دبیر سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی: شوراها بسیار تنها هستند



ایسنا/خراسان رضوی دبیر سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی با بیان اینکه «باید بپذیریم که شوراها و مدیریت شهرها بسیار تنها هستند»، خاطرنشان کرد: ساز و کارهای حاکمیتی، قانونی و فرادستی شهرها و به خصوص کلان شهرها را تنها گذاشته اند.

مزدا نوبری در گفت وگو با ایسنا در خصوص عملکرد دوره پنجم شورای اسلامی شهر مشهد در زمینه شهرسازی، اظهار کرد: در دوره های مختلف شوراهای اسلامی شهر مشهد، شورای اسلامی پنجم کارنامه ای دارد که در آن چند نقطه بسیار روشن وجود دارد. یکی از این نقاط، نگاه برنامه محور شورای پنجم است. اتفاقی در حوزه معاونت برنامه ریزی مدیریت شهری و شهرداری مشهد رخ داد که همه ما به عنوان یک شهروند، کمتر می توانیم آن را فراموش کنیم. اثر این اتفاقات مثبت تا سال ها باقی خواهد ماند.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه «به نظر می رسد هویت، شخصیت و کاراکتر جدیدی در برنامه ریزی شهر مشهد رخ داد»، ادامه داد: اساسا مدیریت یک شهر نیازمند پایه گذاری نقاط برنامه محور و پایه گذاری شهر هوشمند است که این امر یکی از نقاط روشن شورای پنجم است.

وی با بیان اینکه «رفاه پیوندی، بین مدیریت شهری و حتی شهرسازی با حوزه فرهنگ اتفاق افتاد»، تصریح کرد: در این دوره شورا، کمیسیون ویژه عمران و توسعه بهسازی توس شکل گرفت. توس از نظر فرهنگی در خراسان، جایگاه بسیار بزرگی دارد. این نوع نگاه فرامرزی شورا سبب شده که توس به عنوان یکی از پایتخت های تمدن خراسان بزرگ معرفی شود. این کار تنها در قالب سخنرانی و همایش اتفاق نیفتاد، بلکه شورا دست به توسعه، عمران و آبادانی توس زد که اتفاق های خوبی رخ داده است.

نوبری با اشاره به اینکه «تنها همین دو نقطه روشن نشان می دهد که در این دوره مدیریت شهری توانستیم به نتایج ارزشمندی برسیم»، بیان کرد: در خصوص شهر مشهد ما با کلان شهر روبه رو هستیم. نظامات توسعه و آبادانی در کلان شهرها لحظه ای و دفعی نیست، بلکه کلان شهرها نیازمند این هستند که در یک بستر مناسب، آرام آرام طعم آبادانی را بچشند.

وی با بیان اینکه «پنج دوره شورای اسلامی شهر مشهد، تاثیراتی بر توسعه مشهد گذاشته اند»، عنوان کرد: تمامی پنج دوره شوراهای شهر مشهد فراز و نشیب هایی داشته است. تصمیم های آن ها توسعه شهر را کند یا تند کرده و یا به ضرر و نفع شهر بوده است، اما در این پنج دوره، شوراهای اسلامی شهر توجه به سازوکارهای مدیریت شهری مشهد را مورد توجه قرار داده اند.

دبیر سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی با اشاره به اینکه «ما امروز می توانیم نقدی بر عملکرد دوره های گذشته شورا داشته باشیم»، تاکید کرد: بعضی از دوره های شورای اسلامی شهر مشهد برآبادانی شهر شتاب داده و برخی نیز آن را کندتر کرده است.

نوبری با بیان اینکه «فارغ از اینکه بخواهیم مثبت یا منفی نگاه کنیم، عملکرد توسعه شهر مشهد در پنج دوره شورای اسلامی شهر مشهد سمت و سوهای مختلفی گرفته است»، گفت: در دوره ای به یک بخش و در دوره دیگر بر بخش دیگری توجه شده است. این نشان از موثربودن مدیریت شورایی است. ما با کلان شهر و شهر چندصدایی روبه رو هستیم. باید بپذیریم شهر مشهد ام القری شهرهای شیعی در تمامی سرزمین های اسلامی است.

وی با اشاره به اینکه «ما ساز و کارهای مختلفی در زمینه صنعت، گردشگری، تجارت، اقتصاد و به صورت مشخص فرهنگ در شهر مشهد داریم»، اظهار کرد: ما با شهری چندوجهی مواجه هستیم. این شهر چندوجهی، سمت و سوهایی در دوره های مختلف داشته است که نشان می دهد، بالاخره در توسعه و آبادانی شهر موثر بوده اند.

این استاد دانشگاه در خصوص نقش شورا در ساخت شهر هدفمند، بیان کرد: شهر اساسا پدیده ای چندوجهی است. شهر اساسا پدیده ای خطی یا صفر و یک نیست. شورا به معنای حضور صداها، نظریات و دیدگاه های مختلف است. هر شهری که تبدیل به کلان شهر می شود، وجوه شخصیت متعدد در آن وجود دارد. ما هیچ وقت نمی توانیم یک موجود چندوجهی را با نگاه تک وجهی مدیریت کنیم.

