دانشگاه، نقطه تلاقی فرهنگ، قدرت و دانش



ایسنا/لرستان یک جامعه شناس گفت: آموزش عالی نقطه تلاقی سه قلمرو فرهنگ، قدرت و دانش است و بی تردید نظام آموزشی در ظرف جامعه و فرهنگ عمل کرده و با آن دادوستد دارد.

تهمینه بیرانوند در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: امروزه در جامعه ما ناهنجاری های مختلف اجتماعی رخ می دهد که دانشگاه ها می توانند بسیاری از آن ها را با استفاده از ظرفیت ها و توانمندی های خود مرتفع کنند.

وی با اشاره به این که تحصیلات عالیه در کشورها و جوامع مختلف، انتظارات بی شماری را در پی دارد و انتظار می رود که محصلان و همچنین نهادهای علمی، وظایف و مسئولیت های متعددی را بر عهده بگیرند، عنوان کرد: دانشگاه ها و اندیشمندان هر جامعه، پیشرو و طلایه دار حرکت و جریان های سیاسی اجتماعی هستند و عامه مردم در انتخاب های خود تحت تأثیر چنین نهادها و شخصیت هایی قرار می گیرند.

بیرانوند با بیان این که در بسیاری از جوامع بین متفکران و عامه مردم شکاف وجود دارد و نمی توان همه را تابع متفکران دانست، افزود: اما در انتخاب های مهم سیاسی -اجتماعی و همچنین جریان های اجتماعی، تأثیر اندیشمندان و نهادهای رسمی در جریان سازی ها غیرقابل انکار است.

این جامعه شناس بیان کرد: دانشگاه های هر جامعه و دیگر نهادهای رسمی با توجه به شناختی که از جامعه و همچنین تأثیر اجتماعی که دارند تکلیف مهمی پیدا می کنند که آن مسئولیت اجتماعی است که نباید از آن غافل شوند، عنوان کرد: سؤال مهمی که مطرح می شود این است که وظیفه دانشگاه ها و نهادهای رسمی و تأثیرگذار اجتماعی در بحران ها، چالش ها و پیشرفت جامعه چیست؟

وی با اشاره به این که نهادهای سنتی آموزشی در جامعه ایران همواره از پیشینه تاریخی برخوردار بوده اما مدت زمان پیدایش نهادهای مدرنی همانند دانشگاه، با تعاریف و کارکردهای ویژه ای که دارد به زمانی کمتر از یک قرن می رسد، افزود: مهم ترین مسئولیت اجتماعی دانشگاه های یک جامعه، جریان سازی آن هاست.

بیرانوند تصریح کرد: دانشگاه ها باید با مطالعه و رصد وضعیت موجود، نقصان ها و چالش های موجود جامعه را شناسایی کنند و این که جامعه در وضعیت موجود نیاز به چه ارزش ها و هنجارهایی دارد و متفکران با جریان سازی های خود، نقص های موجود را رفع کنند.

این جامعه شناس افزود: دانشگاه ها و نهادهای رسمی جامعه، به اعتبار پشتوانه اجتماعی و اعتباری که دارند می توانند نقش قابل ملاحظه و تأثیرگذاری در جریان های اجتماعی داشته باشند که این توانمندی در تأثیرهای اجتماعی نقطه آغاز این مسئولیت اجتماعی است.

وی ادامه داد: زمانی که امکان تأثیرپذیری جامعه وجود دارد و از طرفی جامعه دانشگاهی و اندیشمندان چنین ظرفیت و توانمندی در خود مشاهده می کنند که از ظرفیت های اجتماعی استفاده کنند، نباید از آن غافل شوند و باید حداکثر توان و نیروی خود را صرف استفاده بهینه از این ظرفیت کنند.

بیرانوند با بیان این که با شکل گیری جریان های اجتماعی می توان عموم مردم را تحت تأثیر قرارداد و هنجارها و ارزش های لازم را به جامعه تزریق کرد، ادامه داد: این تزریق ارزش ها و هنجارها در برخی موارد در راستای سیاست های غلط و سودجویانه حکومت ها و سیاست مداران است که در جوامع غربی مشاهده می شود و گاهی اوقات نیز در راستای رشد و پیشرفت جامعه و سعادتمندی مردم طراحی و اجرا می شود.

این جامعه شناس تأکید کرد: جامعه دانشگاهی این ظرفیت و توانمندی را دارد که بتواند جریان های اجتماعی را تحت تأثیر قرار دهد اما زمانی اهتمام به این مسئولیت اجتماعی معنا پیدا می کند که از این ظرفیت ها و توانمندی ها در راستای سعادت، رشد، پیشرفت و تعالی جامعه بهره برده شود.

وی تصریح کرد: هرچند دانشگاه های امروزی در اثر چرخش های فرهنگی، اجتماعی و فناوری در عصر حاضر دستخوش تغییراتی شده که موجب ظهور مفاهیم تازه ای در مطالعات آموزش عالی شده است اما دانشگاه به عنوان یکی از رسمی ترین نهادهای آموزشی و هویت بخش، کارکردهای خاص خود را دارد و نباید از اهمیت و ضرورت مسئولیت اجتماعی این نهاد غافل بود.

بیرانوند افزود: دانشگاه امروزی نهادی مولد آگاهی و عقلانیت و مروج هنجارهای فرهنگ شهروندی است که باید از این ظرفیت ها و توانمندی ها در راستای اعتلای هرچه بیشتر جامعه استفاده کرد.

این جامعه شناس تأکید کرد: آموزش عالی نقطه تلاقی سه قلمرو فرهنگ، قدرت و دانش است و بی تردید نظام آموزشی در ظرف جامعه و فرهنگ عمل می کند و با آن دادوستد دارد ولی این نکته بسیار قابل ملاحظه است که در این رفت وبرگشت ها، کارکرد و تأثیر دانشگاه بر جامعه به مراتب بیشتر است.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «دانشگاه، نقطه تلاقی فرهنگ، قدرت و دانش» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.