لیلاز: فساد بانکی در دولت روحانی موجب رشد تورم شد / دسته کلید گم شده اخلاق که گم نشده آقای حجاریان؟! / خطر جدی بذل و بخشش اراضی دولتی!



سرویس سیاست مشرق- روزنامه ها در لابه لای گزارش ها و سرمقاله ها، قسمتی از صفحات خود را به اخبار روزهای گذشته یا اخبار ویژه اختصاص می دهند که مشرق در ادامه به آنها اشاره می کند.

**********

کیهان

کسب درآمد دولت از بورس به قیمت ایجاد مشکلات اقتصادی

برخی تدابیر دولت هرچند ممکن است کسری بودجه اش را از طریق بورس تأمین کند اما در ادامه می تواند به افزایش نقدینگی و تورم و شکل گیری سفته بازی دامن بزند.

این تحلیل را روزنامه اعتماد منتشر کرده و می نویسد: در حالی که کل تأمین مالی بازار سرمایه در سال گذشته ۲۶۴ هزار میلیارد تومان بود، در ۱۰ ماهه اول امسال، ۵۰۰ هزار میلیارد تومان در بازار سرمایه تأمین مالی صورت گرفته است. این گزارش به وزیر اقتصاد در جلسه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی بود. با استناد به صحبت های او تامین مالی در اقتصاد تا دی ماه، نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش حدود ۹۰ درصد داشته است. دژپسند در این جلسه عنوان کرده بود که باید در سال جاری تامین مالی اقتصاد از طریق بازار سرمایه به هزار هزار میلیارد تومان برسد که تا دی ماه به نیمی از آن رسیده ایم.

پیش تر وزیر اقتصاد صحبت هایی مبنی بر درآمدزایی ۴۶ هزار و ۴۱۳ میلیارد تومانی دولت در بازار سرمایه طی ۹ ماهه نخست سال جاری مطرح کرده که از مالیات نقل و انتقال سهام و واگذاری سهام شرکت های دولتی به دست آمده است. آمارها نشان می دهد که دولت در مدت مشابه سال ۹۸ از بورس ۴ هزار و ۷۳۱ میلیارد تومان درآمدزایی داشته که اگر با درآمد سال جاری مقایسه شود، افزایشی ۸۸۱ درصدی را نشان می دهد. این افزایش به دلیل حمایت های همه جانبه از بازار سرمایه بوده است. نمود عینی آن نیز در قله روانی دو میلیون واحدی مرداد سال جاری مشاهده شد.

دژپسند بر این باور است که باید درآمدزایی از بازار سرمایه در سال ۱۴۰۰ به هزار و ۴۰۰ هزار میلیارد تومان برسد که بخش عمده آن باید سرمایه گذاری جدید باشد. تلاش های تیم اقتصادی دولت در تامین مالی بخش ها از بازار سرمایه به جای بانک ها در افزایش شاخص های بورس تا مرداد کاملا مشخص است. اما به نظر می رسد بازار سرمایه آن طور که باید مورد توجه قرار نمی گیرد و بخش ها همچنان به سیستم بانکی برای وام گیری اعتماد می کنند. مثال عینی این جمله در تسهیلات دهی ۱۲۱۹ هزار میلیارد تومانی بخش های اقتصادی از سیستم بانکی تا پایان آذرماه است.

شاید مهم ترین علل رغبت بخش های اقتصادی به بانک ها به جای بازار سرمایه، در شائبه تامین کسری بودجه دولت از طریق بورس باشد. پیش بینی شده بود که دولت در سال جاری ۱۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد و تنها راه تامین آن بازار سرمایه است. کارشناسان بر این باورند که شاید دولت بتواند از طریق عرضه سهام شرکت های خود در بازار سرمایه درآمدزایی کرده و بدهی خود را کم کند اما در نهایت می تواند با اعمال سیاستی غلط، به بحران افزایش حجم نقدینگی و نیز تورم دامن زند. دلیل دیگر عدم تامین مالی بخش ها از بازار سرمایه، شکل گیری فعالیت های سفته بازانه و دلالی در بازار سرمایه است که البته آن هم به دلیل اعمال سیاست ها و دخالت های دولت است.