این کارشناس معماری و شهرسازی با بیان اینکه « این مسأله نشان می دهد که اصولا شوراها لازمه مدیریت شهرها هستند»، افزود: نگاه و تفکر شورای شهر، به نوعی پاشنه آشیل مدیریت شهر است. شورای شهر نقش کاملا موثری در ساخت شهر هدفمند داشته و دارد. اگر شورا نباشد و یا تنها نگاه تک وجهی وجود داشته باشد، در مدیریت شهر که اساسا یک پدیده چندوجهی است، نمی توان موفقیتی کسب کند.

دو تصمیم ارزشمند شورای پنجم شهر مشهد

نوبری با اشاره به اینکه «دو تصمیم در شورای پنجم شهر مشهد اتفاق افتاده که بسیار ارزشمند است»، عنوان کرد: هدف گذاری شهر مشهد و بر روی ریل قرار دادن و سوق دادن آن به عنوان شهر هوشمند، بسیار باارزش است. این تمرکز، همت و اعتمادی که گذاشته شده تا شهر مشهد به عنوان شهر هوشمند شناخته شود، یکی از لازمه های اساسی مدیریت شهرهاست. یکی دیگر از تصمیم ها و برنامه های ارزشمند شورای پنجم شهر مشهد، تمرکز بر توسعه و آبادانی توس است.

مشهد سهمی در بودجه های کشوری ندارد

وی با بیان اینکه «باید بپذیریم که شوراها و مدیریت شهرها بسیار تنها هستند»، خاطرنشان کرد: ساز و کارهای حاکمیتی، قانونی و فرادستی، شهرها و به خصوص کلان شهرها را تنها گذاشته اند. طبق قانون شهرها و به خصوص کلان شهرها باید خودگردان باشند و از بودجه های کشوری سهمی ندارند. مشهد پایتخت مذهبی کشورمان است، اما سهمی در بودجه های کشوری ندارد. نظام حکومت مرکزی، شهرها را تنها گذاشته است. شورا و مدیریت شهر ناگزیر است که هر از گاهی برای معاش خود تصمیم هایی بگیرد که در دراز مدت به نفع شهر نباشد.

این کارشناس معماری و شهرسازی با اشاره به اینکه « این اتفاق طبیعی است»، گفت: به نظر من به جای اینکه انگشت اتهام را به سمت مدیریت شهری و شورا بگیریم، باید هرچه بیشتر در این موضوع تلاش کنیم که کلان شهرها از نگاه حمایتی قانون خالی و تنها نباشند.

نوبری با بیان اینکه «من نمی گویم که نظام شورایی وجود ندارد»، اظهار کرد: برای اینکه بدانیم نظام شورایی به چه اندازه اهمیت دارد، باید فضایی را فرض کنیم که نظام شورایی نباشد. یعنی به جای اینکه چانه زنی ها در بین نمایندگان مردم در شهروجود داشته باشد، این موضوع محدود در قالب مطالبات شخصی مسئولان و افرادی باشد که آن ها با پشتوانه رأی مردم نیستند. مسلما قدرت این چانه زنی ها و تاثیرگذاری، کم و کمتر خواهد شد. اگر از بحران خلف جلو برویم بهتر به معنی لازم خواهیم رسید.

دبیر سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی با اشاره به اینکه «ما نمی خواهیم معضلات را پنهان کنیم»، بیان کرد: در خصوص طرح های مختلفی مثل طرح تفصیلی، طرح بافت پیرامونی حرم مطهر و ساز و کارهایی که مشهد را تعیین تکلیف می کند، مثل توسعه محتوایی شهر و بسیاری از پروژه های دیگر ما هنوز به نتیجه قطعی نرسیده ایم.

نوبری با بیان اینکه «اگر شورای اسلامی شهر نبود، مطمئن هستم بسیار عقب تر از وضعیت امروزمان بودیم»، عنوان کرد: باتوجه به اینکه بخش بیشتری از عمر شورای اسلامی پنجم شهر مشهد گذشته است، قانونگذاران فرادستی فرصت های باقی مانده را غنیمت بدانند. به هرحال شورای اسلامی پنجم، ماه عسل انتخاب مردم شهر مشهد است.

وی افزود: حوزه های قانونی، قانونگذاری و مجری قانون لازم است که اعتماد مردم مشهد را به شورای پنجم غنیمت بدانند و در این فرصت باقی مانده کمک کنند تا بسیاری از تصمیم های کارساز شهر مشهد جلو برود. توجه مدیریت شهری در این دوره را به مقوله شهر هوشمند غنیمت بشمارند. شهر هوشمند تعریف جدید و غیر قابل انکار شهرهاست. اینکه فکر کنیم می توانیم این مسأله را پاک کنیم، غیرممکن است. باید این توجه ای که به موضوع شهر هوشمند در مشهد می شود را غنیمت دانست.

انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «دبیر سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی: شوراها بسیار تنها هستند» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.