چگونه در مدیریت پروژه چابک حرفه ای شویم؟



این روزها، پروژه های مختلفی در نقاط مختلف دنیا و کشورمان در حال انجام است.

به گزارش ایسنا، بنابر اعلام کار و کسب، پروژه ها تلاشی موقتی هستند برای ایجاد رسیدن به اقلام قابل تحویل، مانند محصول، خدمت، نتیجه و یا راهکار (که ترکیبی از محصول، خدمت و نتیجه است)، در یک زمان بندی و با یک بودجه مشخص و اعمال محدودیت های کمی و کیفی مشخص شده برای خروجی های آن پروژه.

اما سوال کلیدی اینجاست که چرا بعضی از پروژه ها موفق می شوند و بعضی خیر؟ مفاهیم مدیریت پروژه PMBOK یا مدیریت پروژه چابک در کجا و چه پروژه هایی کاربرد دارند؟ و سوالات دیگری که در این حوزه وجود دارد.

برای تضمین موفقیت یک پروژه، لازم است با استاندارد و رویکردهای مختلف مدیریت پروژه آشنا شویم.

استاندارد مدیریت پروژه (PMBOK) چیست؟

امروزه با گسترش حوزه های کسب وکار شرکت ها و جهانی شدن پروژه ها، استفاده از استانداردها برای هم زبانی افراد درگیر در پروژه و اطمینان از اجرای درست کار الزامی شده است. استانداردها، علاوه بر تبیین کار و تعیین چگونگی اجرای صحیح عملیات، به عنوان مرجعی برای تیم، ذی نفعان و دست اندرکاران پروژه جهت حل اختلافات فی مابین مطرح است. قدرت استانداردها در جامع بودن آن ها، سادگی، مقبولیت عام استفاده کنندگان و تضمینش برای اجرای درست مدیریت پروژه است. با توجه به جهانی شدن شرکت های ساخت و تولید و گسترش بازارهای جدید کسب وکار (مانند استارت آپ ها)، امروزه برای مدیران پروژه ضروری است تا با استانداردهای مدیریت پروژه آشنا شوند و با بهره گیری از آن به بهبود فرایند دستیابی به اهداف پروژه نائل آیند.

گروه فرآیندهای مدیریت پروژه در این استاندارد به شرح گروه فرایندهای آغازین، برنامه ریزی، اجرائی، کنترلی و اختتامی می باشد.

هرم مدیریت پروژه چیست؟ رویکردهای مختلف مدیریت پروژه کدام است؟

هرم مدیریت پروژه که یکی از اصلی ترین و اولین اشکال حوزه مدیریت پروژه است، نشان می دهد که در بالاترین سطح، استانداردهای مدیریت پروژه قرار می گیرند. (مانند استاندارد PMBOK). در این سطح پاسخ به چه ها یا What ها در حوزه مدیریت پروژه صورت می گیرد. مثلا مشخص می شود که چه تکنیک هائی برای زمان بندی پروژه وجود دارد، اما در این مورد که تکنیک مناسب زمان بندی برای پروژه ای خاص و در یک صنعت خاص چیست؛ توضیحی ارائه نمی شود!

هرم مدیریت پروژه

در سطح دوم هرم مدیریت پروژه، متدولوژی های سه گانه مدیریت پروژه قرار دارند که پاسخ به چگونگی اجرای مدیریت پروژه و یا How را در اختیار مدیر پروژه قرار می دهند. درواقع در این سطح به این سوال پاسخ داده می شود که با توجه به ماهیت و شرایط پروژه و همچنین صنعتی که پروژه در آن فعال است، روش و متدولوژی مناسب مدیریت آن پروژه، چه روشی است.

این سه متدولوژی عبارت اند از:

متدولوژی آبشاری (Waterfall)

متدولوژی چابک (Agile)

متدولوژی ترکیبی (Hybrid)

هر سازمانی می تواند با انتخاب یکی از متدولوژی های سه گانه بالا، اقدام به پیاده سازی مدیریت پروژه در پروژه های سازمان خود نماید. به این کار در مدیریت پروژه، بهینه کردن فرایندهای مدیریت پروژه بر اساس هر پروژه گفته می شود. در واقع این کار همان انتخاب و یا حتی دوختن لباس مناسب مدیریت پروژه برای پروژه های هر سازمان است!

کدام متدولوژی مناسب مدیریت پروژه شماست؟

اگر پروژه شما برای اولین بار است که در سازمانتان در حال اجراست، شرایط پروژه در شرایط پر ریسک، پر تغییر و پر ابهام است، الزامات پنهان زیادی در پروژه وجود دارد که مشخص و تعیین تکلیف نشده است، در این حالت راهکار مناسب برای شما به کارگیری متدولوژی های چابک و یا ترکیبی است و استفاده از روش های سنتی و آبشاری پروژه شما را با شکست مواجه خواهد کرد.

در غیر این صورت، راه کار مناسب، همان روش سنتی و آبشاری مناسب مدیریت پروژه شماست، نه روش های چابک یا آبشاری!

علت اصلی بارز شدن تخصص مدیریت پروژه چابک نیز، سرعت روزافزون تغییرات تکنولوژی و تغییر مداوم و فزاینده نیازمندی های مشتریان است. این موارد، سازمان ها را ناگزیر کرده تا به دنبال کسب مزیت های رقابتی جدیدی باشند تا هم بتوانند بر رقبا برتری یابند و هم بتوانند نیازمندی های جدید و پنهان مشتریان را در اسرع زمان و با کم ترین هزینه، تأمین کنند. در این شرایط، حرکت به سوی مدیریت پروژه چابک که از سرعت و انعطاف پذیری بالایی در پاسخ گوئی به محیط پروژه های پر تغییر سروکار دارد، یکی از مزیت های سازمان های پروژه محور می باشد.

درواقع، مدیریت پروژه چابک، به فرایندها و مفاهیم جدیدی مانند تیم و تعاملات تیمی، تحویل خروجی های کارا، تعامل هرچه بیشتر با مشتری، پاسخگویی سریع به تغییرات، تحویل خروجی ارزشمند به مشتری یا کارفرما می پردازد.

پیش نیازهای مدیریت پروژه سنتی و مدیریت پروژه چابک چیست؟

آشنائی با اصول مدیریت پروژه بر اساس اصلی ترین استاندارد مدیریت پروژه، یعنی استاندارد PMBOK (نسخه ششم) و فرایندهای ۴۹ گانه این استاندارد، قدم اول آشنائی با مدیریت پروژه است.

از سوی دیگر برای شناخت مدیریت پروژه چابک، لازم است تا با محدودها ۶ گانه مدیریت چابک که در شکل زیر مشخص شده، آشنا شوید.

محدوده های ۶ گانه مدیریت پروژه چابک

اگر شما نیز به این دو حوزه علاقه مند هستید؛ از همین امروز یادگیری را با شرکت در دوره جامع مدیریت پروژه و مدیریت چابک را در دستور آموزش خود قرار دهید و با یک تیر، دو نشان بزنید!

انتهای رپرتاژ آگهی
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «چگونه در مدیریت پروژه چابک حرفه ای شویم؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.