سالگرد نهایی شدن توافق هسته ای؛ مرور تصورات برجامی دولت

خبرگزاری فارس؛ گروه دیگر رسانه ها: سه شنبه ۲۳ تیرماه ۹۴، خبر توافق هسته ای ایران و ۱+۵ از هتل کوبورگ وین به دنیا مخابره شد. ظریف آن روز در توئیتر این توافق را بنیانی مستحکم خواند و بعد از آن در کنفرانس خبری با خبرنگاران حاضر در وین ابراز امیدواری کرد که همه بیش از آنکه از احتمال نقض توافق صحبت کنند توجه داشته باشند که برای این توافق ۲۲ ماه زحمت کشیده شده و همه طرف ها ان شاءالله آن را به خوبی اجرا کنند. رئیس جمهور نیز خود را به سالن اجلاس سران رساند و در جمع خبرنگاران گفت وگوی زنده رادیو و تلویزیونی با مردم ترتیب داد و کلام خود را با مصرع «عیدانه فراوان شد» مولانا آغاز کرد و گفت «از روز اجرای برجام تمامی تحریم های اقتصادی و حتی تسلیحاتی لغو خواهند شد.» روحانی می گفت ساختمان تحریم ها دیگر فروریخته و بازگشت شان به طور کلی غیرممکن است! رسانه ها، اطرافیان و حامیان دولت نیز مردم را به جشن هسته ای در سراسر ایران دعوت کردند و از پیروزی بدون جنگ و انقلاب دیپلماسی و تغییر جهان سخن می گفتند. لغو کامل تحریم ها کلید واژه مشترکی بود که در ادبیات تیم مذاکره کننده، رئیس جمهور و حامیان دولت به عنوان هدف به مطلوب رسیده در مذاکرات هسته ای تکرار می شد. لغو تحریم هایی که به گفته ظریف و رئیس جمهور در برجام چنان بنیان محکمی داشت که حتی اگر آمریکا هم می خواست نقضش کند راه به جایی نمی برد. روحانی آن روز در نامه به رهبری نیز خبر پیروزی هسته ای را به ایشان ابلاغ کرد. آیت الله خامنه ای در پاسخ به نامه او ۲۴ تیرماه تاکید کردند: «به سرانجام رسیدن این مذاکرات، گام مهمی است، با این حال لازم است متنی که فراهم آمده با دقت ملاحظه و در مسیر قانونی پیش بینی شده قرار گیرد و آنگاه در صورت تصویب، مراقبت از نقض عهدهای محتمل طرف مقابل صورت گرفته و راه آن بسته شود. به خوبی می دانید که برخی از ۶ دولت طرف مقابل به هیچ رو قابل اعتماد نیستند.» چندی بعد با پایان یافتن فرآیند قانونی بررسی برجام مقام معظم رهبری درنهایت با تایید مشروط این توافق موافقت خود را اعلام کردند. شروط ۹گانه ای که در لابه لای آنها بر ضرورت «تضمین های قوی و کافی برای جلوگیری از تخلف طرف های مقابل» و همچنین لغو کامل ساختار تحریم ها تاکید شده بود.
به بهانه ۲۳ تیرماه «فرهیختگان» به مرور اظهارات مسئولان مذاکرات هسته ای در این روزهای سال ۹۴ پرداخته است.
تمام دارایی های ایران آزاد خواهد شد، برجام بازگشت پذیری متقابل دارد
ظریف در کنفرانس خبری بعد از توافق هسته ای، وین
سه شنبه ۲۳ تیر ۹۴
هیچ یک از برنامه های ما متوقف نشده و تحریم ها برداشته می شوند، برخی محدودیت ها باقی خواهند ماند که این نیز می تواند به عنوان یک فرصت مورد استفاده قرار گیرد. این توافق فرصتی برای علمی و امن تر کردن برنامه هسته ای ایران و دستیابی به فناوری های جدید است. در این توافق درباره تمام جزئیات توافق کرده ایم و تقریبا نقطه مبهمی نیست. اقدامات متناظر و متوازن است … . قرار است ظرف چند روز آینده بر اساس روندهای شورای امنیت این قطعنامه صادر شود. بر اساس آنچه ما توافق کرده ایم بعد از اینکه شورای امنیت برنامه جامع اقدام مشترک را به تایید برساند نوبت به نهایی شدن توافق است. بعد فاصله ای دو تا سه ماهه داریم تا کشورها مراحل قانونگذاری داخلی را طی آن و بعد از آن اعلام کنند که آماده اجرا هستند. در این روز توافق اجرا می شود. در همان روز همه کشورها مقررات لغو تحریم ها را امضا خواهند کرد … هم بحث همزمانی و هم بحث تحریم ها و متناظر بودن اقدامات مسائلی هستند که ما در برجام درباره آنها دقت بسیاری کرده ایم … . از روزی که توافق اجرایی شود یعنی بعد از دو سه ماه اقدامات قانونی، اقدامات طرفین شروع می شود. آنچه ضروری است این است که اقدامات باید همزمان باشد … . هر طرفی که از تعهداتش شانه خالی کند بعد از یک سازوکاری که تدوین شده طرفین می توانند از اقداماتی که خودشان تقبل کرده بودند خارج شوند، یعنی بازگشت پذیری متقابل … . بعد از اجرایی شدن توافق دیگر تحریم اقتصادی وجود ندارد و تمام دارایی های ایران آزاد خواهد شد … . امیدواریم همه همکاران پیش از آنچه درباره نقض توافق صحبت کنند، توجه کنند که برای این توافق ۲۲ماهه زحمت کشیده شده و همه طرف ها ان شاءالله آن را به خوبی اجرا می کنند. آمریکا و سایرین می دانند که حتی اگر بتوانند تحریم ها را بار دیگر اعمال کنند هیچ نفع سیاسی ای برای آنها نخواهد داشت.