اسرائیل دیفنس: پهپادهای ایران می تواند ارتش ما را فلج کند

یک نشریه نظامی صهیونیستی اذعان کرد: پدافند هوایی اسرائیل نمی تواند از عهده مواجهه با پهپادهای تهاجمی ایران برآید.

«اسرائیل دیفنس» در گزارشی به بررسی توانمندی های پهپادهای ایران و امکان مواجهه سیستم پدافندی اسرائیل پرداخت و نوشت: حملات اسکادران های مختلف و پهپادها از هر جهت و در ارتفاعات متعدد می تواند از سامانه پدافند هوایی اسرائیل عبور کرده و مانورهای نیروی زمینی ارتش آن را مختل کند. ایران اخیرا مانورهای زیادی با هواپیماهای بدون سرنشین انجام داده که اسرائیل نباید اجازه بدهد توانایی های ایران در این زمینه اسرائیلی ها را غافلگیر کند؛ چرا که این کشور از زمان جنگ با عراق طی دهه های گذشته در حال توسعه هواپیماهای بدون سرنشین بوده و جهش بزرگی در این زمینه داشته است. چندین بار پهپادهای آمریکایی و اسرائیلی توسط ایرانی ها ساقط شده است.

ایران دارای دانشگاه های عالی در زمینه علوم دقیق و مهندسی بوده و فارغ التحصیلان زیادی در مشاغل مربوط به صنعت امنیتی دارد. پهپادهای ایران بسته به نوع آن می تواند از سامانه پدافند هوایی اسرائیل عبور کند. قرار نیست همه این پهپادها وارد حریم هوایی اسرائیل شوند یا به همه اهداف برخورد کنند بلکه ضربه زدن تعدادی از آنها به اهداف نیز برای ایجاد ویرانی و مرگ در اسرائیل کافی است.

به عنوان مثال اگر پهپادهای ایران به ایستگاه های راداری اسرائیل برخورد کند سامانه دفاع هوایی کارایی خود را از دست می دهد و امواج بعدی حملات با موفقیت بیشتری به هدف می خورند. در این شرایط باید جنگ بزرگی را تصور کنیم که با حملات پهپادی ایران همراه باشد.

درست است که سامانه پدافند هوایی اسرائیل شامل هواپیماهای جنگی و بالگردهایی است که می تواند پهپادها را رهگیری کند؛ همان طور که در گذشته نیز این کار را انجام دادند اما هر موشک هوا به هوا برای مدیریت یک پهپاد طراحی نشده است. بنابراین حتی تسلیحات مناسب در نیروی هوایی ارتش اسرائیل نیز هم از نظر تنوع و هم از نظر کمیت محدود است. علاوه بر آن بالگردها و هواپیماها نیاز به سوختگیری دارند و این فرآیند دفاع را پیچیده تر می کند. اگر یک حمله هماهنگ با استفاده از پهپادهای مختلف در ارتفاعات متفاوت و از جهت های مختلف توسط ایران به سمت اسرائیل انجام شود در این صورت کارایی کلی سامانه های پدافند هوایی به شکل چشمگیری کاهش می یابد. ممکن است این حمله از کشتی های موجود روی دریا یا از خاک ایران یا یمن و سوریه و لبنان انجام شود، این روش برای خثنی کردن تهدیدات ایران زمان بر خواهد بود.

باید نگاهی به آخرین مانورهای ایران داشته باشیم که با استفاده از پهپاد تهاجمی انجام شد. این یک پهپاد بزرگ است که کلاهکی با وزن کمتر را حمل می کند و طوری طراحی شده که برای ایجاد اختلال در رادیاتورهای دستگاه های شناسایی دشمن نیز به کار می رود. ایران مستقیما یا از طریق کشورهایی مانند یمن و لبنان می تواند از این پهپادها علیه اهداف داخلی اسرائیل استفاده کند و حتی ممکن است ساختمان های بزرگ اسرائیل مورد هدف قرار بگیرد و شمار زیادی از اسرائیلی ها کشته شوند.

