فعالیت واحدهای لبنی با ۵۰ درصد ظرفیت / صادرات لبنیات به عراق ادامه دارد



به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، امروز نشستی با حضور مسؤولان انجمن صنایع لبنی برای اشاره به برخی موانع و مشکلات این بخش و تأثیر تولیدات این صنعت در سلامتی آحاد جامعه برگزار شد. رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی گفت: تولیدات انجمن صنایع لبنی ۷۵ درصد سهم بازار را تشکیل می دهد و حدود ۷ میلیون تن شیر دامداران را تحویل می گیرد و سالانه ۴۵۰ هزار تن صادرات کشورهای دیگر از جمله عراق، افغانستان، روسیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس از قبیل امارات، قطر و حتی کشورهایی مانند ژاپن و آذربایجان انجام می شود.

وی همچنین به اشتغال ۱۲۰ شغل مستقیم و ۴۸۰ هزار شغل غیرمستقیم صنعت لبنی اشاره کرد و گفت: حدود ۲ میلیون فرصت شغلی نیز در کشور درگیر صنایع لبنی هستند.

دبیر انجمن صنایع لبنی این را هم گفت که پس از اجرای هدفمندی یارانه ها تعداد واحدهای فعال این صنعت کاهش یافته است، به طوری که از تعداد ۱۳۳۸ واحد لبنی به ۴۰۰ واحد از سال ۸۹ تاکنون رسیده ایم.

* ضرر تضاد منافع بخش های دیگر به صنعت می رسد

در ادامه، میراسلام تیموری رئیس هیأت مدیره انجمن صنایع لبنی هم مشکلات اخیر اقتصادی کشور را یک مشکل ملی خواند و گفت باید نگاه ملی هم برای رفع مشکلات متعاقب آن داشته باشیم که این نگاه باید در زمینه صنایع لبنی هم دیده شود.

وی همچنین گفت: دولت با کاهش صادرات نفت، با کسری بودجه مواجه است و این مشکل باید به واسطه تأثیری که در صنایع دیگر می گذارد برطرف شود.

تیموری از تضاد منافعی هم که بین بخش های مختلف در اداره صنعت لبنیات وجود دارد نیز اشاره کرد و گفت: نمی شود که تصمیمات این صنعت به صورت جزیره ای در بخش های مختلف گرفته شود و گاهی پیش می آید به دلیل تضاد منافعی که در بخش های مختلف وجود دارد، ضرر آن را باید صنعت متحمل شود.

وی پیشنهاد کرد که در این زمینه کمیته ای تشکیل شود و تمام مشکلات این بخش به صورت یکپارچه در آن بحث و بررسی گردد و تصمیماتی برای آن اخذ شود.

میراسلام همچنین پیشنهاد داد که خانه شیر در کشور تشکیل شود و همچنین دولت از دخالت های خود در قیمت دست بردارد، چرا که نمی شود تمام بخش هایی که با صنعت لبنی مرتبط هستند و به عنوان نهادهای صنعت را تشکیل می دهند، قیمت هایشان متغیر باشد، در حالی که دولت به صورت دستوری قیمت ها را ثابت نگه دارد و یا اینکه راهکار بعدی این است که دولت یارانه را قطع کند و یا به همان نسبت که یارانه برای واردات می دهد، به همان نسبت هم برای صادرات بدهد، مثلا اگر نهاده ای با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی تأمین می شود، به همان نسبت هم فرصت صادراتی بدهند.

* قیمت خرید شیر خام بدون ارز دولتی به ۳۴۰۰ تومان می رسد

خبرنگار فارس پرسید: در سالهای گذشته همواره صنایع لبنی به دلیل اینکه حاشیه سود کمتری دارند، قیمت ها را افزایش داده اند و البته همین اقدام را دامداران هم انجام دادند، در حقیقت آنها حاشیه سودشان را از جیب مردم برداشتند، در حالی که می توانستند با مدیریت تولید و بهره وری در کارشان، حاشیه سودشان حفظ شود، مردم چه گناهی دارند که باید هزینه های صنایع و دامداران را از جیب مردم پرداخت کنند.

تیموری با اشاره به قیمت های خرید شیر خام در داخل کشور و در خارج کشور اعلام کرد اتفاقا بهره وری در صنایع لبنی بالاست و همچنین گفت که اگر ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی از نهاده های دامداران قطع شود، روزانه خرید شیرخام به ۳ هزار و ۴۰۰ تا ۳ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد رسید.