از روز اجرای برجام تمامی تحریم های اقتصادی و حتی تسلیحاتی لغو خواهند شد
روحانی در گفت وگوی زنده رادیو و تلویزیونی با مردم، سالن اجلاس
سه شنبه ۲۳ تیر ۹۴
عیدانه فراوان شد، تا باد چنین بادا! … امروز به ملت شریف ایران اعلام می کنم که طبق این توافق در روز اجرای توافق تمامی تحریم ها، حتی تحریم های تسلیحاتی، موشکی و اشاعه ای هم به صورتی که در قطعنامه بوده، لغو خواهد شد. تمام تحریم های مالی، بانکی، مربوط به بیمه، حمل ونقل، پتروشیمی، فلزات گرانبها، تحریم های اقتصادی به طور کامل لغو خواهد شد و نه تعلیق و حتی تحریم تسلیحاتی کنار گذاشته می شود و برای پنج سال نوعی محدودیت ایجاد و پس از آن لغو خواهد شد. در زمینه اشاعه ای هم کالاهای دو منظوره در کمیته ای مورد بررسی قرار خواهد گرفت … . امروز روزی است که قدرت های بزرگ اعلام کرده اند همه تحریم ها برداشته و همه قطعنامه های ظالمانه لغو و شرایط عادی و معمولی در روابط با ایران آغاز خواهد شد. امروز یک پایان و آغاز است. پایانی برای ظلم ها و اتهام های غلط و نابجا نسبت به ملت بزرگ ایران و آغازی برای روند جدید در شروع همکاری های جدید در جهان. نقد دلسوزانه آزاد است، اما اجازه نمی دهم کسی بخواهد با دروغی و اتهامی و سخن ناروایی به امید مردم برای آینده درخشان این کشور، امید مردم برای رونق اقتصادی و امید مردم برای صلح و امنیت در کشور ما و منطقه و به اعتمادشان صدمه بزند.
توافق هسته ای مرا به یاد فتح خرمشهر انداخت
آیت الله هاشمی رفسنجانی در دیدار جمعی از اصحاب رسانه
سه شنبه ۲۳ تیر ۹۴
این پیروزی (توافق هسته ای) مرا به یاد پیروزی فتح خرمشهر و همچنین پیروزی پذیرش قطعنامه انداخت که دنیا در آن مقطع علی رغم همه دشمنی ها و حمایت هایی که از صدام می کردند، در بین المللی ترین سازمان جهان بر حق ایران صحه گذاشتند و تاکید کردند. اگرچه از فردا که متن توافقات منتشر شد، گروهی با ادعای دلواپسی در متن می گردند، اما مطمئن باشید مردم ایران به حرف های این جماعت گوش نمی دهند. ناراحتی لابی صهیونیست ها در آمریکا و همچنین حاکمان رژیم جعلی اسرائیل را نشانه پیروزی بزرگ ایران در میدان مذاکرات بود. پیروزی دیگر این ماجرا، تفوق متن و استدلال بر هیاهو و هوچی گری است … . از سال ۸۴ و با شکستن تعلیق غنی سازی تاکنون بهانه های متفاوتی به دست دشمنان مردم افتاد تا بتوانند به وسیله آن هیاهو کنند، اما خدا را شکر که امروز از روزهای خوب انقلاب اسلامی است. ایران جنگ طلب نیست و هیچ وقت به دنبال سلاح کشتارجمعی نمی رود، اصلا از بازدید کارشناسان آژانس نمی ترسیم چون قصد بمب سازی نداریم. از این پس می توانیم دستاوردهای هسته ای خود را صادر کنیم. کسانی که تا دیروز برای هر اقدام هسته ای ما مانع تراشی می کردند، امروز به شکل رسمی قبول کردند که ایران اسلامی می تواند نیروگاه های پیشرفته هسته ای برای تولید برق بسازد … . نقش من در پیروزی اندیشه اعتدال در سال ۹۲ همین بود که رفتم اسم نوشتم و با خود فکر کردم که اگر وارد شوم، شاید بتوانم کشور را مانند دوران جنگ و سازندگی، این بار هم از انحراف نجات دهم … . شورای نگهبان به من کمک کرد و جلوی من را گرفت تا دکتر روحانی به پیروزی برسد، ما در تمام سال های پس از پیروزی انقلاب هرجا بودیم، با هم بودیم.
توافق هسته ای علاوه بر لغو تحریم ها این پیام را برای دنیا داشت که سلاح و تهدید برای همیشه باید کنار گذاشته شود
روحانی در همایش سازمان های مردم نهاد در نظام سلامت
پنجشنبه اول مرداد ۹۴
امروز همه نگاه ها به بندهای «برجام» و قطعنامه ۲۲۳۱ است، این خوب است اما اتفاق بسیار مهم تری رخ داده و پیام رسایی به جهان فرستاده شده است. کاری که دیپلمات های شما در صحنه بین الملل انجام دادند بسیار بزرگ تر از این حرف هاست؛ پیام ملت ایران که دیپلمات های ما به نمایندگی از شما آن را به جهان اعلام کردند، این بود که خشونت، تهدید، ارعاب و تحریم را کنار بگذارید. دوران معامله برد– باخت تمام و امروز اثبات شده که پیچیده ترین مشکل ها، پای میز مذاکره حل وفصل می شود … . معتقدم ۲۴ خرداد ۹۲ ورق خورد که مردم ما تصمیم بسیار مهمی اتخاذ کنند. این مردم بودند که این گونه تصمیم گرفتند اگر چرخ سانتریفیوژ ها بچرخد اما چرخ زندگی نچرخد درنهایت چرخ سانتریفیوژ ها هم از حرکت باز خواهد ایستاد و این یک تصمیم اساسی از سوی ملتی بزرگ بود … . شاید فکر کنید توفیقی که با حصول توافق به دست آمده فقط باعث شده حقوق هسته ای ملت ایران به رسمیت شناخته شود یا با تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ ایران از زیر عنوان خطرناک بودن برای صلح و امنیت جهانی خارج شود یا فقط ۶ قطعنامه قبلی شورای امنیت علیه ایران لغو و تحریم های اقتصادی برطرف شده، همه اینها درست است، اما مهم تر از آن این است که این توافق یک پیام مهم برای دنیا داشت و آن اینکه سلاح و تهدید باید برای همیشه به زمین گذاشته شود. توافق هسته ای این پیام را برای دنیا داشت که پیچیده ترین و مشکل ترین مسائل بین المللی از طریق گفت وگو و مفاهمه قابل حل وفصل است و باید به جای تقابل، تعامل را برگزینیم.
