بازار؛ نمایشگاهی بدون رونق در «روز مادر»



ایسنا/خراسان رضوی هرساله در روز ولادت حضرت فاطمه (س) و روز مادر تب وتاب مردم برای خرید در بازار افزایش پیدا می کند. امروز نیز دیگر خبری از خلوتی شهر و بازارهای سوت وکور برخلاف دو سال گذشته نیست و با توجه به اینکه موج کرونا فروکش کرده بازار مملو از حضور مشتری است. با وجود شلوغ بودن پاساژها و فروشگاه ها اما مشکلات اقتصادی و معیشتی و افزایش افسارگسیخته قیمت ها نایی برای مردم نگذاشته و به گفته فروشنده ها بازار به حالتی نمایشگاهی درآمده است.

افزایش قیمت ها، قدرت خرید مردم را به شدت کاهش داده است این در حالی است که در سال های گذشته وضعیت معیشت مردم در سطح بهتری قرار داشت و مردم در مناسبت ها قدرت انتخاب کالاهای بیشتری نیز داشتند. حتی با دادن تخفیف باز نمی توان گفت شاهد کاهش قیمت ها هستیم و باز هم قیمت ها بالا است و توان خرید برای قشر متوسط نیز بسیار اندک است.

در میان هیاهوی تخفیف های ریز و درشت به مناسبت این روز به فروشگاه های پوشاک و تعدادی از مغازه های مختلف در مناطق شهر سر زدیم و با فروشندگان و خریداران گفت وگو کردیم.

وارد شیرینی فروشی در منطقه جلال می شویم. مغازه تقریبا خلوت است؛ فروشنده می گوید: با توجه به شرایط اقتصادی مردم و وضعیت کرونا خریدها رونق دو سال گذشته را ندارد. به رغم افزایش قیمت مواد اولیه مانند شکر، خامه و تخم مرغ طی سه ماه گذشته اما افزایشی در قیمت شیرینی نداشتیم زیرا اتحادیه اجازه افزایش قیمت را به ما نمی دهد.

وی ادامه می دهد: به نظر بنده قیمت ها باید تغییر کنند زیرا مواد اولیه که در انواع شیرینی استفاده می شود مشمول افزایش قیمت بوده است. همچنین با اینکه سال گذشته محدودیت های کرونایی وجود داشت و آمار مرگ و میر کرونا بالا بود اما تقاضا نسبت به امسال بهتر بود.

به شیرینی فروشی دیگری در وکیل آباد مراجعه می کنیم. مغازه نسبتا شلوغ است. فروشنده که مرد میانسالی است، می گوید: قیمت شیرینی نسبت به ماه گذشته حدود ۱۵ درصد افزایش پیدا کرده ولی تقاضای مردم نسبت به سال گذشته به دلیل افزایش واکسیناسیون بهتر است.

وارد یک مغازه گل فروشی در بلوار استقلال می شویم، از فروشنده درباره وضعیت فروش گل می پرسیم، وی می گوید: قیمت هر شاخه گل رز ایرانی ۲۵ هزار تومان، رز هلندی ۴۰ هزار تومان، هردسته گل داوودی ۴۵ هزار تومان و هرسبد گل داوودی نیز ۱۰۰ هزار تومان است. نزدیک روز مادر خرید گل بهتر می شود.

فروشنده دیگری می گوید: استقبال مردم نسبت به گذشته با توجه به واکسیناسیون افزایش پیدا کرده است. قیمت هرشاخه گل رز هلندی در انواع رنگ ۳۵ هزار تومان و هر دسته گل نرگس نیز ۲۰ هزار تومان است.

وارد مغازه مانتو فروشی در خیابان راهنمایی می شویم. فروشنده که مرد جوانی است، می گوید: بازار وضعیت خوبی ندارد و حتی با وجود عرضه اجناس با ضمانت قیمت و سود کم اما مردم تمایلی به خرید ندارند.

فروشنده دیگری در خیابان ۱۷ شهریور عنوان می کند: استقبال مردم به دلیل انجام واکسیناسیون و کاهش شیوع بیماری کرونا افزایش پیدا کرده است. چه مناسبتی بهتر از ولادت حضرت زهرا (س) که مردم فرصتی برای خرید داشته باشند. ما نیز سعی می کنیم اجناس را با قیمتی مناسب بفروشیم. اگرچه مردم خرید می کنند اما مانند گذشته نیست.

عکس از آرشیو

گشتی دیگر در بازار می زنیم تا وضعیت خرید مردم را ببینیم؛ به سراغ خانم جوانی که مشغول بررسی اجناس است، می رویم او می گوید: تنوع اجناس در بازار کم است و هنوز هدیه مناسبی برای خرید پیدا نکردم. مغازه ها شلوغ است اما قیمت ها سرسام آور است و مردم تمایلی به خرید ندارند. من نیز هنوز در خرید کادو تردد دارم. شاید تنها گل بخرم.

خانم دیگری عنوان می کند: از نظر من خرید اینترنتی مناسب تر است، زیرا فروشگاه های آنلاین اجناس را حدود ۴۰ هزار تومان ارزانتر از مغازه ها عرضه می کنند. اگرچه مغازه ها به مناسبت روز زن با تخفیف اجناس را ارائه می کنند اما قیمت شان بالاتر از فروشگاه های اینترنتی است.

مرد میانسالی می گوید: سال گذشته یک دسته گل رز قرمز ۲۰ شاخه ای برای همسرم با قیمت ۴۰۰ هزار تومان خریدم، اما امسال همین دسته گل را باید با قیمت ۷۰۰ هزار تومان تهیه کنم.با این شرایط طبقه کارگر و متوسط باید چگونه زندگی خود را بگذراند.

