آنچه نوجوانان را در آسیب اعتیاد گرفتار می سازد



ایسنا/خراسان جنوبی نوجوانان به دلیل شرایط جسمی و روحی حساس خود بیشتر در معرض اعتیاد و آسیب پذیری مواد مخدر قرار دارند.

اعتیاد در واقع یک وابستگی جسمی یا روانی به استعمال یک ماده یا یک فرآیند است. اگر چه اعتیاد به همه موارد ذکر شده بااهمیت است و نیاز به پیگیری والدین دارد، ولی مهم ترین موضوع در این رابطه بحث اعتیاد نوجوانان به مواد مخدر است.

مطالعات زیادی در زمینه آسیب شناسی پدیده اعتیاد انجام شده است و محققان عوامل مختلفی را در ارتباط با شیوع اعتیاد در دوره نوجوانی معرفی کرده اند. در حقیقت دوره نوجوانی دوره ای پر از تعارضات و نوسانات است. یکی از ویژگی های دوره نوجوانی هویت یابی، کم رنگ شدن روابط نوجوان با خانواده، افزایش گرایش به دوستان هم سن و الگویابی از آن ها است. می توان گفت مهم ترین عوامل موثر در اعتیاد نوجوانان به مواد مخدر عوامل اجتماعی، اقتصادی، روانی، سیاسی و طبیعی هستند.

به گزارش ایسنا، بسیاری از والدین این عقیده را دارند که اعتیاد نوجوانان در واقع نوعی سرکشی و کوشش برای ایجاد جلب توجه بیشتر است؛ اما این علت فقط شامل عده معدودی از نوجوانانی است که در دام اعتیاد گرفتار می شوند. باید این نکته را دانست که خطری که این گروه سنی را تهدید می کند، تا این حد ساده و تک بعدی نیست، بلکه می تواند عوامل مختلف دیگری مانند یکنواخت شدن زندگی، مشکلات ارتباطی، افسردگی، کنجکاوی، اقدام برای کاهش وزن، استرس، اعتماد به نفس پایین، تجربه های جدید، فشار فکری و روانی زیاد و سابقه خانوادگی را شامل شود.

خطر آلودگی به مواد مخدر در کمین نوجوانان استان

حجت الاسلام قاسم فلسفی، یک مشاور خانواده به ایسنا گفت: ما با این واقعیت رو به رو هستیم که سن شروع اولین مصرف مواد مخدر کاهش پیدا کرده و به دوره نوجوانانی رسیده، اما نباید انکار کنیم و اولین راهکار این است که بپذیریم، انکارش نکنیم، مقاومت نکنیم و چه به عنوان یک مسئول؛ چه به عنوان یک سیاستگذار قبول کنیم که چنین مسئله ای در همه مناطق دنیا وجود دارد.

وی افزود: این که چرا این اتفاق افتاده یک بخشی از آن خاصیت دوره نوجوانی است؛ ما باید نگران باشیم؛ مغز نوجوان ما یک مغز آسیب پذیر است از این جهت که آن ها ممکن است قدرت تشخیص این که اکنون راه درست چه راهی درست است نداشته باشند و در تصمیم گیری و قضاوت شان دچار مشکل هستند.

این مشاور خانواده اظهار کرد: نکته ای که مهم است اهمیت روابط دوستی در دوره نوجوانی است و اینکه باورهایی که افراد دارند چقدر می تواند تاثیرگذار باشد؛ یکی از آن باورهای رایجی که وجود دارد این است که من فکر می کنم که مواد از یک آدم خلاف معمولا به من تعارف می شود؛ جالب است بدانید که مطالعات نشان داده در ۹۵ درصد مواردی که به انسان ها تعارف می شود اتفاقا از طرف آشنایان است.

وی بیان کرد: امری که لازم است این است که با توجه به اینکه اکثر نوجوانان و جوانان محصل و یا دانشجو هستند، لازم است که سیاست گذارها بپذیرند و انکار نکنند و آموزش مهارت های زندگی را در اولویت قرار دهند؛ والدین نیز روابط خود را با نوجوانان تقویت کنند.

این مشاور اظهار کرد: یکی از نشانه هایی که می تواند علامت خطر باشد و بسیاری از مطالعات هم نشان داده، بی حوصلگی نوجوانان است؛ والدین لازم است که حوصله سر رفتن نوجوانان را جدی بگیرند که یکی از علامت های پیش بینی کننده به سمت مصرف مواد مخدر است.

فلسفی ادامه داد: نکته دیگر اینکه در بحث نگرش ها و باورها متاسفانه باورهای غلط زیادی وجود دارد که در سطح اجتماع رایج است و بسیاری اوقات نه تنها نوجوانان ما که بلکه والدین را هم به اشتباه می اندازد و حتی مصرف کننده ها را؛ آن هم این است که ما فکر کنیم که مصرف کننده های مواد مخدر بسیار راحت قابل شناسایی هستند از طریق چهره و قیافه شان؛ باید بپذیریم ظرفیت ذهن نوجوان اندک بوده و ممکن است بسیار در معرض قرار نگیرند.

طبقه اجتماعی؛ عاملی زمینه ساز در بروز بزهکاری

پوراندخت عباسپور اسفدن، مشاور دادگاه اطفال خراسان جنوبی در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: طبقه اجتماعی غالب کودکان بزهکار را طبقه پایین و ضعیف جامعه شامل می شوند.