ایرانی ها سال هاست که در حال انجام تحقیقات و مطالعاتی درباره اسرائیل هستند و به خوبی می دانند که عنصر مرگ در جبهه داخلی یا در میدان جنگ نقش تعیین کننده ای برای اسرائیلی ها دارد و اگر چنین کشتاری اتفاق بیفتد، اسرائیلی ها به طور کامل اعتماد خود را نسبت به ارتش از دست می دهند. پهپادهای ایران می توانند از سامانه پدافند هوایی محوری اسرائیل عبور کنند و تلفات انسانی زیادی بر جبهه داخلی اسرائیل وارد آورند.

افزایش توانایی های ایران در زمینه توسعه پهپادها بخشی از استراتژی گسترده این کشور با هدف فرسایش اسرائیل در نبردهای آینده است که کاهش مشروعیت حاکمیت اسرائیل را برای اتباعش به همراه خواهد داشت.

لیلاز: فساد بانکی در دولت روحانی موجب رشد تورم شد

عضو مرکزیت حزب کارگزاران می گوید فساد بانکی موجب تورم در هفت ساله دولت روحانی شده است.

سعید لیلاز ضمن یادداشتی در روزنامه ایران نوشت: تورم در اقتصاد ایران از اواخر دهه ۴۰ شمسی به یک پدیده و بیماری مزمن تبدیل شد. مزمن شدن تورم در ایران به دوره ای بازمی گردد که در دهه ۴۰ دلارهای نفتی وارد اقتصاد کشور شد و برای جذب آن معادلش ریال چاپ شد. همان معضلی که از آن با نام بیماری هلندی یاد می شود. پس از دهه ۵۰ شمسی و اوایل انقلاب اسلامی یعنی حدود ۱۵ سال پس از برنامه سوم توسعه که با اصلاحات ارضی نیز همزمان بود، حجم دولت آن قدر بزرگ شد که برای تأمین هزینه های خود باید میان تزریق دلارهای نفتی به اقتصاد یا استقراض از بانک مرکزی یکی را انتخاب می کرد. بنابراین در این دوره بزرگی، اندازه و وظایفی که بر عهده دولت گذاشته شد، به عنوان یکی از عوامل مهم تورم در کشور شناخته می شود.

در حدود ۷ سال گذشته نیز با وجودی که دولت به میزان زیادی استقراض از بانک مرکزی را کاهش داده است، اما پدیده دیگری به نام فساد در شبکه بانکی که قیمت تمام شده پول در آن از قیمت فروش پول بیشتر است، محرک جدیدی برای رشد نرخ تورم بوده که تا سال گذشته سهم بالایی در تورم زایی داشته است چرا که شبکه بانکی برای تراز کردن صورت های مالی خود به اضافه برداشت از بانک مرکزی روی می آورند و موجب چاپ بیشتر پول می شوند. مشکلی که با وجود مقابله جدی با آن همچنان وجود دارد.

وی می افزاید: در سال ۱۳۹۷ علاوه بر مشکلات ساختاری و سنتی مانند کسری بودجه و فساد شبکه بانکی که باعث رشد نرخ تورم می شود، مشکل دیگری به نام تحریم به اقتصاد ایران افزوده شد که عرضه کل را به واسطه کاهش درآمدهای ارزی و نفتی به شدت کاهش داد. این در حالی است که نقدینگی با همان آهنگ قبلی رشد کرد.

بنابراین در طول این سال ها نه تنها مشکلات ساختاری و سنتی رشد تورم حل نشده است، بلکه دو مشکل جدید نیز به آنها اضافه شده است. در این مدت دولت تقریبا مشکل سوم یعنی تحریم ها را جذب و رفع کرده است، اما همچنان سه مشکل دیگر باقی است به طوری که کسری بودجه همچنان ادامه دارد، دولت یارانه سنگینی برای مقابله با کرونا پرداخت می کند و فساد شبکه بانکی نیز پابرجاست. در همین راستا به نظر می رسد با وجود کاهش قابل توجه شتاب نرخ تورم در ماه های اخیر نمی توان انتظار تک رقمی شدن تورم در آینده نزدیک را داشت. در شرایطی که در مهرماه امسال نرخ تورم ماهانه به ۷ درصد رسیده بود این نرخ در آبان به ۵/۲ درصد، در آذر به ۲ درصد و در دی ماه به ۱/۸ درصد رسیده است و پیش بینی می شود با این روند در بهمن و اسفند سال جاری این نرخ به حدود یک درصد کاهش یابد، ولی در آینده نزدیک شاهد افت قابل توجه تورم نخواهیم بود.

