محمدعلی حجتی کرمانی درگذشت؛ ماجرای مسلمان شدن پدر زرتشتی این مبارز سیاسی چه بود؟



کد خبر: ۷۲۲۲۸۸ | ۱۴۰۴/۰۴/۱۲ ۱۸:۰۱:۵۵

حجت الاسلام والمسلمین استاد محمدجواد حجتی کرمانی، چهره نامدارعرصه علم و سیاست، امروز پنج شنبه ۱۲ تیرماه ۱۴۰۴ برابر هفتم محرم درگذشت.

به گزارش خبرآنلاین، او نمایندۀ دورۀ اول مجلس شورای اسلامی و عضو مجلس خبرگان قانون اساسی در سال ۱۳۵۸ خورشیدی بود. همچنین این روحانی اندیشمند، محقق نامدار و نویسنده اثرگذاراز سال ۱۳۶۸ تاکنون نیز عضو شورای عالی علمی دائره المعارف بزرگ اسلامی بود. او از جمله روحانیون اندیشمندی بود که تلاش فراوانی برای تبیین اندیشه های اعتدالی اسلامی داشت.

گفت وگوی خبرآنلاین درباره خاطرات این روحانی مبارز و اندیشمند را در با عنوان روایت ترور حسنعلی منصور از فاصله ۵۰متری و نقش هاشمی بخوانید.

پدرش زرتشتی بود و مسلمان شد

استاد محمدجواد حجتی کرمانی، فرزندحاج میرزا عبدالحسین حجتی کرمانی، روحانی زاهد و نام آور کرمان بود که ابتدا زرتشتی بود و سپس مسلمان شد. مادرش نیز از خاندان علم و روحانیت بود.

جالب ترین وجه برای معرفی او این است که پدرش با نام «رستم» فرزند یک موبد زرتشتی به نام «مرزبان» بود.

پدرش در نوجوانی نه تنها مسلمان شد که به حوزه علمیه قم رفت و درس طلبگی خواند تا معمم شود و نام خانوادگی حجتی را هم بنیان گذار حوزه علمیه قم برای پدر او بر گزیده است.

مردی برآمده از خاندان علم و روحانیت

او سال ها در کرمان علاوه بر کسب فیض از محضر پدر و مادر از دیگر علما چون آیت الله صالحی کرمانی، شیخ عباس حقیقی، سید احمد فخر مهدوی و شیخ محمدحسین برهان لاهیجی و … نیز بهره برد. سپس به قم عزیمت کرد و در آنجا در جلسات درس مدرسین حوزۀ علمیه مانند آیت الله العظمی بروجردی، امام خمینی، آیت الله سید محمدحسین طباطبایی تبریزی و آیت الله حسینعلی منتظری شرکت کرد و به تحصیل فقه، اصول و فلسفه پرداخت.

مبارزی که ۱۰ سال زندان را تحمل کرد

استاد محمد جواد حجتی از منظر سیاسی به جز مرحوم سید محمدخلیل قوام شهدادی در کرمان، مجذوب شهید سید مجتبی نواب صفوی بود و در حد سخنرانی و نگارش مقاله، فعالیت سیاسی می کرد.

با شروع نهضت اسلامی به رهبری علما در حد توان در مبارزه حضور داشت. به واسطۀ مبارزه با حکومت شاه و سخنرانیهای اعتراض آمیز و همچنین عضویت در حزب ملل اسلامی بیشتر دوران قبل از انقلاب را در زندان و تبعید گذراند. در ۱۳۴۳ش حدود چهار ماه و از ۱۳۴۴ تا ۱۳۵۴ش به مدت ۱۰ سال در زندان به سر برد.

اولین امام جمعۀ شهر کرمان

او اولین امام جمعۀ شهر کرمان پس از انقلاب بود و به نمایندگی دورۀ اول مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان قانون اساسی انتخاب شد. همچنین نمایندۀ مجلس خبرگان رهبری در دورۀ دوم از کرمان (۱۳۶۹-۱۳۷۷)، مشاور فرهنگی ریاست جمهوری (۱۳۶۳-۱۳۶۸)، مشاور فرهنگی وزارت امور خارجه (۱۳۶۸-۱۳۷۷) و رئیس هیئت امنای بنیاد فرهنگ و اندیشۀ معاصر (۱۳۷۶-۱۳۷۷) بوده است. وی عضو شورای عالی علمی مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی است.

