از علل کاهش ۲۵ درصدی زباله تا مافیای زباله در کرمان



مواد جامد، مایع و گاز (غیر از فاضلاب) که پس از مصرف یا استفاده، دیگر کارآیی ندارند و دور ریخته می شوند، پسماند(زباله) گفته می شود. پسماندها در تعاریف علمی به شش گروه شهری، صنعتی، خطرناک، بیمارستانی، الکترونیکی و فضایی تقسیم بندی می شوند.

به گزارش ایسنا، در گذشته با توجه به ساده بودن زندگی ها، نزدیک بودن انسان به طبیعت و مصرف همگن با طبیعت، پسماندهای تولید شده به راحتی در محیط زیست قابل برگشت بودند؛ اما با افزایش جمعیت، صنعتی شدن جوامع و تغییر الگوهای مصرف، این پسماندها به مرور باعث بروز مشکلات پیچیده زیست محیطی شدند؛ تا جایی که از صد سال پیش کشورهای پیشرفته صنعتی به فکر مدیریت پسماندها افتادند و در ابتدا با سوزاندن زباله ها از آنها انرژی تولید کردند.

امروزه مدیریت پسماند یکی از ضروری ترین محورهای توسعه پایدار محسوب می شود و باتوجه به اینکه تولید انواع پسماند در زندگی انسان ها امری اجتناب ناپذیر بوده و بی شک عدم توجه کافی به این موضوع می تواند تأثیر زیادی در تخریب محیط زیست و طبیعت داشته باشد.

مدیریت پسماندهای شهری به عواملی همچون تولید زواید، جمع آوری، حمل و نقل، دفن زباله و بازیافت آن بستگی دارد، بنابراین محدوده مدیریت این مقوله بسیار وسیع و متغیر است، برای چنین موضوعی راهی جز مدیریت و برنامه راهبردی وجود ندارد، حال نگاهی گذرا به مدیریت پسماند در شهر کرمان می اندازیم.

کاهش ۲۵ درصدی زباله در شهر کرمان

«محمدرضا قربانی» مدیر عامل سازمان پسماندهای کرمان به ایسنا گفت: در شهر کرمان روزانه حدود ۳۸۰ تن زباله تولید می شود که نسبت به مدت سال گذشته حدود ۲۵ درصد کاهش داشته است(در سال گذشته بیش از ۴۰۰ تن زباله از سطح شهر جمع آوری می شد).

وی از دلیل کاهش ۲۵ درصدی زباله در شهر کرمان سخن به میان آورد و بیان کرد: وضعیت اقتصادی مردم و همچنین افزایش زباله گردی ها باعث شده که حجم زباله ها کاهش یافته است.

قربانی ادامه داد: ۷۰ درصد زباله های جمع آوری شده تر و ۳۰ زباله خشک هستند و حدود ۱۳ درصد زباله خشک قابل تفکیک است ضمن آنکه تا دو سال قبل شهرداری زباله ها را به صورت ناحیه ای در مبداء تفکیک می کرد اما در ۲ سال گذشته این امر به شرکت های تنظیف واگذار شده است.

مدیر عامل سازمان پسماندهای کرمان با بیان این مطلب که ۲۳ ایستگاه ثابت دریافت پسماند خشک در سطح شهر کرمان مشغول به فعالیت هستند، اظهار کرد: طبق قرارداد دوساله شهرداری ماهانه دو میلیون ۵۰۰ هزار تومان به هر ایستگاه ثابت دریافت پسماند خشک پرداخت می کند تا در مقابل آنها به مردم آموزش نحوه تفکیک زباله را ارائه دهد که تقریبا ۶۰ درصد مردم این آموزش ها را دیده اند.

وی مطرح کرد: مساحت کل معابر رفت و روب شده در سال ۹۷ بیش از ۵ میلیارد و ۹۵۳ میلیون و ۶۴۶ هزار متر مربع (روزانه ۱۶ میلیون و ۳۱۱ هزار و ۳۶۰ مترمربع) است که برای نظافت این معابر شهرداری حدود ۲۹۵ میلیارد و ۵۹۵ میلیون و ۴۳۰ هزار ریال هزینه کرده است.

این مقام مسئول مطرح کرد: هزینه تنظیف از ابتدای امسال تا ۳۱ تیرماه سال جاری حدود ۹۸ میلیارد و ۵۳۱ میلیون و ۸۱۰ هزار ریال و هزینه جمع آوری و حمل و نقل زباله نیز در این بازه زمانی حدود ۴۴ میلیارد و ۱۳۳ میلیون و ۵۲۸ هزار ریال بوده ضمن آنکه هزینه جمع آوری و حمل زباله در سال در سال گذشته در این بازه زمانی حدود ۱۳۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون و ۵۸۶ هزار ریال بوده است.



شناسایی ۴۰۰ کارگاه بازیافت در کرمان



وی با بیان اینکه سال گذشته تقریبا ۴ درصد از ۴۰۰ تن زباله جمع آوری شده؛ تفکیک از مبداء بوده و مابقی آنها به کارگاه های بازیافتی سطح شهر انتقال داده شده است افزود: حدود ۴۰۰ کارگاه بازیافتی در سطح شهر داریم که ۲۰۰ مورد آنها در محدوده خدماتی (شهر) قرار دارند که به زودی از طریق دادستانی آنها را پلمب خواهیم کرد اما متاسفانه برخی از آنها به عنوان کارگاه اوراقی جواز از صنف آهن آلات یا صنف کاغذ و مقوا دریافت می کنند و غیرقانونی کار بازیافت زباله انجام می دهند.