یادداشت لیلاز در حالی است که نرخ تورم در دولت روحانی در برخی مقاطع حتی تا ۵۲ درصد نیز بالا رفت و هم اکنون بالای ۳۲ درصد اعلام شده است.

سانسور دستور رسیدگی به پرونده فساد دانه درشت ها

اغلب روزنامه های زنجیره ای مدعی اصلاح طلبی، خبر مهم سفر رئیس قوه قضائیه به استان گیلان و دستور رسیدگی ویژه به پرونده مفاسد ناشی از واگذاری رانتی شرکت های رشت الکتریک و ایران پوشش را به تیغ سانسور سپردند!

روزنامه های سازندگی، شرق، ایران، اطلاعات، جمهوری اسلامی، همشهری، آفتاب یزد و آرمان، ترجیح دادند دستور مهم قضایی در این زمینه را اصلا در صفحه اول خود منعکس نکنند و اغلب آنها حتی اصل خبر را هم در صفحات داخلی منتشر نکردند. روزنامه اعتماد تنها روزنامه نزدیک به اصلاح طلبان بود که یکی از تیترهای خود را به این موضوع اختصاص داد.

تنها در یک قلم زد و بند عجیب در سال ۸۲، کارخانه رشت الکتریک با ۱۲ هکتار زمین و انبوهی از امکانات، به همسر آقایان کرباسچی، قبه و عبداله نوری، به قیمت ۲ میلیارد تومان و در ۱۲ قسط

فروخته شده است!

دسته کلید گم شده اخلاق که گم نشده آقای حجاریان؟!

هرچه به انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ نزدیک می شویم، فاصله گذاری اصلاح طلبان با دولت حسن روحانی بیشتر خواهد شد و حال آنکه آنها چهار سال قبل می گفتند روحانی این بار با دسته ای از کلید برای حل مشکلات آمده است!

این تحلیل را وبسایت الف در نقد فرافکنی های اخیر کسانی چون حجاریان منتشر کرده و نوشت: کارنامه دولت اعتدال طی هفت سال گذشته موجب شده که جریانات حامی آن در ماه های پایانی به هر نحوی تلاش کنند تا حداقل در حرف از آن فاصله بگیرند.

در آخرین اظهارنظر سعید حجاریان، عنوان داشته است: «دندانه کلید شدن، یعنی کلید از خودمان نبوده است. لازمه کلیدداری دولت و مسئولیت پذیری سیاسی لغو نظارت استصوابی و پایان سیاست ورزی نیابتی است.» بی تردید در کمتر از ۵ ماه تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تاکید بر این موضوع که آقای روحانی از جریان اصلاح طلب نبوده یا اینکه تا زمانی که نامزد اصلی آنها در انتخابات حضور نداشته باشد نمی توان مسئولیت آن را پذیرا باشند نه تنها با عقل و منطق سازگار نیست بلکه نوعی بی اخلاقی و توهین به افرادی که با تشویق آنها رای دادند نیز هست و ناگفته پیداست نهایت چنین سیاست ورزی تاکید بر ولنگاری در عرصه سیاسی است.

بر همگان آشکار است که اصلاح طلبان چه در سال ۱۳۹۲ و چه در سال ۱۳۹۶ با تمام توان از حسن روحانی حمایت کردند. بالطبع اگر آنها مخالف خط مشی دولت اعتدال بودند حداقل انتظار این بود در سال ۱۳۹۶ از وی حمایت نمی کردند یا اینکه می توانستند سیاست سکوت را در پیش بگیرند و از نامزدی حمایت ننمایند یا حداقل با اما و اگر حمایت می کردند. اما وقتی به صراحت آقای خاتمی به عنوان لیدر اصلاح طلبان به میدان می آید و «تکرار می کند» اخلاق سیاسی حکم می کند که پاسخگوی کارنامه آن نیز

باشند.