ادامه تحریم و عدم اجرای توافق هسته ای امکان پذیر نیست
روحانی در جلسه توسعه و سرمایه گذاری استان کردستان
یکشنبه ۴ مرداد ۹۴
برنامه و فناوری هسته ای ایران در مسیر توسعه کشور قرار دارد، ما نه می خواهیم کشوری را تهدید کنیم، نه مایل به دخالت در امور داخلی کشور دیگری و نه در داخل کشور در پی ساخت سلاح کشتارجمعی از جمله هسته ای هستیم … . توافقی که حاصل شده به رغم پیچ وخم ها، اجرایی و عملیاتی خواهد شد، ممکن است برخی درباره اجرایی شدن این توافق تردید داشته باشند اما با شرایطی که امروز در دنیا هست، اینکه کسی بتواند وضعیت را به دو سال پیش برگرداند، امکان پذیر نیست. آذر۹۲ گفتم ساختمان تحریم ترک خورده است و امروز در کنگره و سنا اذعان دارند که ادامه تحریم امکان پذیر نیست و این به آن معناست که راه و مسیری که ایران اسلامی در این دوره طی کرده، موفق بوده است. همان طور که ساختمان تحریم ها ترک خورده، پایه های هرگونه تلاش برای برگرداندن همان فضای امنیتی نیز فروریخته و دیگر نمی توانند آن فضا را برگردانند و ملت ایران تصمیمی که برای امروز و آینده خود گرفته، قاطع و حساب شده است. لغو قطعنامه های ضدایرانی گامی ارزنده در مسیر حرکت شتابان اقتصادی کشور بود. ما در جریان مذاکرات گفتیم که به دنبال یک توافق برد – برد هستیم تا این توافق با دوام و پایدار بماند و این توافق حاصل شده است. پس از توافق هسته ای، اکنون ایران آماده تعامل برد- برد با اقتصاد جهانی است.
رئیس جمهور آمریکا نمی تواند با یک امضا تحریم ها را برگرداند
ظریف در شورای راهبردی روابط خارجی
دوشنبه ۱۲ مرداد ۹۴
فرض بفرمایید ۱۸ ماه دیگر رئیس جمهور جدید آمریکا بیاید، مطمئن هستم چاره ای ندارند، نه اینکه [از سر] علاقه باشد. همان طور که خود آقای اوباما گفت اگر دست من بود، نمی گذاشتم یک پیچ و مهره از برنامه هسته ای ایران باقی بماند اما چاره ندارم و می پذیرم؛ لذا در دوران کنونی ۱۸ ماه آمد و برجام اجرا شد، این ساختمان تحریم که اینها اجرا کردند به هم ریخت. آمریکا کاری که بر اساس قطعنامه شورای امنیت انجام داده و توانسته بود طی ۱۰ سال حمایت جهانی را بگیرد، می خواهد بلافاصله با مخالفت با قطعنامه شورای امنیت انجام دهد!؟ در دهه نود قطعنامه ای وجود نداشت زیرا آمریکا حرفش علی رغم قدرتش، هیچ مبنای مقبولیت یا مشروعیتی نداشت، هیچ کس [تحریم هایش را] اجرایش نکرد، نزدیک ترین متحدین آمریکا اجرا نکردند. الان به قول تام کاتن - از بس با همدیگر در توئیتر پیام رد و بدل کردیم، رفیق ما شد- رئیس جمهور بعدی آمریکا می خواهد تحریم را، با یک امضا برگرداند؟ خب برگرداند چه کسی در دنیا آن را اجرا می کند؟ … تام کاتن این را که گفت [آمریکا با یک امضا می تواند تحریم ها را برگرداند] من جوابش را دادم و همه زیر توئیتش نوشتند که برو پولت را از هاروارد پس بگیر که خوب حقوق یادت نداده اند، یعنی واقعیت امر این است، بالاخره قاعده دارد و نمی تواند این کار را بکند … من به شما اطمینان می دهم که آن مبنای مقبولیتش نابود می شود، البته همین الان شده است.
اگر تحریم برگردد ایران از تعهدات برجامی خارج می شود و هیچ تهدیدی برای ما نخواهد بود
مجید تخت روانچی در شورای راهبردی روابط خارجی
دوشنبه ۱۲ مرداد ۹۴
ما در مذاکرات اصل را بر حسن نیت طرف مقابل نگذاشته ایم و خودمان را برای بدترین حالت آماده کرده بودیم. فرض بگیریم که یک رئیس جمهور بیاید و بخواهد تحریم ها را برگرداند خب ما هم برمی گردیم به کارمان. اتفاقا در این بحث برگشت پذیری نکته ای که باید به آن توجه شود این است که طرف مقابل مان را تهدید کرده ایم که اگر تحریم تان را برگردانید، ما از تعهدات مان خارج خواهیم شد. وقتی می گوییم از تعهدات مان خارج می شویم، طرف مقابل سکوت می کند؛ این را بر اساس متن بحث برگشت پذیری عرض می کنم؛ متنی که در خود برجام است، نه متنی که در قطعنامه است. آنجا وقتی می گوید ایران از تعهدات خودش خارج شود، طرف مقابل ما در متن اسنپ بک تهدیدی نمی کند در حالی که وقتی می رسد به ما، اگر آنها بخواهند به تحریم های خودشان برگردند، ایران هم از تعهدات خودش خارج می شود. به طور خلاصه عرض کنم که اگر یک کسی پیدا شود در آمریکا بعد از ۱۸ ماه -زودتر یا دیرتر- بخواهد به تعهدات خودش عمل نکند این از دید ما خلاف حقوق بین الملل و خلاف تعهد بین المللی آمریکاست و راه ما باز خواهد بود.
