیزاده افزود: نظارت بر کار مرمت نبود، ناظر هم نبود اگر بود مهارت نداشت.

وی با بیان اینکه مرمت کار و ناظر به منافع شخصی فکر کردند، تصریح کرد: بافت قربانی منافع شخصی آن ها شد.

این مسؤول از سودجویی در کار مرمت آثار خبر داد و افزود: اداره کل پیمان ها را به پیمانکارانی واگذار می کند که هیچ کدام تخصصی در این زمینه ندارند.

وی گفت: اداره کل نه تنها اعتبارات استانی به بافت دهدشت اختصاص نمی دهد اعتبارات ملی را به موقع ابلاغ نمی کند تا بتوانیم هزینه کنیم.

علیزاده با اشاره به اینکه در آستانه نوروز و ورود گردشگران به شهر هستیم، گفت: با این وضعیت با چه رویی به استقبال گردشگران برویم؟ کسی که کار را به افراد غیر کاردان سپرده باید پاسخگوی زیر سؤوال رفتن حیثت تاریخ و تمدن شهرستان باشد.

واقعیت این است بافت تاریخی دهدشت با بحران مواجه شده که اگر برای رفع آن اقدام اصولی صورت نگیرد به زودی شاهد تخریب دیگر آثار این مجموعه کهن خواهیم بود.

انتهای پیام/۸۲۰۱۶
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «میراث کهن کهگیلویه قربانی بی تدبیری مسؤولان / کاروانسرای بافت تاریخی تخریب شد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.