البته خود سعید حجاریان در سال ۱۳۹۶ مردم را ترغیب به رای دادن به روحانی می کرد و صدالبته آن روزها صحبتی از نظارت استصوابی، شورای نگهبان، سیاست نیابتی و … نبود. او در یادداشت تلگرامی در اردیبهشت ماه ۹۶ نوشته بود «آقای روحانی چهار سال پیش با یک کلید آمد و توانست قفل تحریم های هسته ای را با آن باز کند و برجام را رقم بزند. روحانی این بار با یک دسته کلید آمده است.»

جدا از این پرسش منطقی که آن دسته کلید الان کجاست؟ سوالات دیگری نیز قابل طرح است. اینکه مثلا شورای شهر تهران نیز که در آنجا خبری از نظارت استصوابی نبوده و نیست چه عملکرد خاص و ویژه ای داشته است؟ تزلزل در انتخاب شهردار، شوآف درباره نامگذاری نام خیابان ها، ثبت آرزوهای شهروندان تهرانی … بخشی از عملکرد شورای شهر در دوره پنجم است که تماما اصلاح طلبند.به نظر می رسد هرچه زمان ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ نزدیک تر می شود انتظار این است که اصلاح طلبان تلاش کنند تا فاصله خود را با دولت بیشتر و بیشتر کنند؛ چرا که براساس برخی نظرسنجی ها میزان محبوبیت روحانی به زیر ده درصد افت کرده است.

اما فاصله گیری از دولت در ماه های پایانی نمی تواند راهگشای آنها در انتخابات پیش رو باشد. در واقع قرار نیست اصلاح طلبان هر بار بعد از مدتی با بی مسئولیتی و حاشیه پردازی از توضیح درباره عملکرد خود سر باز بزنند و جوابگو نباشند.

ایران



۱۱ هزار پرونده بازپس گیری اموال بنیاد مستضعفان



خبر اول اینکه، رئیس بنیاد مستضعفان گفت: با رویکرد ریاست قوه قضائیه، روند بازپس گیری املاک این بنیاد شتاب گرفته است و افراد و نهادهایی که بدون اجازه این اموال را در اختیار دارند باید آن را به صاحبان اصلی عودت دهند. به گزارش ایرنا، پرویز فتاح افزود: ۱۱ هزار پرونده برای بازپس گیری املاک این بنیاد از اشخاص و نهادها در مراجع قضایی تشکیل شده است.فتاح در بخش دیگری از سخنان خود گفت که اسناد به دست آمده نشان می دهد پدر و پسر پهلوی بیش از ۴۴ هزار ملک را به نام خود سند زده بوده اند.



ادعای جدید درباره فعالیت های هسته ای ایران



خبر دیگر اینکه، روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی به نقل از سه دیپلمات که ادعا می کنند از نتیجه تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی از دو سایت در ایران مطلع شده اند، آورده است که بازرسان آژانس به تازگی شواهدی به دست آورده اند که نشان دهنده وجود فعالیت های هسته ای اعلام نشده در ایران است. به گزارش ایسنا، این روزنامه امریکایی در گزارش ادعایی خود به نقل از این دیپلمات ها آورده است که نمونه های گردآوری شده در پاییز گذشته از دو سایت در ایران حاوی فلز رادیواکتیو بوده است که می تواند نشان دهد ایران فعالیت هایی در زمینه تسلیحات هسته ای داشته است. این منابع آگاه گفته اند که به طور دقیق از ماهیت یافته های جدید بازرسان آژانس مطلع نیستند.