برجام نشان داد که نباید اینقدر به دنیا بدبین باشیم و مذاکره برد- برد امکان پذیر است
روحانی در اجلاس سالانه مدیران و روسای آموزش و پرورش کشور
سه شنبه ۱۳ مرداد ۹۴
چگونه شد که فرزندان شما توانستند در عرصه منطق، مذاکره و دیپلماسی به اهداف مدنظر کشور دست یابند، این به آ ن خاطر بود که ما پذیرفتیم مسیر صحیح، مسیر اعتدال است نه افراط و تفریط. نباید آنقدر به دنیا بدبین بود که معتقد باشیم سخن گفتن ما اثری ندارد و در برابر قدرت های جهانی نمی شود کاری کرد، لذا باید هر چه می گویند بپذیریم. ما مسیر اعتدال را پذیرفتیم، برخی به غلط می گفتند که نمی شود با قدرت های بزرگ سر یک میز نشست. برخی معتقد بودند یا باید با دنیا مقابله کنیم یا در برابر آنها تسلیم شویم و راه سومی وجود ندارد. در دولت تدبیر و امید ما از ابتدا معتقد بودیم که راه سومی وجود دارد، عمیقا معتقدیم که در برابر قدرت های بزرگ نباید تسلیم شد اما می توان با منطق، استدلال، فن مذاکره و هنر دیپلماسی، به اهداف و خواسته های خود دست یافت. اشتباه برخی است که باور ندارند نمی شود دنیا را به زور تسلیم کنیم و حتی حرف حق خود را به این ترتیب به آنها بقبولانیم. برخی اساسا می گویند مذاکره با دنیا یا به برد می انجامد یا باخت، اما ما گفتیم مذاکره در کنار هم نه رودرروی هم و می گفتیم می شود به آنچه می گوییم و می خواهیم، دست یافت. همواره معتقد بودم و هستم که مذاکره با نتیجه برد یا باخت نادرست است، اگر مذاکره ای با نتیجه برد و باخت به پایان برسد نتیجه آن پایدار نیست و سرانجام کسی که احساس باخت می کند بازی را به هم می زند. رسیدن به اهداف از راه مذاکره در دنیای امروز بسیار سخت و پیچیده اما در عین حال ممکن است … . معنای حصول توافق ژنو این بود که مذاکره برد-برد امکان پذیر است و تعامل سازنده مسیر درستی است … . نشان دادیم که این بار می توان با «نون و قلم» در برابر قدرت های جهانی ایستاد، تمام هیات های سیاسی و اقتصادی که این روزها به کشور می آیند و با من هم گاهی دیدار دارند، تمام تلفن ها و نامه هایی که به من می رسند، به بنده به عنوان خادم و منتخب ملت تبریک می گویند … . امروز چهره صلح طلب ملت ایران بیش از هر زمان دیگر برای جهانیان واضح و نمایان شده است … . شما معلمان باید قدرت و مهارت تعامل را به فرزندان این آب و خاک بیاموزید.
از روز اجرای برجام کلیه تحریم ها به طور خودکار لغو می شود
ظریف در کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس
یکشنبه ۲۱ شهریور ۹۴
با اجرا شدن برجام اتحادیه اروپا کلیه تحریم ها را لغو می کند. برخی دوستان می گویند تعلیق می کند. این تعلیق درخصوص تصمیمات اقتصادی و سایر تصمیمات است. کل تحریم های اقتصادی، مالی و پولی اتحادیه اروپا از روز اجرا لغو و کل تحریم های ایالات متحده اعمال شده روی شخصیت های غیرآمریکایی از روز اجرا لغو می شود. علاوه بر آن، آمریکا تحریم هواپیمایی را لغو می کند و مورد به مورد اجازه خرید هواپیما به ایران می دهد … رفع تحریم ها به طور خودکار از روز اجرای برجام صورت می گیرد و نیازی به اقدام مجدد شورای امنیت یا اتحادیه اروپا و آمریکا ندارد. یک سری کارهاست که در فاصله بین تصویب قطعنامه تا روز لغو تحریم ها باید صورت گیرد یا می تواند صورت گیرد. در قطعنامه های قبلی هرگونه همکاری هسته ای میان ایران و کشورهای دیگر ممنوع بود، ولی الان در فاصله تصویب تا اجرای برجام باید اقداماتی مثلا درخصوص اراک صورت گیرد و در همین زمینه باید یک سری ممنوعیت ها رفع شود و این کار صورت خواهد گرفت. در قطعنامه ۲۲۳۱، در ۱۰ مورد به ماده ۴۱ اشاره شده که ۹ مورد آن مربوط به رفع تحریم هاست و یک موردش مربوط به برگشت پذیری یا برخی چیزهاست که استثنائات در رفع تحریم ها در فاصله تصویب و لغو قطعنامه های قبلی محسوب می شوند.