وی افزود: اگر خانواده به عنوان اولین محیطی که فرد در آن رشد و نمو مییابد، مورد کنکاش قرار گیرد، عواملی از جمله اختلاف پدر و مادر، تبعیض بین فرزندان، کمبود محبت، عدم حضور پدر در خانه، بزهکاری یکی از اعضای خانواده، نداشتن الگوی رفتاری مناسب، عدم درک فرزندان و غیره میتواند نقش مؤثری در بزهکاری فرزندان داشته باشد.

این مشاور دادگاه اطفال بیان کرد: علاوه بر این، عوامل دیگری همچون مسائل اقتصادی، فقدان تعلیم و تربیت مناسب، اشتغال و عوامل مرتبط با آن، مثل بیکاری و نارضایتی شغلی و سرانجام ضعف اعتقادات مذهبی در این زمینه مورد توجه قرار گرفته است.

عباسپور اسفدن ادامه داد: این طبقه از جامعه دارای وضع روانی و اجتماعی حساس تر و به مراتب آسیب پذیرتر نسبت به سایرین بوده و در نتیجه نوجوانانی که در خانواده های پرتنش رشد می کنند و یا فرزندان طلاق هستند و یا ارتباط گیری خوبی با والدین خود ندارند بیشتر مستعد بزهکاری هستند.

وی بیان کرد: همچنین نیازهای مالی و اقتصادی و قیاس نوجوانان با همدیگر بالاخص در فضای مجازی جرقه ای برای سوگیری آنان به مسیرهای ناسالم تلقی می شود.

قاچاق مواد مخدر و سرقت، بیشترین جرائم مرتکب شده در استان

این مشاور دادگاه اطفال تصریح کرد: در خراسان جنوبی و به ویژه مرکز استان بیشترین بزه های ارتکابی توسط کودکان و نوجوانان شامل سرقت، ضرب و جرح، مواد مخدر، برخی از اعمال منافی عفت و جرایم مرتبط با تصادفات است که چنانچه بخواهیم رتبه بندی کنیم، مواد مخدر و سرقت رتبه بالاتری دارند.

عباسپور اسفدن بیان کرد: سوءاستفاده از نوجوانان توسط قاچاقچی ها در حمل مواد مخدر، به دلیل اینکه مجازات سختی برای نوجوانان مدنظر قرار داده نمی شود این مدت بیشتر دیده می شود.

کودکان کار؛ مستعد ابتلا به بزهکاری

وی افزود: بر خلاف تصور عموم، کودکان کار فقط شامل کودکان مشغول به کار در خیابان ها نمی شوند و دسته های دیگری از جمله کودکان مشغول به کار خانگی، کودکان مشغول در کارگاه ها و محیط کار و کودکان مشغول در باندهای تبهکار که توسط خانواده یا نزدیکان فروخته شده یا ربوده شده اند و در این باندها به بدترین مشاغل از جمله جابجایی مواد مخدر، مشاغل جنسی، دزدی و … مجبور می شوند را نیز دربرمی گیرد.

این مشاور بیان کرد: یکی ازعلل افزایش بزهکاری و بزه دیدگی کودکان کار محرومیت از تحصیل و مهارت های اجتماعی است که دیگر کودکان در مدرسه می آموزند، چرا که آموزش های مدرسه فقط عناوین درسی نیست و مدرسه درکنار خانواده از مهم ترین نهادهای جامعه پذیری است؛ در واقع انها نه به درستی در خانواده و تحت محبت و تربیت خانواده قرار می گیرند و نه در مدرسه آموزش می بینند و همین سبب می شود که در معابر و از اشخاص نامناسب مطالبی را یاد بگیرند که خودشان و امنیت جامعه را با مشکل مواجه می کند.

عباسپور اظهار کرد: تاکنون موارد زیادی درخصوص کودکان کار که وارد بزهکاری شده اند در استان مشاهده نشده ولی با افزایش کودکان کار و شرایط اقتصادی با تورم بالا، استان باید آمادگی این مورد را نیز داشته باشد.

وی تصریح کرد: نظر به اینکه جمهوری اسلامی ایران درگیر نژادپرستی و اختلاف با تبعه های خاصی نبوده و نیست، تفاوتی بین بررسی پرونده های اتباع ایرانی و خارجی که در استان اکثرا افغانستانی هستند قائل نشده و روند قانونی خود را سپری می کند و همانطور که قابل پیش بینی است، مواد مخدر بیشترین فراوانی را در جرائم مرتکب شده توسط اتباع افغانستانی در استان دارد.

عباسپور اظهار کرد: در غالب تعاریفی که جامعه شناسان از جامعه بدست داده اند نکات مشترکی قابل تشخیص است و آن اینکه بسیاری از آنان جوامع انسانی را آنچنان بهم مرتبط و پیوسته دیده اند که قیاس جامعه انسانی با بدن انسان را دور از ذهن نمی دانند، به بیانی دیگر هر انسان مانند سلولی است که در کنار مجموعه ای پرشمار از سایر سلول ها مشغول به زیست و فعالیت است و اختلال در کارکرد هریک از آنها نیازمند توجه و مراقبت ویژه است؛ مسلم است که طرد هر یک از این سلول هایی که به هر دلیلی در خارج از محدوده طبیعی فعالیت خود قرار گرفته است نتیجه ای جز آسیب به کل مجموعه سلولی نخواهد داشت.

وی یادآور شد: فراموش نکنیم کودکان بزهکار، همان سلول های آسیب دیده ای هستند که برای بازگردانی هرچه بهتر آنها به جامعه باید بهترین تلاش ها را پی گرفت.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «آنچه نوجوانان را در آسیب اعتیاد گرفتار می سازد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.