قربانی با تاکید برآنکه در محدوده شهر به هیچ عنوان مجوز راه اندازی کارگاه بازیافت داده نمی شود و در ادامه با بیان این مطلب که بیشتر کارگاه های بازیافت در سطح شهر غیرقانونی هستند و مجوز لازم را ندارند بیان کرد: این کارگاه ها زباله های بازیافتی را از مردم خریداری و پس از تفکیک به شهرهای شیراز، اصفهان، کرج، مشهد و … صادر می کنند که منبع درآمدی خوبی برای برخی از افراد شده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا شهرداری از محل بازیافت زباله درآمد کسب می کند؟ افزود: دو سال تفکیک زباله به بخش تنظیف واگذار کرده ایم و آنها زباله بازیافتی خودشان را می فروختند اما امسال این موضوع را به مناقصه گذاشته ایم و چند پیمانکار بومی و غیربومی اعلام آمادگی برای بازیافت زباله کرمان کرده اند و در حال بررسی فرم ارزیابی آنها هستیم.

راه اندازی شهرک بازیافت در آینده ای نه چندان دور

مدیر عامل سازمان پسماندهای کرمان از طراحی نرم افزاری تفکیک از مبداء زباله در شهر کرمان خبر داد و اظهار کرد: مجوز تاسیس شهرک بازیافت از سازمان محیط زیست دریافت شده است که بر این اساس همه کارگاه های بازیافت به این شهرک منتقل خواهند شد.

وی عنوان کرد: جمع آوری زباله از سطح شهر از ساعت ۹ شب تا ۶ صبح انجام می شود و صبح ها در محل معدن (کیلومتر ۱۲ جاده کوهپایه) تخلیه و توسط بولدوزر در زمین ترانشه ایجاد و دفن می شوند وبه هیچ عنوان زباله سوزانده نمی شود زیرا زباله سوزی از نظر زیست محیطی مشکل دارد.



این مقام مسئول با بیان این مطلب که در سال گذشته ۱۲۶ هزار و ۶۲۹ تن زباله دفن شده است، خاطرنشان کرد: کل زباله تولید شده در سال ۹۷ حدود ۱۱۶ هزار و ۸۶۹ تن بوده که ۱۱۴ هزار و ۴۹ تن آن خانگی بوده است.

قربانی با بیان این مطلب که حدود ۳۸۰ تن زباله در کرمان دفن می شود، ادامه داد: در روزهای شنبه و یکشنبه توناژ زباله کرمان نسبت به روزهای دیگر بیشتر است، گفتنی است که حجم زباله های بازیافتی زیاد نیست.



وی افزود: کارخانه بازیافت کرمان خراب شده است و با دانشگاه صنعتی اصفهان قراردادی برای راه اندازی و ساخت این کارخانه منعقد کرده ایم؛ همچنین در بحث صنایع تبدیلی چند طرح ارایه شده بررسی کردیم که این طرح ها در ارتباط با لاستیک، کود تر و … بوده است.

مدیر عامل سازمان پسماند کرمان با اشاره به اینکه حدود ۱۰ درصد ۳۸۰ تن زباله جمع آوری شده قابل بازیافت بوده اما متاسفانه کارخانه بازیافت شهرداری کرمان خراب است، تصریح کرد: در زمانی که کارخانه درست بود از زباله های تر کود کمپوست تولید می کردیم و ۵۰ درصد کود کمپوست و ۵۰ درصد کود گاوی با یکدیگر مخلوط و توسط کرم ورمی(کرم خاکی) کود تولید و به فروش می رساندیم که برای این مهم نیز یک سرمایه گذار ورود پیدا کرده است.

وی با بیان این مطلب که جمع آوری و دفن زباله برای شهرداری هزینه بر است و بر لزوم پرداخت عوارض شهرداری تاکید کرد و ادامه داد: جمع آوری هر کیلو زباله حدود ۱۲۰ تومان و دفن هر کیلو نیز حدود ۸۰ تومان برای شهرداری هزینه در بر دارد.

قربانی مطرح کرد: سیاست شهرداری در این است که فقط کارهای نظارتی انجام دهد و همه کارهای را برون سپاری کند لذا به دنبال این است که دفن زباله را نیز به بخش خصوصی واگذار کند.

مافیای زباله در کرمان است؟

وی با طرح این سوال که چرا زباله گرد در شهر داریم؟ اظهار کرد: نیمه های شب اگر در خیابان های همتی، بولوار پزشک و سایر نقاظ شهر کرمان سری بزنید، مشاهده خواهید کرد که افراد با گاری، وانت، پراید و … زباله گردی می کنند.

مدیر عامل سازمان پسماندهای کرمان در پاسخ به این سوال که آیا مافیای زباله در کرمان داریم؟ بیان کرد: هر کاری که سودآور باشد، مافیای آن نیز بوجود می آید و اگر زباله سودآور نبود این همه کارگاه بازیافتی در شهر کرمان که اکثر این کارگاه ها در دست افاغنه هستند، نداشتیم؛ بنابراین مافیا زباله در شهر کرمان است اما ما آنها را نمی شناسیم.

وی مطرح کرد: بچه های که در کارگاه های بازیافتی کار می کنند اکثر آنها تبعه افغان هستند اما دربین زباله گردها هم کودک ایرانی و هم افغانی است.

گزارش از سارا سلطانی خبرنگار ایسنا منطقه کویر







انتهای پیام
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «از علل کاهش ۲۵ درصدی زباله تا مافیای زباله در کرمان» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.