هدف از برجام لغو تحریم ها با حفظ تکنولوژی هسته ای بود
علی لاریجانی در پنجمین جلسه هیات نمایندگان دوره هشتم اتاق بازرگانی
دوشنبه ۲۷ مهرماه ۹۴
(در برجام) هدفی داشتیم و آن این بود که تکنولوژی صلح آمیز هسته ای را حفظ کنیم و تحریم ها را برداریم. این درست است که مشکلات اقتصادی کشور مربوط به تحریم ها نیست، اما تحریم ها مشکلات اقتصادی کشور را تشدید کرد. باید تحریم ها برداشته می شد، در مجموع این سند برداشت مان این است که دانش هسته ای داریم حتی با یک محدودیت و از نظر تحقیق و توسعه هم می توانیم ادامه دهیم و ثانیا قسمت قابل قبولی از تحریم ها لغو و بخشی هم تعلیق می شود. برخی می گویند برداشتن تحریم ها صوری است، اگر غرب به تعهدات خود در لغو تحریم ها اقدام نکند ما بر اساس قانونی که در مجلس تصویب کردیم اقدام خواهیم کرد، هر چند جرقه اولیه برای لغو تحریم ها زده شده است نباید وارد این بحث ها شویم … با برداشتن تحریم ها گشایشی در اقتصاد کشور به وجود می آید، هدف این بود که با لغو تحریم ها شرایط اقتصادی کشور تغییر کند البته همه مساله این مورد نبود … برخی از خوشحالی مردم ناراحت هستند؛ برخی می گویند غرب تحریم ها را از روی کاغذ برداشت و ما از روی زمین برمی داریم. از ابتدا بحث هایی مطرح بود مانند اینکه آنها یک گام بردارند و ایران هم یک گام. اما این زمانبر بود، ولی به این نتیجه رسیدیم که غرب باید به صورت یکجا تحریم ها را بردارد تا ایران اقدامات خود را انجام دهد. باید تحریم ها به صورت یکباره لغو شود، در آن صورت ما قدم هایی برخواهیم داشت، اما قرار شد آنها تصمیم بگیرند که می خواهند تحریم ها را بردارند تا ایران اقدامات خود را انجام دهد. گام اول را از نظر لغو تحریم ها غرب برداشته و بعد ما اقدامات خود را انجام خواهیم داد و اگر کار درستی در بحث مذاکرات هسته ای انجام شد، نباید آن را وارونه جلوه داد … منافع کشور در مذاکرات هسته ای است و اگر این گونه به موضوع نگاه کنیم اکثر دغدغه ها برطرف خواهد شد.
منبع: فرهیختگان
انتهای پیام/
به بهانه ۲۳ تیرماه «فرهیختگان» به مرور اظهارات مسئولان مذاکرات هسته ای در این روزهای سال ۹۴ پرداخته است.
تمام دارایی های ایران آزاد خواهد شد، برجام بازگشت پذیری متقابل دارد
ظریف در کنفرانس خبری بعد از توافق هسته ای، وین
سه شنبه ۲۳ تیر ۹۴
هیچ یک از برنامه های ما متوقف نشده و تحریم ها برداشته می شوند، برخی محدودیت ها باقی خواهند ماند که این نیز می تواند به عنوان یک فرصت مورد استفاده قرار گیرد. این توافق فرصتی برای علمی و امن تر کردن برنامه هسته ای ایران و دستیابی به فناوری های جدید است. در این توافق درباره تمام جزئیات توافق کرده ایم و تقریبا نقطه مبهمی نیست. اقدامات متناظر و متوازن است … . قرار است ظرف چند روز آینده بر اساس روندهای شورای امنیت این قطعنامه صادر شود. بر اساس آنچه ما توافق کرده ایم بعد از اینکه شورای امنیت برنامه جامع اقدام مشترک را به تایید برساند نوبت به نهایی شدن توافق است. بعد فاصله ای دو تا سه ماهه داریم تا کشورها مراحل قانونگذاری داخلی را طی آن و بعد از آن اعلام کنند که آماده اجرا هستند. در این روز توافق اجرا می شود. در همان روز همه کشورها مقررات لغو تحریم ها را امضا خواهند کرد … هم بحث همزمانی و هم بحث تحریم ها و متناظر بودن اقدامات مسائلی هستند که ما در برجام درباره آنها دقت بسیاری کرده ایم … . از روزی که توافق اجرایی شود یعنی بعد از دو سه ماه اقدامات قانونی، اقدامات طرفین شروع می شود. آنچه ضروری است این است که اقدامات باید همزمان باشد … . هر طرفی که از تعهداتش شانه خالی کند بعد از یک سازوکاری که تدوین شده طرفین می توانند از اقداماتی که خودشان تقبل کرده بودند خارج شوند، یعنی بازگشت پذیری متقابل … . بعد از اجرایی شدن توافق دیگر تحریم اقتصادی وجود ندارد و تمام دارایی های ایران آزاد خواهد شد … . امیدواریم همه همکاران پیش از آنچه درباره نقض توافق صحبت کنند، توجه کنند که برای این توافق ۲۲ماهه زحمت کشیده شده و همه طرف ها ان شاءالله آن را به خوبی اجرا می کنند. آمریکا و سایرین می دانند که حتی اگر بتوانند تحریم ها را بار دیگر اعمال کنند هیچ نفع سیاسی ای برای آنها نخواهد داشت.
از روز اجرای برجام تمامی تحریم های اقتصادی و حتی تسلیحاتی لغو خواهند شد
روحانی در گفت وگوی زنده رادیو و تلویزیونی با مردم، سالن اجلاس
سه شنبه ۲۳ تیر ۹۴
عیدانه فراوان شد، تا باد چنین بادا! … امروز به ملت شریف ایران اعلام می کنم که طبق این توافق در روز اجرای توافق تمامی تحریم ها، حتی تحریم های تسلیحاتی، موشکی و اشاعه ای هم به صورتی که در قطعنامه بوده، لغو خواهد شد. تمام تحریم های مالی، بانکی، مربوط به بیمه، حمل ونقل، پتروشیمی، فلزات گرانبها، تحریم های اقتصادی به طور کامل لغو خواهد شد و نه تعلیق و حتی تحریم تسلیحاتی کنار گذاشته می شود و برای پنج سال نوعی محدودیت ایجاد و پس از آن لغو خواهد شد. در زمینه اشاعه ای هم کالاهای دو منظوره در کمیته ای مورد بررسی قرار خواهد گرفت … . امروز روزی است که قدرت های بزرگ اعلام کرده اند همه تحریم ها برداشته و همه قطعنامه های ظالمانه لغو و شرایط عادی و معمولی در روابط با ایران آغاز خواهد شد. امروز یک پایان و آغاز است. پایانی برای ظلم ها و اتهام های غلط و نابجا نسبت به ملت بزرگ ایران و آغازی برای روند جدید در شروع همکاری های جدید در جهان. نقد دلسوزانه آزاد است، اما اجازه نمی دهم کسی بخواهد با دروغی و اتهامی و سخن ناروایی به امید مردم برای آینده درخشان این کشور، امید مردم برای رونق اقتصادی و امید مردم برای صلح و امنیت در کشور ما و منطقه و به اعتمادشان صدمه بزند.