بازار پوشاک نمایشگاهی است و مردم توان اقتصادی برای خرید ندارند

در ادامه با جواد مفیدی، رئیس اتحادیه فروشندگان پوشاک مشهد گفت وگو کردیم. وی در خصوص وضعیت بازار پوشاک در آستانه روز زن عنوان می کند: هم اکنون وضعیت بازار پوشاک بسیار سنگین و قیمت ها بالا است. همچنین توان اقتصادی مردم برای خرید بسیار کاهش پیدا کرده و حتی اولویت خرید در مناسبات نیز بازار را تکان نداده است.

وی ادامه می دهد: همچنین کاهش شیوع بیماری کرونا و انجام واکسیناسیون تنها به رونق بازار از نظر افزایش تردد جمعیت کمک کرده است.

مفیدی تصریح می کند: هم اکنون بازار پوشاک نمایشگاهی بوده و مردم باوجود شلوغ بودن بازار و مغازه ها خریدی انجام نمی دهند و بیشتر بازدید کننده هستند. اصولا در دو ماه بهمن و اردیبهشت بازار راکد است زیرا مردم لباس زمستانی و لباس تابستانی خرید نمی کنند.

مردم تمایلی به خرید شیرینی در مناسبت ها ندارند

همچنین به تازگی محمد فرزانی، رئیس اتحادیه شیرینی سازان، شیرینی فروشان، کافه و قنادی مشهد در گفت وگو با ایسنا می گوید: امروز حال شهر ما به دلیل گرانی ها و مشکلات حاصل از آن و همچنین به تبع آن حال صنف شیرینی خوب نیست. تحریم های ظالمانه در سال های اخیر مشکلات زیادی را در حوزه اقتصادی به وجود آورد و شیوع کرونا مزید بر علت شده و شرایط را بدتر و دشوارتر کرده است.

وی ادامه می دهد: به عنوان نمونه روغنی که سه ماه پیش ۲۳۰ هزار تومان خریداری می کردیم، امروز باید بابت آن ۶۴۰ هزار تومان بپردازیم. نمونه دیگر شکری است که سال گذشته کیلویی ۷۰۰۰ تومان خریدار می شد اما قیمت آن امروز در هر کیلو به ۱۶ هزار تومان رسیده است. همچنین هزینه انرژی چندین برابر شده و نسبت به سال قبل قبض های مربوط به حامل های انرژی افزایش چشمگیری داشته است.

رئیس اتحادیه شیرینی سازان، شیرینی فروشان، کافه و قنادی مشهد تصریح می کند: دستمزد نیروی کار نیز بسیار گران شده و از طرفی نیروی های ماهر به دلیل افزایش هزینه های زندگی تمایلی به کار با حقوق های پیش بینی شده در قراردادها را ندارند. در حال حاضر یک کارگر ساده هم با حقوق های قبلی و مصوب پای کار نمی آید.

فرزانی خاطرنشان می کند: البته این اتفاق در کلیه صنوف رخ داده و در حال حاضر اصنافی که در پرونده فعالیت خود سهم ۱۷٫۵ درصدی از تولید ناخالص ملی دارند، با فشار زیادی روبه رو شده اند، اما با همه مشکلات همین اصناف نقش بسیار مهمی در تمام رویدادها و حوادث غیرمترقبه در کمک های مردمی در تمام خیریه ها و سمن ها در کشور ایفا کرده و می کنند. جا دارد دولت سیزدهم جهت کمک به اصناف لااقل مصوباتی که به عنوان بسته های حمایتی تصویب شده را اجرا نماید.

عکس از آرشیو

فروش ما نسبت به سال قبل و سال های قبل تر از کرونا بسیار افت کرده است

وی ادامه می دهد: با توجه به این شرایط کارگاه های شیرینی پزی در آستانه تعطیلی قرار گرفته اند و اگر مسئولان فکری برای این موضوع نکنند، شاید شاهد بیکاری بسیاری از نیروهای این صنف باشیم. همچین فروش ما نسبت به سال قبل و سال های قبل کرونا بسیار افت کرده است. همکاران ما در ۲ سال اخیر برای تمام اعیاد ملی و مذهبی برنامه ریزی و به نوعی با اخذ وام و … به امید فروش اجناس تولیدی خود در این ایام روی آن حساب کرده بودند، اما این فرصت را به علت کرونا از دست داده و کلی ضرر و زیان متحمل شده اند. جا دارد دولت لااقل با ایجاد بسته های حمایتی در این خصوص کمی به کمک اصناف بشتابد.

رئیس اتحادیه شیرینی سازان، شیرینی فروشان، کافه و قنادی مشهد تصریح کرد: طی ۳ ماه اخیر گرانی در بازار بیداد کرده است. در تولید شیرینی بیش از ۱۰۰ قلم کالا به کار برده می شود که گرانی هر کدام بر قیمت شیرینی تاثیرگذار است. قیمت تخم مرغ، آرد، کاکائو، قهوه، کره، نارگیل و … نسبت به سال قبل تا ۱۰۰ درصد افزایش داشته است. به طور کلی شیرینی به علت گرانی افسارگسیخته مواد اولیه و هزینه های تولید در حال تبدیل شدن به کالای لوکس است و مردم تمایلی به خرید آن حتی در مناسبت ها ندارند. شیرینی در حال حذف شدن از سبد خانوار است.

گزارش از اسما عرب و فاطمه السادات سید موسوی

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «بازار؛ نمایشگاهی بدون رونق در «روز مادر»» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.