شاخص های ارزیابی قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان در استان مرکزی ابلاغ شد



به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، در جریان قرار گرفتن مردم از امور و نحوه عملکرد دستگاه ها در قانون ذکر و یکی از الزامات هرجامعه ای است، آگاهی مردم از روند فعالیت و ارائه خدمات دستگاه های اجرایی ضمن ایجاد رضایتمندی در آنها سبب تسهیل و تسریع در انجام امور جامعه می شود.

براساس ماده ۶ قانون دستگاه های اجرایی موکلف به اطلاع رسانی از نحوه عملکرد و فعالیت خود به مردم بوده و در هر استان ارزیابی این روند و فعالیت برعهده استانداری آن استان و در سطح کشور برعهده وزارت کشور قرار دارد.

باتوجه به افزایش انتظارات مردم از دستگاه ها و ادارات دولتی، چندسالی است این ارزیابی در اسفند ماه برگزار می شود، سال گذشته در استان مرکزی هم این ارزیابی انجام و دستگاه ها از نظر نحوه اطلاع رسانی، رضایتمندی مردم، ارائه خدمات، رسیدگی به امور و غیره سطح بندی شدند.

اجرای طرح ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی در استان مرکزی

ظهر امروز در سالن جلسات غدیر استانداری مرکزی جلسه هماهنگی و تبیین شاخص های فرآیند ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی استان برگزار و مدیرکل دفتر امور اقتصادی و بین الملل استانداری مرکزی در این جلسه با اشاره به شاخص های ارزیابی گفت: براساس ماده ۶ قانون، دستگاه های اجرایی موظفند همه خدمات و فعالیت های خود را در اختیار مردم قرار دهند تا مردم اطلاع کافی از نحوه فعالیت و عملکرد آنها داشته باشند.

محمود نعمتی افزود: در این ارزیابی عملکرد دستگاه های دولتی در راستای ارائه اطلاعات از نحوه انجام امور و عملکرد به مردم مورد سنجش قرار می گیرند.

وی تصریح کرد: شاخص های مثل اطلاع رسانی از نحوه عملکرد به مردم، نظرسنجی از مردم، رسیدگی به شکایات و درخواست های مردم و فرهنگ سازی و آموزش در این ارزیابی وجود دارد.

مدیرکل دفتر امور اقتصادی و بین الملل استانداری مرکزی با اشاره به انجام این ارزیابی در سال گذشته بیان کرد: اسفند هر سال ارزیابی دستگاه ها دولتی انجام می شود، این ارزیابی یک نوع ارزیابی تشویقی بوده و دستگاه هایی که امتیاز بالا دریافت کنند تشویق می شوند.

نعمتی ادامه داد: دستگاه هایی که امتیاز ۹۰ و ۹۰ به بالا دریافت کنند در سطح یک، امتیاز ۷۵ و ۷۵ به بالا سطح دو، امتیاز ۶۰ و ۶۰ به بالا سطح سه و دستگاه هایی که کمتر از ۶۰ امتیاز کسب کنند اصلا تشویق نمی شوند.

وی خاطرنشان کرد: این ارزیابی به اطلاع مردم رسیده و آنها در جریان امتیازات دستگاه ها قرار می گیرند.

دستگاه های موفق به کسب امتیاز تندیس طلایی می گیرند

مدیرکل دفتر امور اقتصادی و بین الملل استانداری مرکزی عنوان کرد: یکی دیگر از کاربردهای این ارزیابی تاثیرگذاری در جشنواره شهید رجایی بوده و دستگاه هایی که در استان موفق به کسب سطح یک می شوند به سطح ملی رفته و در سطح ملی مورد ارزیابی قرار می گیرند.

نعمتی اضافه کرد: دستگاه هایی که در سطح ملی یک یا دو بار موفق به کسب امتیاز شوند تندیس طلایی دریافت می کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، دستگاه های اجرای موکلف به انجام شاخص های مطرح شده هستند و امتیازدهی به آنها براساس این شاخص ها است، این ارزیابی در راستای حمایت از قانون حمایت مصرف کنندگان انجام شده و امتیاز دریافت شده از سوی هر دستگاه، جایگاه ارائه خدمات آنها به مردم را نشان می دهد، برهمین اساس سطح بندی و امتیازات دستگاه ها پس از اعلام شدن از سوی کمیته ارزیابی به مردم اطلاع رسانی می شود.

انتهای پیام/ ع
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «شاخص های ارزیابی قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان در استان مرکزی ابلاغ شد» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.