توافق هسته ای مرا به یاد فتح خرمشهر انداخت
آیت الله هاشمی رفسنجانی در دیدار جمعی از اصحاب رسانه
سه شنبه ۲۳ تیر ۹۴
این پیروزی (توافق هسته ای) مرا به یاد پیروزی فتح خرمشهر و همچنین پیروزی پذیرش قطعنامه انداخت که دنیا در آن مقطع علی رغم همه دشمنی ها و حمایت هایی که از صدام می کردند، در بین المللی ترین سازمان جهان بر حق ایران صحه گذاشتند و تاکید کردند. اگرچه از فردا که متن توافقات منتشر شد، گروهی با ادعای دلواپسی در متن می گردند، اما مطمئن باشید مردم ایران به حرف های این جماعت گوش نمی دهند. ناراحتی لابی صهیونیست ها در آمریکا و همچنین حاکمان رژیم جعلی اسرائیل را نشانه پیروزی بزرگ ایران در میدان مذاکرات بود. پیروزی دیگر این ماجرا، تفوق متن و استدلال بر هیاهو و هوچی گری است … . از سال ۸۴ و با شکستن تعلیق غنی سازی تاکنون بهانه های متفاوتی به دست دشمنان مردم افتاد تا بتوانند به وسیله آن هیاهو کنند، اما خدا را شکر که امروز از روزهای خوب انقلاب اسلامی است. ایران جنگ طلب نیست و هیچ وقت به دنبال سلاح کشتارجمعی نمی رود، اصلا از بازدید کارشناسان آژانس نمی ترسیم چون قصد بمب سازی نداریم. از این پس می توانیم دستاوردهای هسته ای خود را صادر کنیم. کسانی که تا دیروز برای هر اقدام هسته ای ما مانع تراشی می کردند، امروز به شکل رسمی قبول کردند که ایران اسلامی می تواند نیروگاه های پیشرفته هسته ای برای تولید برق بسازد … . نقش من در پیروزی اندیشه اعتدال در سال ۹۲ همین بود که رفتم اسم نوشتم و با خود فکر کردم که اگر وارد شوم، شاید بتوانم کشور را مانند دوران جنگ و سازندگی، این بار هم از انحراف نجات دهم … . شورای نگهبان به من کمک کرد و جلوی من را گرفت تا دکتر روحانی به پیروزی برسد، ما در تمام سال های پس از پیروزی انقلاب هرجا بودیم، با هم بودیم.
توافق هسته ای علاوه بر لغو تحریم ها این پیام را برای دنیا داشت که سلاح و تهدید برای همیشه باید کنار گذاشته شود
روحانی در همایش سازمان های مردم نهاد در نظام سلامت
پنجشنبه اول مرداد ۹۴
امروز همه نگاه ها به بندهای «برجام» و قطعنامه ۲۲۳۱ است، این خوب است اما اتفاق بسیار مهم تری رخ داده و پیام رسایی به جهان فرستاده شده است. کاری که دیپلمات های شما در صحنه بین الملل انجام دادند بسیار بزرگ تر از این حرف هاست؛ پیام ملت ایران که دیپلمات های ما به نمایندگی از شما آن را به جهان اعلام کردند، این بود که خشونت، تهدید، ارعاب و تحریم را کنار بگذارید. دوران معامله برد– باخت تمام و امروز اثبات شده که پیچیده ترین مشکل ها، پای میز مذاکره حل وفصل می شود … . معتقدم ۲۴ خرداد ۹۲ ورق خورد که مردم ما تصمیم بسیار مهمی اتخاذ کنند. این مردم بودند که این گونه تصمیم گرفتند اگر چرخ سانتریفیوژ ها بچرخد اما چرخ زندگی نچرخد درنهایت چرخ سانتریفیوژ ها هم از حرکت باز خواهد ایستاد و این یک تصمیم اساسی از سوی ملتی بزرگ بود … . شاید فکر کنید توفیقی که با حصول توافق به دست آمده فقط باعث شده حقوق هسته ای ملت ایران به رسمیت شناخته شود یا با تصویب قطعنامه ۲۲۳۱ ایران از زیر عنوان خطرناک بودن برای صلح و امنیت جهانی خارج شود یا فقط ۶ قطعنامه قبلی شورای امنیت علیه ایران لغو و تحریم های اقتصادی برطرف شده، همه اینها درست است، اما مهم تر از آن این است که این توافق یک پیام مهم برای دنیا داشت و آن اینکه سلاح و تهدید باید برای همیشه به زمین گذاشته شود. توافق هسته ای این پیام را برای دنیا داشت که پیچیده ترین و مشکل ترین مسائل بین المللی از طریق گفت وگو و مفاهمه قابل حل وفصل است و باید به جای تقابل، تعامل را برگزینیم.
ادامه تحریم و عدم اجرای توافق هسته ای امکان پذیر نیست
روحانی در جلسه توسعه و سرمایه گذاری استان کردستان
یکشنبه ۴ مرداد ۹۴
برنامه و فناوری هسته ای ایران در مسیر توسعه کشور قرار دارد، ما نه می خواهیم کشوری را تهدید کنیم، نه مایل به دخالت در امور داخلی کشور دیگری و نه در داخل کشور در پی ساخت سلاح کشتارجمعی از جمله هسته ای هستیم … . توافقی که حاصل شده به رغم پیچ وخم ها، اجرایی و عملیاتی خواهد شد، ممکن است برخی درباره اجرایی شدن این توافق تردید داشته باشند اما با شرایطی که امروز در دنیا هست، اینکه کسی بتواند وضعیت را به دو سال پیش برگرداند، امکان پذیر نیست. آذر۹۲ گفتم ساختمان تحریم ترک خورده است و امروز در کنگره و سنا اذعان دارند که ادامه تحریم امکان پذیر نیست و این به آن معناست که راه و مسیری که ایران اسلامی در این دوره طی کرده، موفق بوده است. همان طور که ساختمان تحریم ها ترک خورده، پایه های هرگونه تلاش برای برگرداندن همان فضای امنیتی نیز فروریخته و دیگر نمی توانند آن فضا را برگردانند و ملت ایران تصمیمی که برای امروز و آینده خود گرفته، قاطع و حساب شده است. لغو قطعنامه های ضدایرانی گامی ارزنده در مسیر حرکت شتابان اقتصادی کشور بود. ما در جریان مذاکرات گفتیم که به دنبال یک توافق برد – برد هستیم تا این توافق با دوام و پایدار بماند و این توافق حاصل شده است. پس از توافق هسته ای، اکنون ایران آماده تعامل برد- برد با اقتصاد جهانی است.