صحبت های این مسؤول درباره بالا بودن بهره وری در صنایع لبنی در حالی مطرح می شود که پیش از این در همین جلسه اعلام شد که صنایع لبنی کشور با ۵۰ درصد ظرفیت کار می کنند، در حقیقت اگر این ظرفیت تکمیل شود، بر کاهش قیمت تمام شده تولید تأثیر خواهد گذاشت.

* آمار توزیع شیر رایگان در مدارس

رضا باکری دبیر انجمن صنایع لبنی در پاسخ به شیر مدارس گفت: مصوب شده است که برای ۸ استان شیر مدارس با بودجه ۲۰۰ میلیاردی مجلس توزیع شود. ۵۰ درصد این اعتبارات را سازمان برنامه و بودجه تصویب کرده و تاکنون بخشی از سهمیه شیر در استانهای کم برخوردار توزیع شده است.

وی گفت: با اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومانی نیز ۲۱۵ میلیون پاکت استریل شیر توزیع خواهد شد.

* شیر کامل ترین غذای دنیاست

در ادامه این نشست، چمنی مشاور انجمن صنایع لبنی هم آمارهایی درباره تولید شیر در کشور و جهان داد و گفت: تولید کل شیرخام در دنیا ۸۴۳ میلیون تن است و ۷۵ میلیون تن هم صادرات انجام می شود. این نشان می دهد که تمرکز دولت ها به افزایش تولید برای بالا بردن سرانه تولید داخل شان است.

وی به اهمیت شیر اشاره کرد و گفت: ۸۰ درصد زنان بالای پنجاه سال کشور و ۳۰ درصد زنان زیر ۵۰ سال دچار پوکی استخوان هستند و ۲ میلیون نفر سالانه دچار شکستگی می شوند که ۵۳ هزار نفر آنها از لگن خاصره دچار شکستگی می شوند که یا می میرند یا تا آخر عمر زمین گیر می شوند.

وی گفت: شیر در دنیا کامل ترین غذا است و هیچ جایگزینی ندارد. کلسیم آن را از هیچ غذای دیگری نمی توان به دست آورد.

وی همچنین به سرانه پایین شیر خام در کشور اشاره کرد و گفت: در خوشبینانه ترین حالت سرانه ۸۰ کیلو در سال است که باید حداقل ۲۷۰ کیلوگرم باشد.

* کدام واحد ها در خطر تعطیلی قرار دارند؟

در ادامه این نشست، محمد فربد عضو هیأت مدیره انجمن صنایع لبنی با اشاره به اینکه ظرفیت صنایع لبنی کشور بیش از دو برابر است اما اکنون با ظرفیت ۵۰ درصد کار می کند، گفت: واحدهایی که پس از اجرای هدفمندی یارانه ها تعطیل شدند بیشترشان تک محصولی بودند و به همین خاطر در معرض خطر قرار داشتند و الان هم اینها امکان بقا ندارند چون شیر یارانه ای از مدار خارج شده و آنها تعطیل شده اند.

وی به آماری اشاره کرد و گفت: واحدهایی که کمتر از ۲۵۰ تن شیر در روز دریافت می کنند، در خطر تعطیلی هستند.

در این نشست، عنوان شد که با افزایش هایی که اخیرا در قیمت نهاده های مرتبط با صنعت شیر رخ می دهد، چاره ای برای این صنعت نگذاشته که آنها هم قیمت را افزایش دهند، اما این هم گفته شد که فعلا برنامه ای برای افزایش تولید تا پایان سال نیست، مگر اینکه اتفاقات جدیدی در اقتصاد کشور و این صنعت رخ بدهد.

همچنین گفته شد که قیمت شیرخام مصوب ۲ هزار و ۳۹۰ تومان است اما صنایع لبنی به قیمت ۲۶۰۰ تا ۲۷۰۰ تومان خریداری می کنند.

در این نشست به آمار تولید شیرخام اشاره شد که طبق مرکز آمار ۶٫۸ میلیون تن است اما وزارت جهاد آمار ۱۰ میلیون تن را اعلام می کند. همچنین مطرح شد که متوسط سود شرکت های لبنی در بورس در ۶ ماهه نخست ۱٫۲ درصدبوده و پیش بینی کردند که در آمار ۹ ماهه این رقم ۵۰ درصد کاهش خواهد یافت.

در این جلسه مطرح شد که صادرات لبنیات به عراق ادامه دارد و آنها تنها واردات ماست و دوغ را ممنوع کرده اند و برای برخی کالاها هم تعرفه بستند.

انتهای پیام/

پرسش و پاسخ در فعالیت واحدهای لبنی با ۵۰ درصد ظرفیت / صادرات لبنیات به عراق ادامه دارد

گفتگو با هوش مصنوعی