سوابق علمی و اجرایی

عضو شورای عالی علمی دائره المعارف بزرگ اسلامی از ۱۳۶۸ تاکنون (۱۳۹۳)

عضو مجلس خبرگان قانون اساسی: ۱۳۵۸ش

نمایندۀ دورۀ اول مجلس شورای اسلامی: ۱۳۵۹-۱۳۶۳ش

مشاور فرهنگی ریاست جمهوری: ۱۳۶۳-۱۳۶۸ش

نمایندۀ مجلس خبرگان رهبری دوم : ۱۳۶۹-۱۳۷۷ش

مشاور فرهنگی وزارت امور خارجه از ۱۳۶۸-۱۳۷۷ش

رئیس هیئت امنای بنیاد فرهنگ و اندیشۀ معاصر: ۱۳۷۶-۱۳۷۶ش

برخی از کتاب های منتشر شده:

از آتشکده تا مسجد (این مجموعه را در مورد پدرش حاج میرزا عبدالحسین حجتی کرمانی و موضوع گرویدن وی از آیین زرتشت به اسلام و تشیع به رشته تحریر درآورده است)

حسین ابن علی حماسه تاریخ

روابط اجتماعی در اسلام

اسرار سقیفه

مرزهای ایدئولوژیک

از خرداد تا خرداد (ارتش بیست میلیونی چه گفت؟)

تساهل و تسامح (مناظره با مصباح یزدی در موضوع خشونت و مدارا در حکومت اسلامی)

نامه سرگشاده به مصباح یزدی (این نامه صریح و انتقادی - در انتقاد به عملکردآیت الله مصباح یزدی در حمایت اولیه بی حد و حصر از احمدی نژاد و سپس انحرافی قلمداد کردن اطرافیان وی، مورد توجه رسانه ها قرار گرفت)

ترجمه تفسیر المیزان (سه جلد)

عشق و تلاش: خاطرات محمدجواد حجتی کرمانی - نشر عروج، ۱۳۹۵.

آموزه های راشد، عطر زندان: یادداشت های محمد جواد حجتی کرمانی در زندان - نشر اطلاعات، ۱۴۰۱.

آموزگار من نواب، چگونه با نواب صفوی آشنا شدم، تهران، انتشارات اطلاعات، ۱۳۸۵ش؛

از خرداد تا خرداد ارتش ۲۰ میلیونی چه گفت؟، تهران، انتشارات اطلاعات، ۱۳۸۰ش؛

جلوۀ مسیح، تهران، انتشارات اطلاعات، ۱۳۹۰ش؛

فاع از حریم ولایت، ردی بر مصاحبه محمدجواد حجتی کرمانی با عنوان تقریب از تئوری تا عمل منتشر شده در مجلهء ندای اسلام شماره چهارم سال اول، مرکز اسلامی ولاء، ۱۴۲۲ق؛

در حاشیۀ سنت و تجدد، تهران، انتشارات اطلاعات،۱۳۸۹ش؛

ماه رمضان اوج عروج انسان، تهران، انتشارات اطلاعات، ۱۳۹۱ش؛

ملی گرایی و نهضت آزادی ملل اسلامی، پیامد مباحثه با مهندس بازرگان در زندان، تهران، انتشارات اطلاعات، ۱۳۸۴ش؛

(ترجمه) دین و دولت در اندیشه شهید حسن البناء، تهران، اطلاعات، ۱۳۸۴ش؛

(ترجمه) روابط اجتماعی در اسلام؛ به ضمیمه چند رساله دیگر، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، موسسه بوستان کتاب، ۱۳۸۷ش و …
گفتگو با هوش مصنوعی

💬 سلام! می‌خوای درباره‌ی «محمدعلی حجتی کرمانی درگذشت؛ ماجرای مسلمان شدن پدر زرتشتی این مبارز سیاسی چه بود؟» بیشتر بدونی؟ من اینجام که راهنماییت کنم.