رئیس جمهور آمریکا نمی تواند با یک امضا تحریم ها را برگرداند
ظریف در شورای راهبردی روابط خارجی
دوشنبه ۱۲ مرداد ۹۴
فرض بفرمایید ۱۸ ماه دیگر رئیس جمهور جدید آمریکا بیاید، مطمئن هستم چاره ای ندارند، نه اینکه [از سر] علاقه باشد. همان طور که خود آقای اوباما گفت اگر دست من بود، نمی گذاشتم یک پیچ و مهره از برنامه هسته ای ایران باقی بماند اما چاره ندارم و می پذیرم؛ لذا در دوران کنونی ۱۸ ماه آمد و برجام اجرا شد، این ساختمان تحریم که اینها اجرا کردند به هم ریخت. آمریکا کاری که بر اساس قطعنامه شورای امنیت انجام داده و توانسته بود طی ۱۰ سال حمایت جهانی را بگیرد، می خواهد بلافاصله با مخالفت با قطعنامه شورای امنیت انجام دهد!؟ در دهه نود قطعنامه ای وجود نداشت زیرا آمریکا حرفش علی رغم قدرتش، هیچ مبنای مقبولیت یا مشروعیتی نداشت، هیچ کس [تحریم هایش را] اجرایش نکرد، نزدیک ترین متحدین آمریکا اجرا نکردند. الان به قول تام کاتن - از بس با همدیگر در توئیتر پیام رد و بدل کردیم، رفیق ما شد- رئیس جمهور بعدی آمریکا می خواهد تحریم را، با یک امضا برگرداند؟ خب برگرداند چه کسی در دنیا آن را اجرا می کند؟ … تام کاتن این را که گفت [آمریکا با یک امضا می تواند تحریم ها را برگرداند] من جوابش را دادم و همه زیر توئیتش نوشتند که برو پولت را از هاروارد پس بگیر که خوب حقوق یادت نداده اند، یعنی واقعیت امر این است، بالاخره قاعده دارد و نمی تواند این کار را بکند … من به شما اطمینان می دهم که آن مبنای مقبولیتش نابود می شود، البته همین الان شده است.
اگر تحریم برگردد ایران از تعهدات برجامی خارج می شود و هیچ تهدیدی برای ما نخواهد بود
مجید تخت روانچی در شورای راهبردی روابط خارجی
دوشنبه ۱۲ مرداد ۹۴
ما در مذاکرات اصل را بر حسن نیت طرف مقابل نگذاشته ایم و خودمان را برای بدترین حالت آماده کرده بودیم. فرض بگیریم که یک رئیس جمهور بیاید و بخواهد تحریم ها را برگرداند خب ما هم برمی گردیم به کارمان. اتفاقا در این بحث برگشت پذیری نکته ای که باید به آن توجه شود این است که طرف مقابل مان را تهدید کرده ایم که اگر تحریم تان را برگردانید، ما از تعهدات مان خارج خواهیم شد. وقتی می گوییم از تعهدات مان خارج می شویم، طرف مقابل سکوت می کند؛ این را بر اساس متن بحث برگشت پذیری عرض می کنم؛ متنی که در خود برجام است، نه متنی که در قطعنامه است. آنجا وقتی می گوید ایران از تعهدات خودش خارج شود، طرف مقابل ما در متن اسنپ بک تهدیدی نمی کند در حالی که وقتی می رسد به ما، اگر آنها بخواهند به تحریم های خودشان برگردند، ایران هم از تعهدات خودش خارج می شود. به طور خلاصه عرض کنم که اگر یک کسی پیدا شود در آمریکا بعد از ۱۸ ماه -زودتر یا دیرتر- بخواهد به تعهدات خودش عمل نکند این از دید ما خلاف حقوق بین الملل و خلاف تعهد بین المللی آمریکاست و راه ما باز خواهد بود.
برجام نشان داد که نباید اینقدر به دنیا بدبین باشیم و مذاکره برد- برد امکان پذیر است
روحانی در اجلاس سالانه مدیران و روسای آموزش و پرورش کشور
سه شنبه ۱۳ مرداد ۹۴
چگونه شد که فرزندان شما توانستند در عرصه منطق، مذاکره و دیپلماسی به اهداف مدنظر کشور دست یابند، این به آ ن خاطر بود که ما پذیرفتیم مسیر صحیح، مسیر اعتدال است نه افراط و تفریط. نباید آنقدر به دنیا بدبین بود که معتقد باشیم سخن گفتن ما اثری ندارد و در برابر قدرت های جهانی نمی شود کاری کرد، لذا باید هر چه می گویند بپذیریم. ما مسیر اعتدال را پذیرفتیم، برخی به غلط می گفتند که نمی شود با قدرت های بزرگ سر یک میز نشست. برخی معتقد بودند یا باید با دنیا مقابله کنیم یا در برابر آنها تسلیم شویم و راه سومی وجود ندارد. در دولت تدبیر و امید ما از ابتدا معتقد بودیم که راه سومی وجود دارد، عمیقا معتقدیم که در برابر قدرت های بزرگ نباید تسلیم شد اما می توان با منطق، استدلال، فن مذاکره و هنر دیپلماسی، به اهداف و خواسته های خود دست یافت. اشتباه برخی است که باور ندارند نمی شود دنیا را به زور تسلیم کنیم و حتی حرف حق خود را به این ترتیب به آنها بقبولانیم. برخی اساسا می گویند مذاکره با دنیا یا به برد می انجامد یا باخت، اما ما گفتیم مذاکره در کنار هم نه رودرروی هم و می گفتیم می شود به آنچه می گوییم و می خواهیم، دست یافت. همواره معتقد بودم و هستم که مذاکره با نتیجه برد یا باخت نادرست است، اگر مذاکره ای با نتیجه برد و باخت به پایان برسد نتیجه آن پایدار نیست و سرانجام کسی که احساس باخت می کند بازی را به هم می زند. رسیدن به اهداف از راه مذاکره در دنیای امروز بسیار سخت و پیچیده اما در عین حال ممکن است … . معنای حصول توافق ژنو این بود که مذاکره برد-برد امکان پذیر است و تعامل سازنده مسیر درستی است … . نشان دادیم که این بار می توان با «نون و قلم» در برابر قدرت های جهانی ایستاد، تمام هیات های سیاسی و اقتصادی که این روزها به کشور می آیند و با من هم گاهی دیدار دارند، تمام تلفن ها و نامه هایی که به من می رسند، به بنده به عنوان خادم و منتخب ملت تبریک می گویند … . امروز چهره صلح طلب ملت ایران بیش از هر زمان دیگر برای جهانیان واضح و نمایان شده است … . شما معلمان باید قدرت و مهارت تعامل را به فرزندان این آب و خاک بیاموزید.