بازداشت ۱۱ ایرانی در مرزهای امریکا



شنیدیم که، اداره گمرک و مرزبانی ایالات متحده اعلام کرد که گروهی متشکل از ۱۱ ایرانی را که اوایل هفته جاری به صورت غیرقانونی از مرز مکزیک به ایالت آریزونای امریکا وارد شده بودند، بازداشت کرده است. به گزارش ایسنا به نقل از شبکه یورو نیوز، طبق بیانیه مطبوعاتی این سازمان، تعداد ایرانیان بازداشت شده در سال جاری، بالاترین میزان طی دو سال اخیر بوده است.در سال ۲۰۲۰ میلادی مأموران مرزبانی امریکا ۸ ایرانی را بازداشت کرده بودند، این در حالی است که شمار دستگیرشدگان ایرانی در سال ۲۰۲۱ میلادی تا کنون به ۱۴ تن رسیده است.پیش از این در ماه گذشته جو بایدن، رئیس جمهوری تازه امریکا با امضای یک فرمان اجرایی تصمیم دونالد ترامپ - رئیس جمهوری سابق - را در مورد مرزهای جنوبی ایالات متحده و ساخت دیوار فسخ کرد و خواهان «یک سیستم مهاجرتی جامع و انسانی مطابق با ارزش های امریکایی» شد.



دعوت واتیکان از آیت الله محقق داماد



دست آخر اینکه، سفارت ایتالیا و سفارت واتیکان در تهران از جانب واتیکان، از آیت الله دکتر سیدمصطفی محقق داماد رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در مراسم دیدار نمایندگان ادیان اصلی و همچنین دانشمندان برجسته جهان در چارچوب کنفرانس cop۲۶ دعوت به عمل آورد.به گزارش ایسنا، این مراسم در تاریخ ۴ اکتبر ۲۰۲۱ (۱۲ مهرماه ۱۴۰۰) در شهر رم ایتالیا برگزار خواهد شد.بریتانیا، ایتالیا و واتیکان همایش cop۲۶ را برای نمایندگان ادیان و شماری از دانشمندان برجسته جهان سازماندهی کرده اند تا دیدگاه هایشان را برای پرداختن به مسائل مرتبط با تغییرات اقلیمی ابراز کنند. اهداف این کنفرانس به شرح ذیل است: ارتقای فعالیت های دولت ها برای افزایش مشارکت آنها جهت نیل به اهداف توافقنامه پاریس (Paris Agreement)، رهبری ادیان برای کمک به رفع مشکلات مرتبط با تغییرات اقلیمی و ترغیب مردم برای اقدام در جهت کاهش گرمایش زمین.

خراسان

خطر جدی بذل و بخشش اراضی دولتی! یک مقام نظارتی در نامه روزهای اخیر خود به مسئولان ارشد نهاد ریاست جمهوری، با اشاره به مصوبه اواخر آذرماه هیئت دولت در خصوص تسهیل سرمایه گذاری در برخی بخش های کشاورزی، متذکر شده طبق این تصمیم جدید دولت قرار است بخشی از زمین های دولتی به صورت رایگان و بدون درج محدودیت های زمانی – که هر دو مورد تاکید و الزام قوانین قبلی است- در اختیار تعدادی از اشخاص متقاضی قرار بگیرد که این تصمیم کاملا برخلاف قوانین بوده و باید به سرعت متوقف شود. مدیران دولتی برتر، نشان جدید می گیرند به پیشنهاد یک عضو کابینه که به تازگی به تایید حجت الاسلام روحانی رئیس جمهور نیز رسیده، قرار است مدیران دستگاه های اجرایی که به صورت ویژه برای ایجاد ساز و کارهای مناسب و پویا برای احصا و اعلام نیازمندی های پژوهشی و فناورانه مجموعه خود اقدام کردند و به فعالیت های تحقیقاتی مجموعه های دانش بنیان، جهت مناسب می دهند مورد تقدیر قرار بگیرند و نشان ملی مخصوص دریافت کنند.

آرمان ملی
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «لیلاز: فساد بانکی در دولت روحانی موجب رشد تورم شد / دسته کلید گم شده اخلاق که گم نشده آقای حجاریان؟! / خطر جدی بذل و بخشش اراضی دولتی!» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.