از روز اجرای برجام کلیه تحریم ها به طور خودکار لغو می شود
ظریف در کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس
یکشنبه ۲۱ شهریور ۹۴
با اجرا شدن برجام اتحادیه اروپا کلیه تحریم ها را لغو می کند. برخی دوستان می گویند تعلیق می کند. این تعلیق درخصوص تصمیمات اقتصادی و سایر تصمیمات است. کل تحریم های اقتصادی، مالی و پولی اتحادیه اروپا از روز اجرا لغو و کل تحریم های ایالات متحده اعمال شده روی شخصیت های غیرآمریکایی از روز اجرا لغو می شود. علاوه بر آن، آمریکا تحریم هواپیمایی را لغو می کند و مورد به مورد اجازه خرید هواپیما به ایران می دهد … رفع تحریم ها به طور خودکار از روز اجرای برجام صورت می گیرد و نیازی به اقدام مجدد شورای امنیت یا اتحادیه اروپا و آمریکا ندارد. یک سری کارهاست که در فاصله بین تصویب قطعنامه تا روز لغو تحریم ها باید صورت گیرد یا می تواند صورت گیرد. در قطعنامه های قبلی هرگونه همکاری هسته ای میان ایران و کشورهای دیگر ممنوع بود، ولی الان در فاصله تصویب تا اجرای برجام باید اقداماتی مثلا درخصوص اراک صورت گیرد و در همین زمینه باید یک سری ممنوعیت ها رفع شود و این کار صورت خواهد گرفت. در قطعنامه ۲۲۳۱، در ۱۰ مورد به ماده ۴۱ اشاره شده که ۹ مورد آن مربوط به رفع تحریم هاست و یک موردش مربوط به برگشت پذیری یا برخی چیزهاست که استثنائات در رفع تحریم ها در فاصله تصویب و لغو قطعنامه های قبلی محسوب می شوند.
هدف از برجام لغو تحریم ها با حفظ تکنولوژی هسته ای بود
علی لاریجانی در پنجمین جلسه هیات نمایندگان دوره هشتم اتاق بازرگانی
دوشنبه ۲۷ مهرماه ۹۴
(در برجام) هدفی داشتیم و آن این بود که تکنولوژی صلح آمیز هسته ای را حفظ کنیم و تحریم ها را برداریم. این درست است که مشکلات اقتصادی کشور مربوط به تحریم ها نیست، اما تحریم ها مشکلات اقتصادی کشور را تشدید کرد. باید تحریم ها برداشته می شد، در مجموع این سند برداشت مان این است که دانش هسته ای داریم حتی با یک محدودیت و از نظر تحقیق و توسعه هم می توانیم ادامه دهیم و ثانیا قسمت قابل قبولی از تحریم ها لغو و بخشی هم تعلیق می شود. برخی می گویند برداشتن تحریم ها صوری است، اگر غرب به تعهدات خود در لغو تحریم ها اقدام نکند ما بر اساس قانونی که در مجلس تصویب کردیم اقدام خواهیم کرد، هر چند جرقه اولیه برای لغو تحریم ها زده شده است نباید وارد این بحث ها شویم … با برداشتن تحریم ها گشایشی در اقتصاد کشور به وجود می آید، هدف این بود که با لغو تحریم ها شرایط اقتصادی کشور تغییر کند البته همه مساله این مورد نبود … برخی از خوشحالی مردم ناراحت هستند؛ برخی می گویند غرب تحریم ها را از روی کاغذ برداشت و ما از روی زمین برمی داریم. از ابتدا بحث هایی مطرح بود مانند اینکه آنها یک گام بردارند و ایران هم یک گام. اما این زمانبر بود، ولی به این نتیجه رسیدیم که غرب باید به صورت یکجا تحریم ها را بردارد تا ایران اقدامات خود را انجام دهد. باید تحریم ها به صورت یکباره لغو شود، در آن صورت ما قدم هایی برخواهیم داشت، اما قرار شد آنها تصمیم بگیرند که می خواهند تحریم ها را بردارند تا ایران اقدامات خود را انجام دهد. گام اول را از نظر لغو تحریم ها غرب برداشته و بعد ما اقدامات خود را انجام خواهیم داد و اگر کار درستی در بحث مذاکرات هسته ای انجام شد، نباید آن را وارونه جلوه داد … منافع کشور در مذاکرات هسته ای است و اگر این گونه به موضوع نگاه کنیم اکثر دغدغه ها برطرف خواهد شد.
منبع: فرهیختگان
انتهای پیام/
پرسش و پاسخ در
سالگرد نهایی شدن توافق هسته ای؛ مرور تصورات برجامی دولت
گفتگو با هوش مصنوعی